Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Deutsch beolvasott „a feleségét titokban készített hangfelvétellel zsaroló” Magyar Péternek és a „hazug” Dobrevnek, az ellenzék a közmédiával és Orbánnal foglalkozott

2024. május 30. 19:18

Este nyolctól élő adásban csaptak össze az EP-képviselőjelöltek a köztelevízóban. A baloldalon teljes káosz alakult ki az EP-vita miatt, de alatta is.

2024. május 30. 19:18
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Nyitókép forrása: képernyőmentés

 

Csütörtökön este, 20 órától tartották az európai parlamenti listavezetők televíziós vitáját. Ezt itt, a Mandineren élőben követhették. Köszönjük a figyelmüket! A tudósítást lentebb tudják visszaolvasni.

 

EP-vita: bemutatkoztak a jelöltek

 

„Én nem vagyok profi politikus, hanem egy nemzetközi gazdasági szakember”, kezdte az első bemutatkozást Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalom listavezetője, aki arra kért mindenkit, hogy gondolja át: politikusokat vagy szakembereket küldjünk Brüsszelbe.

Az LMP-s Ungár Péter azt kérte, mindenki gondolja végig, a politika lehet jó dolog, lehet erről vitatkozni, de attól fél, ez a vita nem ilyen lesz. Elnézést kért, „mert a politika színvonala nem teljesítette azt az elvárást, amit jogosan a politika felé állítanak”. Azt is hangsúlyozta, ezen az EP-választáson a kormányt nem lehet leváltani.

Ne csak rendszerváltozás, hanem elszámoltatás is legyen. A tisztesség útját képviseljük, mondta Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt listavezetője. Ők tisztességesek, mert ők bizony a kampánypénzekkel is tisztességesen elszámoltak.

A momentumos Donáth Annának nincs afelől kétsége, hogy „a propaganda híradójában más sokszor hallották a nevemet, szeretnek patás ördögnek bemutatni”. Majd arról beszélt, a fideszesek nem sokat csinálnak jelenleg az EP-ben, vele ellentétben. Szerinte vicc ez az esemény, de eljött, hogy bemutatkozzon.

A háború és béke kérdéséről fogunk dönteni június 9-én”

– mondta Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP listavezetője, és azt is közölte: „én kész vagyok”. Jelezte, Gyurcsány Ferenc pártja a hazugságra épül, Magyar Péter a feleségét a saját közös otthonukban lehallgatta, ezzel zsarolta, aztán politikai karriert csinált magának a felvétel nyilvánosságra hozatalával.

A Jobbik–Konzervatívok EP-jelöltje, Róna Péter azt tartja a legfőbb küldetésének, hogy visszaállítsa az orbáni külpolitika által elvesztett becsületet a világban. Terve: Oroszországot és Kínát tartsák az EU-n kívül.

Tóth Imre Bruti, a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól rendőrt küldött volna a közmédia kamerájára, hogy leolvassák a számát. Toroczkai László óriási szégyennek tartja , hogy a többi párt showműsort és kutyakomédiát csinált a kampányból. A Mi Hazánk Mozgalom valódi munkát végez szerinte, és programjuk is van.

Az első felszólalásában szinte minden ellenzéki jelölt a közmédiát kritizálta, Deutsch egy kalapba helyezte Dobrev Klárát és Magyar Pétert. A Fidesz-KDNP listavezetője emlékeztette a nézőket, hogy Magyar Péter a feleségét egy titokban készített hangfelvétellel zsarolta. Ungár Péter láthatóan a konstruktív ellenzéki szerepet vette fel.

 

EP-vita: az Európai Unió védelme és biztonsága

 

A Megoldás Mozgalom tudásalapúra fejlesztené Magyarország honvédelmét. Huszár Viktor hozzátette, ők, a Megoldás Mozgalom egyértelműen az Európai Unió mellett állnak, a magyarok tudják, hogy jó érzelmű ember nem lehet háborúpárti.

