Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Itt a felmérés, aminek Brüsszelben biztosan nem fognak örülni: az európaiak nagy része nem kér a kötelező betelepítésből

2024. május 24. 12:40

Kiderült, hogy a közép-kelet-európai országok lakosai nem szeretnék, ha illegális bevándorlókat telepítenének be hozzájuk.

2024. május 24. 12:40

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Tízből hat uniós polgár nem ért egyet az új migrációs paktummal, amely lehetővé teszi, hogy tagállami beleszólás nélkül telepítsenek be illegális migránsokat az Európai Unió tagállamaiba – derült ki a Századvég legújabb Európa Projekt-kutatásából.

Ismertették, hogy a 2015-ös bevándorlási hullám óta az Európai Unió több ízben próbált kötelező érvényű jogi kereteket kényszeríteni a tagállamokra, hogy részt vegyenek a migránsok elosztására és befogadására irányuló mechanizmusban. 

A brüsszeli elit tervei azonban ellenállást váltottak ki a tagállamokból és megosztották az európai lakosságot is. 

Az uniós törvényhozás végül közel egy évtized után új migrációs paktumot fogadott el, amely lehetővé teszi, hogy illegális bevándorlókat telepítsenek az Európai Unió tagállamaiba. 

Bár a magyar kormány a kezdetektől fogva határozottan ellenáll annak, hogy Magyarország területére idegen országok lakosságát telepítsék, a brüsszeli nyomásgyakorlás azóta sem szűnt meg, és a migrációs paktum elfogadásával új lendületet kapott a terv – emlékeztettek.

Ezt is ajánljuk a témában

Közép-Európában utasítják el leginkább a migrációspaktumot

A Századvég közleményében kiemelte, hogy a kutatás eredményei alapján kijelenthető, hogy az Európai Unió lakosságának 60 százaléka nem ért egyet az új migrációs paktummal, amely lehetővé teszi, hogy tagállami beleszólás nélkül telepítsenek be illegális migránsokat az európai országokba. Az intézkedés támogatóinak aránya mindössze 27 százalék.

Az országok közötti összehasonlításból kiderült, hogy 

a migrációs paktum elutasítóinak aránya Magyarországon a legmagasabb: a lakosság 85 százaléka nem szeretné illegális bevándorlók betelepítését az országba.

 A csehek 79 százaléka, a bolgárok 77 százaléka, illetve a horvátok és a szlovákok 72-72 százaléka szintén elutasítja a migránsok kötelező elosztását.

Hozzátették, az intézkedés legnagyobb mértékben Svédország és Olaszország lakosságát osztja meg, azonban a paktumot elutasítók aránya (42, illetve 47 százalék) ezekben a tagállamokban is meghaladja az intézkedést támogatók hányadát (33, illetve 35 százalék).

Az Európa Projekt-kutatásról

A Századvég 2024-es felmérésének célja ezúttal is a kontinenst érintő legjelentősebb közéleti kérdésekkel kapcsolatos lakossági attitűdök feltérképezése volt. A társadalom konjunktúraérzete, az Európai Unió teljesítménye, az energiaválság, továbbá a migrációs krízis megítélése mellett, igazodva az Európát érintő új kihívásokhoz, az idei közvélemény-kutatás meghatározó témái a fokozódó geopolitikai feszültségek, energetika, migráció.

A 2024-es kutatás az Európai Unió tagországai mellett az Egyesült Királyságra, Norvégiára és Svájcra terjedt ki, így összesen 30 ezer véletlenszerűen kiválasztott, felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel február 14. és április 15 között – írtá a kommünikében.

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:09
🍓 ️ ­É­­r­­­t­é­k­­­e­­l­d­ ­a­ ­­­s­z­e­­x­­­i­ ­­p­u­­­n­­­c­­i­­m­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
a-gyar-2
2024. május 24. 15:58 Szerkesztve
Nem
VeressZoltán
2024. május 24. 15:51
Jéé, mennyi CNC-programozó!
tictac
2024. május 24. 15:50
Minek ide kötelező kvóta, hozunk ide magunktól is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!