Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Minisztérium figyelmeztetett mindenkit a választással kapcsolatban: erre kell figyelni!

2024. május 23. 08:25

Mindenki ellenőrizze a választáshoz szükséges okmányai érvényességét, mivel az európai parlamenti és önkormányzati választáson voksolni kizárólag a választás napján érvényes okmányokkal lehetséges.

2024. május 23. 08:25
null

Nyitókép: Janos Kummer/Getty Images

Mindenki ellenőrizze a választáshoz szükséges okmányai érvényességét, mivel az európai parlamenti és önkormányzati választáson voksolni kizárólag a választás napján érvényes okmányokkal lehetséges – írta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

A tájékoztatás szerint a június 9-i választásokon a választópolgároknak érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel kell igazolniuk személyazonosságukat, a lakcímüket, személyi azonosítójukat pedig a lakcímkártyával. Lejárt okmánnyal nem lehet szavazni – figyelmeztettek.

A tárca közleménye szerint fontos, hogy a személyi igazolvány és a jogosítvány is az igényléstől számított 8 nap alatt készül el, ezért az új okmányt javasolt legkésőbb május 31-ig igényelni, hogy az biztosan átvehető legyen a választás előtt. Az útlevél esetén magasabb illeték befizetése mellett lehetőség van sürgősségi, vagy azonnali - 24 órán belüli - okmányigénylésre is – ismertették.

A választásokra tekintettel június 7-én, pénteken 10 órától hétfőig nem lehet majd új lakcímet bejelenteni, aki pedig pénteken 10 óra előtt elintézi a lakcímváltozás bejelentését, azt már az új címe alapján veszik fel a választói névjegyzékbe – közölték.

Közleményükben hangsúlyozták, hogy a legtöbb kormányablak a választás hétvégéjén, június 8-án szombaton, és 9-én vasárnap is nyitva lesz, így ha a voksolás napján valakinek semmilyen érvényes személyazonosító igazolványa sincs, ideiglenes személyi igazolványt igényelhet, amivel lehetséges a szavazás.

Ezeken a napokon kizárólag személyi okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre és a lakcímkártya pótlására lesz lehetőség – áll a közleményben.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:16
🍓 ️ ­É­­r­t­é­­k­­­e­­­l­d­ ­a­­­ ­s­­z­­­e­x­­­i­­ ­­p­­­u­­­n­c­­i­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
bagira002
2024. május 23. 15:05
MINDENKI FIGYELJEN ODA HOGY A SZAVAZÓ LAPOKAT OTT ELŐTTE LEPECSÉTELJÉK . HA NEM , AKKOR A SZAVAZAT ÉRVÉNYTELEN !
westend
2024. május 23. 09:02
az usa ebben is előttünk jár, ott elég egy temetkezési bizonylat is az érvényes voks leadásához.
auditorium
2024. május 23. 09:02
Egy fontos kérdés a polgármesterek szavazására . A LAKCIMKÁRTYAN két tipusú lakhely áll. A) Lakcime B) Tartózkodási hely Nem mindegy. Az "A" -nál ott lakik Bp-en. A " B"-nél időnként megjelenik, de állandó lakhelye máshol van. Szavazhat mind a kettő vagy csak az A-kategória ?????????????????????????????????????? Ez fogja meghatározni a polgármester jelölését.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!