Ungár Péter arról beszélt, nem az EU garantálja Magyarország határait, hanem a NATO. Szerinte az európaiaknak el kell kezdeni közösen költeni, hogy meg tudjuk védeni magunkat. Az EU csak akkor fog tudni érdemben világhatalmi játékos lenni szerinte, ha létrejön a közös európai hadsereg, amit Orbán Viktor hol támogat, hol ellenez. „Nem fog minket megvédeni az USA.”

Az LMP listavezetője úgy vélte, Nyugat-Európában érdekli az embereket, mi történik Kelet-Európában, a kis országoknak magukat kell megvédeniük. Úgy látja, az uniónak közvetítő szerepet kell játszania, és akkor lesz béke, ha elkezdünk a védelmünkre költeni.

„Mi számít a hazaárulásának, ha nem az, hogy önök pénzért cserébe vízumot és letelepedést biztosítanak ismeretlen hátterű milliárdosoknak?” – kérdezte Pekárné Farkas Emese Deutsch Tamástól. A Második Reformkor népszavazást kezdeményez, hogy inkább a fiatalok lakhatására költsenek mini-Dubaj helyett.

Dobrev Klára, a DK–MSZP–Párbeszéd-Zöldek EP-listavezetője, Gyurcsány Ferenc felesége azt mondta, „Európa szégyenét úgy hívják, Orbán Viktor”.

Dobrev azt állította, hogy amikor fontos döntések készülnek az EU-ban, Orbánt kiküldik a mosdóba, ezért már csak ezért sem tudja képviselni a magyarok érdekeit, nemhogy elfoglalni Brüsszelt. Majd azt mondta, senki nem akarja háborúba küldeni a fiatalokat, „aki mást mond, az hazudik önöknek”.

Márki-Zay Péter Orbán Gáspárról beszélt, de felszólították a műsorvezetők, hogy senkit se sértsen meg az emberi méltóságában.

Nagyon rossz politikai áthallás, a Momentum az életvégi döntésekről beszélt. Merthogy Donáth Annáék támogatják, hogy aktív eutanáziát bevezessék Európában és Magyarországon, mert szerintük mindenkinek joga van a szabad életvégi döntéshez. Karsai Dániel ALS-beteg alkotmányjogász kérdését tolmácsolta Donáth Deutsch Tamás felé: „Önök támogatnák az aktív eutanáziát?”

A Fidesz EP-listavezetője, Deutsch Tamás arról beszélt, borzalmas háború zajlik Ukrajnában.

Azt mondják, nincsenek háborúpárti dollárbaloldali képviselők? Akkor hogy lehet, hogy minden háborúpárti javaslatot megszavaztak az EP-ben?”

– tette fel a kérdéseket a vitapartnerei felé fordulva, Gyurcsány Ferencről és Soros Györgyről kérdezte őket.

Róna Péter (Jobbik–Konzervatívok) elutasította a Fidesz külpolitikáját, erre kérte Magyar Pétert is, akit nagyon tisztelt. Több más jobbikos is ezt teszi, mint kiderült. A listavezető jelezte azt is, hogy az orbáni külpolitikával nem lehet biztosítani Magyarország helyét az európai nemzetek közösségében, és kockára teszik Magyarország biztonságát és békéjét.

Magyar Péter azt mondta, a Fidesz azt hazudja, aki nem rájuk szavaz, az háborúpárti, pedig minden józan magyar ember elutasítja a háborút. Mi nem vagyunk harci kutyák, szeretjük a békét, érkezett Tóth Imre Bruti. Majd kiberbiztonságról beszélt. A Mi Hazánk Mozgalom elnöke, Toroczkai László szerint cirkusz zajlik, ahelyett, hogy a magyarok érdekeit próbálnák képviselni.

