Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Rejtett eszközöket is bevetett a választók feltérképezésére a Karácsonyt segítő DatAdat 2019-ben

2024. május 31. 09:29

A felhasználók észre sem vették, hogyan térképezték fel politikai preferenciáikat.

2024. május 31. 09:29

Nyitókép: illusztráció, GettyImages

Békemenet After Kibeszélő június elsején 18 órakor a Scruton V.P.-ben!

Hallgassa meg Ön is a Mandiner All Stars beszélgetését, mely során Bayer Zsolt, Mráz Ágoston Sámuel és Horváth József elemzi a Békemenet történéseit a Mandiner munkatársaival, Kacsoh Dániellel és Pócza Istvánnal. Regisztráljon most az alábbi linken:

https://forms.gle/5nJsK1aRNgGX4MHdA

A legkorszerűbb informatikai alkalmazásokat vetette be 2019-ben Karácsony Gergely főpolgármester-jelölti kampányában a Bajnai Gordon és Ficsor Ádám nevével fémjelzett DatAdat-csoport – írja a Magyar Nemzet

Hozzátették: a választói adatgyűjtésben kulcsszerepet játszhatott az észtországi vállalatuk tulajdonában lévő Facebook Messenger üzenetküldő alkalmazás. A cég szerződésajánlatában felkínált WinWithMe rendszerhez hasonló úgynevezett chatbotokkal akár 

a felhasználók által érzékelhetetlen módon is tökéletes politikai profilokat lehet készíteni a közösségi médiában aktív emberekről.

A lap emlékeztet a Szuverenitásvédelmi Hivatal vizsgálati adataira, amelyek a Bajnai Gordonhoz köthető DatAdat által felkínált szerződésajánlatot tartalmazzák. Ennek része volt a közösségimédia-felületek működtetése, informatikai szolgáltatások, tízezer botfeliratkozó, 50 ezer, adatbázisban szereplő személy kezelése, valamint tömeges e-mail-küldő és online petíciós rendszer üzemeltetése.

A WinWithMe rendszer a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálatában is előkerült a 2021-es előválasztási kampányban előforduló kéretlen hívások és sms-ek kapcsán.

A szereplők pedig ugyanazok, mint 2019-ben: Karácsony Gergely stábja, az őt támogató 99 Mozgalom, valamint Bajnaiék cégcsoportja.

Az ő tevékenységük lényege, hogy „profilozzák” a választókat, feltehetőleg azok tudta és explicit beleegyezése nélkül. 

Ahogy a Magyar Nemzet emlékeztet, a 2019-es, Karácsonyéknak nyújtott ajánlathoz is tartozott ilyen profilozás, vagyis „social data persona” elemzés.

A  Bajnaiék által kitalált módszert már korábban sikerrel alkalmazták a területen működő külföldi vállalatok, mint amilyen a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány során nagy port kavart brit politikai tanácsadó cég, a Cambridge Analytica (CA).

A DatAdat már említett szoftveréhez hasonló, úgynevezett chatbotok a felhasználók által érzékelhetetlen módon végzik az adatgyűjtést, és egyebek mellett például egy kvíznek vagy más játékos feladványnak álcázzák azt. 

A kvízkérdésekre adott válaszokból – és más interakciókból – képesek feltérképezni a Facebook-felhasználók politikai preferenciáit, és a meggyőzhető bizonytalan szavazókat is kiszűrhetik.

Minél több az adat, a fejlett algoritmusok annál pontosabban tudják meghatározni, kinél milyen politikai üzenet megy át, mivel lehet őt megszólítani, választásra buzdítani vagy épp távol tartani a szavazástól.

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Falióra tábornok
2024. május 31. 11:55
"A Bajnaiék által kitalált módszert már korábban sikerrel alkalmazták a területen működő külföldi vállalatok, mint amilyen a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány során nagy port kavart brit politikai tanácsadó cég, a Cambridge Analytica (CA)." a cambridge analyticának szóltatok már, hogy ők igazából a bajnaiék módszerét alkalmazták? :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
Mátyás01
2024. május 31. 11:43
Ezzel foglalkoztak, ahelyett, hogy inkább valós alternatíva felkínálásával próbáltak volna választást nyerni.
csapláros
2024. május 31. 10:31
A választól "profilozása" azok feltehető tudta és beleegyezése nélkül ??? Kac-kac... Azután jöttek a vaskos pofára esések ! A balfaszjankó nemzetáruló, ballibbant LIBERÁLNÁCI, CIA ügynök, Causescu házaspár reinkarnációs csürhe pedig még azokat a pozícióit is elveszíti, amit korábban a hiszékeny választó szarként a palánkon való átbaszásával megszerzett...Kac-kac. Undormány férgek...
verkez
2024. május 31. 10:25
Milyen rejtett eszköz, bazmeg!? Azért ne legyünk már teljesen hülyék!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!