Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia

Orbán Viktor nyakához gumibotot szorítottak – de most már Gyurcsány is halhatatlan

2024. május 24. 05:39

És Dobrev Klára most mit akar? Elvenné a gazdagok vagyonát, kiköltöztetné a rózsadombi villák lakóit?

2024. május 24. 05:39
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt

(Nyitókép: Az MTV-székház ostroma 2006. szeptember 18-án / Fotó: MTI)

A pápai lakótelepen (és most ne a vatikáni palotára gondoljunk), míg Katus mama a gázóra pörgését figyelte és az idősebb Ferenc részegen szidta a rendszert, a kis Feri elhatározta, hogy nagy igazságok kimondásával fogja majd beírni nevét a filozófia aranykönyvébe. 

Azóta sok ilyet ismerünk tőle,

a terépcsecsőtől a kígyózó kígyókig, a kétjegyű prímszámok rejtelmeitől az összecsórt fontokig,

és ki tudja, egy-egy Unicum mellett még mikkel traktálja Karácsony Gergelyt. 

Most ismét egy halhatatlanságra pályázó igével jelentkezett, amelyben összefoglalta a politika lényegét: „Rendszert lánglelkű szónoklat még soha nem döntött meg. Ahhoz nem beszélni, hanem cselekedni kell, ahogy Dobrev Klára teszi.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Gyurcsány Ferenc

Facebook

Idézőjel

Ahhoz cselekedni kell. Ahogy Dobrev Klára teszi.

(Az különösen bájos, ahogy a házaspár tágjai egymást emlegetik, teljes vagy csak vezetéknéven, akár egy nagy embert, akihez semmi közük. Az asszony például ilyen elegáns távolságtartással: „Mindeközben a párt elnöke, Gyurcsány Ferenc, hasonló intenzitással kampányol”; vagy a kedvencem

Ha Gyurcsányt elütné a hajókötél két nap múlva, Isten ne adja, akkor karácsonyoznának.”) 

Visszatérve az idézethez, a figyelmes szemlélő rájöhetett, hogy a gondolat nem teljesen új, egy Széchenyi nevű fickó például azt mondta: „A tett az első, a szó a második." Speciel ő ezt gyakorolta is, de azért annyira nem hagyták hidegen a lánglelkű szónoklatok: Felsőbüki Nagy Pálnak az 1825-ös országgyűlés alsótábláján elmondott beszéde akkora hatást tett rá, hogy hirtelenjében felajánlotta birtokai egyéves jövedelmét egy tudós társaság létrehozására,

elindítva ezzel a Reformkort, és így, nem is olyan nagyon áttételesen, megdöntötte a rendszert.

Kicsit talán freudi is az elszólás; nem szükséges ugyanis ennyire távolra tekintenünk, mert éppen abból a korszakból, amelyet Gyurcsány közelről – és sajnos nem teljesen tétlenül – láthatott, két olyan lánglelkű szónoklatot is ismerünk, amely – ha nem is közvetlenül és egymagában – rendszert döntött.

Az első 1989. június 16-án hangzott el a Hősök terén, ahol egy ismeretlen fiatalember a szemébe vágta a Nagy Imre sírjához mint talizmánhoz összegyűlő kommunistáknak, hogy tönkretették az életünket, nyakunkra hoztak egy megszálló birodalmat és embertelen rendszerüket, de akiktől

vissza fogjuk szerezni a hazánkat.

S némi kacskaringókkal, olykor a nehézségeket és vereségeket sem megspórolva, a fiatalember végül is döntő szerepet vállalt a rendszer lebontásában. 

A másik felejthetetlen szónoklat eredetileg zárt körben hangzott el, de aztán olyan publicitást kapott, mint magyar oráció talán soha a történelemben. Fordulatait, olykor megdöbbentő, gyakran trágár, néha megmosolyogtató kifejezéseit kívülről tudjuk,

előadójának végtelenül romlott erkölcsisége azóta is mint elrettentő példa sötétlik a magyar égbolton.

Ez a beszéd is rendszert döntött, méghozzá olyan sikeresen, hogy még ma is részben abból sarjadnak a kétharmadok. (Persze, aligha így képzelte. Kicsit úgy járt vele, mint Kroiszosz lüd király, aki meg akarta hódítani Perzsiát, ezért jóslatot kért Delphoi-ból. Azt a választ kapta: ha támad, egy nagy birodalom fog megdőlni. Támadott, vesztett, és valóban megdőlt egy nagy birodalom. Az övé.)

Az persze igaz, hogy a beszéd valóban kevés önmagában, ha nincsenek mögötte a tettek.

Orbáné mögött a rendőröknek a nyakához szorított gumibotja, Gyurcsánynál a hazugságokra épített kampány, a kifosztott, megcsalt ország, trükkök százai és az elkúrás örök stigmája.

Azt meg sem kérdezem, vajon a fent említett Dobrev Klára mit tett, és egyáltalán milyen rendszert akar váltani? A parlamentáris demokráciát, a szólásszabadságot – amelyben még egy ilyen Gyurcsány-szerű alak is parttalanul mondhatja a hülyeségeit –, a köztársaságot, az EU- vagy a NATO-tagságot akarja felcserélni?

Esetleg kommunizmust akar, feudalizmust vagy rabszolgákat? Elvenné a gazdagok vagyonát, kiköltöztetné a rózsadombi villák lakóit?

Vagy a nemzeti karakterrel van baja, ahol a Szófiában Klara Petrova Dobrevaként anyakönyvezett delnő Dobrev Klárának kénytelen hívatni magát?

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:11
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­é­k­e­­l­d­ ­­­a­­­ ­­­s­­­z­e­­x­­i­­­ ­­­p­­­u­n­­c­­­i­­­m­­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
oregur4
2024. május 26. 14:25
Fed74!!! Te kis- esetleg nagy kupac 💩💩💩💩 rakás!!!! Buksika, buksika te kis pedobuzu átoperált munkásőr ivadék! Olyan sötét vagy, hogy a legsötétebb pincében is verőfényes napsütés van hozzád képest!!! Hihihi. Ráadásul fogytok mint nyáron a hógolyó, egy időközi választást se tudtok megnyerni, de még itt a kommentelők között se éritek el az öt százalékot!!! Daloljál buksika, kis kutyuli, akit a vezíre megkötve tart, akkor mit is akarsz??? Egyébként, amíg nem kétharmados, hanem "csak" egyszerű többséggel nem nyertek, addig HALGASS a neved kutyuli, és szólj a gazdidnak, hogy a láncot addig ne oldja el! Höhöhö
lilla50
2024. május 25. 17:10
A fidesz küldötte MP folyamatosan összemos MP Salgótarjánban is és Pásztón is durván összemosta az Európai Unihoz tartózni akarókat és a szuverenitás védőket merthogy azzal azt mondja, hogy ő mindkettőt elutasíítja . No az meg érdekes. Akkor mit is akar? Gyurcsány Ferenc ma a 187 magyarországi párt egyik elnöke a 11 listát állítani képes egyik párt elnöke de egyetlen listán sem szerepel, mert nem akar az Eu-ban képviselő lenni és sem polgármester sem képviselő sem akar lenni Ezért aztán tök felesleges gyurcsányozni és azzal a baloldali szolidaritást magában foglaló gondolatot úgy ahogy van elutasítani. Mert ez történik
2024. május 24. 17:46 Szerkesztve
Ma már ez szinte lehetetlen volna. Nem azért mert hatalmon van (hanem azért mert már behízta)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!