Minden jelölt a saját célcsoportjához kommunikált eddig. S ez a végére is így maradt. Deutsch a kétperces időkeretében a Fidesz-KDNP legfontosabb témájáról, az orosz-ukrán háborúról beszélt. Magyar Péter a legtöbbet a Fidesz választási témájáról, a háború és béke kérdéséről értekezett, holott korábban azt ígérte, hogy a saját témáiról fog beszélni. Toroczkai is visszatért a saját célcsoportjához, a 2022-ben megszólított elitellenes szavazókhoz.

 

EP-vita: migráció és menekültügy, ki mit mond?

 

A MeMo listavezetőjének, Huszár Viktornak Puskás Ferenc és Márai Sándor jutott eszébe a migránsokról – ezzel ment tovább a témakibeszélés. Huszár hozzáfűzte, a trend idehaza megfordult, és már nagyobb a kivándorlás, mint a bevándorlás.

Ungár Péter (LMP) a migrációt a klímaváltozással hozta összefüggésbe, a menekülteket pedig be kell fogadni. Akik akkumulátorgyárakat telepít Magyarországra, azoknak nem fontos a klímaváltozás kérdése, a magyar föld, a magyar természet, tette hozzá később.

Dobrev Klára szerint a magyar kormányfő szereti a káoszt, s nem igaz, hogy Orbán Viktor megvédi az embereket és a munkahelyeket, nem engedi be a migránsokat Magyarországra. Beszélt a külföldi vendégmunkásokról, majd jelezte, nem hazug propagandával szeretne választást nyerni, hanem az emberek olyan hétköznapi problémáival foglalkozna, mint az egészségügy vagy az oktatás.

Pekárné Farkas Emese – Második Reformkor – egyértelműen a fiatalokat próbálja megszólítani. A „háború”, a „béke” és „Orbán” után valószínűleg a „fiatalok” lett a leggyakoribb kifejezés a vitán.

A Fidesz megszegte a 2022-es ígéreteit, mindről kiderült, hogy hazugság volt, erről beszélt Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt listavezetője. Nincsenek már árstopok, nem létezik már rezsivédelem, nincs gyermekvédelem.

Donáth Anna viccesebb, mint a Kutyapárt. Szerinte a Momentumnak köszönhető, hogy idén Magyarországon nem volt államcsőd. Majd felidézte az olimpiallenes népszavazási kezdeményezésüket.

Úgy tűnik, a Momentum, a Kutyapárt, Márki-Zay pártja, Magyar Péter és a DK ugyanazért a balliberális szavazótáborért harcol, ezért orbánoztak.

Deutsch Tamás hangsúlyozta, Brüsszel közreműködésével illegális migránsok inváziója zúdul Európára. Jelezte, hogy ahova a bevándorláspárti kormányok beengedik a migránsokat, ott nő a bűnözés, elszaporodik a nők elleni erőszak, és terjeszkednek a NoGo-zónák.

Rámutatott, Magyarország elutasítja a bevándorlást, ezért Brüsszel és a bevándorláspárti magyarok hátba támadtak bennünket.

Arról is beszélt, hogy a migránsok betelepítése Soros György milliárdos terve alapján zajlik, és a baloldali, bevándorláspárti pártok támogatják ezt a tervet, mert külföldről kapják a támogatást, utalt a kampányfinanszírozási botrányra. Szerinte hatalmas a veszély, mert Brüsszelben elfogadták a migránspaktumot, ezért annyi migránst telepíthetnek Magyarországra, amennyit csak szeretnének.

A Soros-tervről szóló nemzeti konzultációt majdnem 2,4 millióan küldték vissza. Deutsch a kétperceseiben hozzájuk beszélt, ezért többször emlegeti Soros György nevét mint a baloldal finanszírozóját.

Róna Péter (Jobbik–Konzervatívok) nem pártolja az unió menekült- és migránspolitikáját, mert szerinte minden ország azokat engedje be a határon, azoknak adjon menedékjogot, akiket arra érdemesnek tartanak.

Magyar Péter egy freudi elszólás után próbálta javítani magát, mégsem támogatják az illegális migrációt. A Tisza Párt alelnöke ezzel átvette Márki-Zay összeesküvéselméletét és 50 ezer debreceni vendégmunkásról kezdett el beszélni.

Egyébként többszázezer vendégmunkásról beszél az ellenzék, holott a KSH adatai szerint a Magyarországon dolgozó külföldiek száma alig lépi túl a 100 ezret, erről írt nemrégiben a G7.

Tóth Imre Bruti a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól arról értekezett, pártjuk alapvetően elfogadó, nem feltétlenül bevándorlásellenes, de az csak keretek között. Majd azt mondta, szerintük is inkább a kivándorlás a probléma.

Toroczkai László zárta a második témakört. A Mi Hazánk listavezetője örült a határkerítésnek, mikor az felépült Magyarország déli határán, ugyanakkor azt mondta, a Fidesz színjátékot csinált az egészből.

 

EP-vita: mezőgazdaság és/vagy demokrácia, ki mit választ?

 

Huszár Viktor, a Megoldás Mozgalomtól azt mondta, a többi EP-jelölt a demokráciáról fog beszélni. Kérdés, bejött-e. Viszont inkább a mezőgazdaságról beszélt, a vízkészleteinkről, amiben pénz van.

Ungár Péter (LMP) egy közkeletű tévedéssel nyitotta a kétpercesét a mezőgazdaság témájában, és arról beszélt, hogy kiváló minőségű földre érkezik az akkumulátorgyár Debrecenben. Ehhez képest a valóság az, hogy a CATL tervezett beruházása belvizes, szikes területen létesülhet. Úgy összegzett, nem sikeres az elmúlt húsz év uniós tagsága olyan szempontból, hogy sikerült megvédeni a magyar mezőgazdasági termékeket, és sikeressé tenni a magyar termékeket.

A magyar agrárlobbinak adtuk oda a földeket a kistermelők helyett, és ők kapják az uniós támogatásokat”.

Dobrev Klára, Gyurcsány felesége következett: Sulyok Tamás állítólagos földügyleteiről beszélt a köztévé nézőinek. Pekárné éles kontraszt Donáthoz, Dobrevhez és Magyarhoz képest, hiszen Ungárhoz hasonlóan ő is a konstruktív kritikai vonalat vitte eddig a műsorban. Miért nem harcol a szuverenitásért aggódó kormány a magyar élelmiszer önellátásért? – kérdezte például Pekárné Farkas Emese, a Második Reformkor jelöltje, jelezve: az uniós forrásokat szerintük egészségügy mellett új agrárpolitikára kell költeni, és a nemzetstratégiai elképzelésük, mármint a pártjuknak, a prevencióra épül.

Márki-Zay Péter uniós pénzeket és elszámoltatást akar – jelentette ki a Mindenki Magyarországa Néppárt vezetője, listavezetője.

A momentumos Donátha Anna szerint egyáltalán nem liberális agymenés a jogállamiság kérdése. Úgy vélte, a jogállamiság arról szól, hogy vannak szabályok, amik mindenkire ugyanúgy vonatkoznak. Majd arról is beszélt, hogy szerinte minden uniós pénz fideszes oligarchákhoz kerül, ehhez képest épp most szerdán utalták át Magyarországnak a pedagógusbérek egy részét, sok hónap után.

Ezt is ajánljuk a témában

Erre reagálva Deutsch Tamás úgy fogalmazott: hagyjuk már a mellébeszélést. „A jogállamisági duma szokásos baloldali lemez, ócska színjáték”, a jogállamisági eljárások politikai eszközök. Amiket akkor vetnek be, amikor nem úgy táncol a magyar kormány, ahogy Brüsszel fütyül. Deutsch tehát ebben a körben a jogállamiság kapcsán a Momentumot és a DK-t szembesítette,

hogy az Európai Parlamentben az elmúlt öt évben folyamatosan Magyarország ellen szavaztak.

Róna Péter közölte: teljesen át kell írni az Alaptörvényt. De miért? Mert állítása szerint Magyarország közjogi rendszere összeomlott. Magyar Péter azt mondta, hogy a kormány csak családbarátnak hazudja magát, de mindezt úgy tette, hogy közismert: ő is felvette a családtámogatásokat. S ezt a kört is az MKKP humoristája és Toroczkai László zárta. Utóbbi pártja rendvédelmi szerveknek akar jogokat adni egyébként, nem a bűnözőknek, az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent pedig el kell számoltatni, tette hozzá.

 

EP-vita: elérkezett a zárókör:

 

Szakemberek, szakmai megoldások, erről beszélt a Megoldás Mozgalom szószólója. Magyarország jövőjéről már nem viccelhetünk, és nem politikai-ideológiai kérdés, hogy lesz több pénz az egészségügyre és a gazdaságra, jegyezte meg Huszár Viktor.

Ungár Péter úgy köszönt el, jó volt egy ilyen beszélgetés. S hogy nem a vitáról volt szó, hanem arról, ki mit képvisel. Pekárné Farkas Emese, a Második Reformkortól viszont kevesellte a műsoridőt.

Márki-Zay Péter a fentiekre úgy reagált, mi nemcsak a békét képviseljük, hanem szuverén Magyarországot szeretnénk. Hozzátette, a Fidesz nem biztosítja az ország szuverenitását. Az ellenzékből se mindenki, vélte Márki-Zay, merthogy Toroczkai László Vlagyimir Putyin orosz elnököt képviseli, Vona Gábor pedig orosz kémet juttatott a Jobbik elnökeként az EP-be. Donáth Anna zárszavaként a kegyelmi botrányt hozta fel. Megemlítette, továbbra sem tudni, miért mondott le Novák Katalin köztársasági elnök.

A ma esti vitán is világossá vált, hogy a baloldali pártokra béke ügyében sem számíthatunk”

– fogalmazott Deutsch Tamás. Jelezte, előre is, hogy a dollárbaloldali pártok minden háborúpárti előterjesztést meg fognak szavazni az EP-ben.

Róna Péter a Jobbik–Konzervatívoktól összegezte, mit akarnak elérni: új külpolitikát szeretnének, rendszerszintű együttműködést az önkormányzatok és az EU között, a magyar bérek felzárkóztatását az EU-s szintre, s egy új alkotmányról is beszélt.

Magyar Péter az utolsó mondataiban is az előre megírt szövegét olvasta fel. Ebben az állt: a Tisza Párt haza fogja hozni az uniós forrásokat, és képviselőik valóban a magyar emberek érdekeit fogják képviselni.

Tóth Imre Bruti a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól úgy búcsúzott: „a Kutyapárt sajnálja a legjobban, hogy ezt a vitát el kellett bohóckodnunk”. De bízik a nézőkben, hogy olvasnak majd a sorok között.

Toroczkai László elszámoltatást ígér a zárszó alatt.

 


 

Mint korábban írtuk, A Várkert Bazárban rendezett esemény nézők nélkül zajlik, ám az ellenzéki pártok, köztük a Magyar Péter által vezetett Tisza Párt, a Dobrev Klára nevével is fémjelzett Demokratikus Koalíció, illetőleg a Magyar Kétfarkú Kutya Párt hívei is ott lesznek a vita helyszínének közelében. Tüntetettek. A 100 percesre tervezett vita moderátorai: Volf-Nagy Tünde és Németh Balázs lesznek.

A megszólalási sorrend megegyezik az EP-szavazólapokon szereplő sorrenddel. A műsor elején Dobrev Klára azzal kezdte, hogy köszönti a nézőket itt is, de várja őket majd az igazi vitán, az ATV-n.

 

Vita az EP-vitáról: Magyar Péter, Donáth Anna és Dobrev Klára

 

Az európai parlamenti voksolásokon elinduló, és az ehhez szükséges aláírásokat összegyűjtő ellenzéki pártok közül többeknek nem tetszett az MTVA által előre lefektetett vitaszabályok. Így például az, hogy a közmédia a témák kiválasztásánál az Eurobarometer Európai Parlament megbízásából végzett 2024. évi tavaszi közvélemény-kutatásának eredményeit vette alapul.

 

A témák:

 

  • az Európai Unió védelme és biztonsága;
  • migráció/menekültügy;
  • mezőgazdaság és/vagy demokrácia és jogállam.

 

A műsor szervezői azt is hangsúlyozták, hogy amennyiben bárki a vita szabályozott menetétől eltérne (összesen 8-8 perc megszólalási lehetősége lesz 5 hozzászólás formájában a 11 vitázónak), abban az esetben a vitavezetők a vitából a szabályszegőt kizárják. Pont úgy, mint az Európai Parlamentben, elveszik a szót a felszólalótól, lekeverik a hangját.

Dobrev Klára DK-listavezető a választási vita bejelentésekor örült, hogy az M1 szervez egy ilyen eseményt, ám hamarosan feltételeket szabott a szervezőknek. Ezek egyike, hogy ő csak a főbejáraton hajlandó bemenni a Várkert Bazárba.

Magyar Péter ott akart, majd nem kívánt, de most mégis ott lesz az EP-vitán, s ugyan az MTVA által előre lefektetett vitaszabályokat elfogadta (igaz, kifogásokat is küldött), azonban azt mondta, az eseményen arról fog beszélni, „ami a magyar embereket érdekli”.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom listavezetője viszont nem fogadta el a szabályzatot, ám jelezte: ott lesz a Várkert Bazárban: „A lelkiismeretem és a képviselői esküm ugyanis egyaránt tiltja, hogy lemondjak a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságomról.”

Le Marietta, az MKKP listavezetője nem lesz ott a köztelevízió csütörtök esti eseményén. Állítása szerint nem akar biodíszletként szolgálni, ezért a pártja egy humoristát, Tóth Imre Brutit delegálja az EP-vitába.

 

Az EP-vita további résztvevői:

 

  • Huszár Viktor – Megoldás Mozgalom,
  • Ungár Péter – LMP-Zöldek,
  • Pekárné Farkas Emese – Második Reformkor,
  • Márki-Zay Péter – Mindenki Magyarországa Néppárt,
  • Deutsch Tamás – Fidesz–KDNP,
  • Róna Péter – Jobbik-Konzervatívok,
  • Toroczkai László – Mi Hazánk Mozgalom.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 1193 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2024. május 31. 21:05
>>Lajoss 2024. május 31. 16:12 Tizen szopatták a Fürtomit. Ez már csoportos erőszak. 😉<< Az a baj lajoska, hogy 24 órája nyomod ezt az egyetlen szar poént és még röhögsz is rajta minden alkalommal.
Lajoss
2024. május 31. 16:12
Tizen szopatták a Fürtomit. Ez már csoportos erőszak. 😉
ekeke1
2024. május 31. 12:17
A hvg-n hajnali 4.37-kor megjelent a "ki nyerte a vitát?" c. szavazás. Hajnali 4.45-kor már magasan vezetett a görény..:-) Ettől függetlenül, érezhette ő is hogy a "vitán" való teljesítménye valamint híveinek az általa remélt tízezres, százezres nagyságrendű megjelenése messze elmaradt a várakozásoktól, ezért holnapra amolyan lépcsőházi sajtótájékoztatót hirdetett, ahol majd ő elmondja azt ami szerinte tegnap kimaradt... De mindenkinek ajánlom, ahol csak tudja nézegesse a tegnap a Várkert körül készült fotókat, a görény- valamint az apró-klán szimpatizánsokról. Priceless. Muhaha
5m007h 0p3ra70r
2024. május 31. 09:49 Szerkesztve
» kaqxar 2024. május 31. 09:38 Az, hogy a Fidesz által kisajátított KÖZmédiában« A “Fidesz által kisajátított KÖZmédiában” jelenleg naponta mintegy 20X adják a Momentum, a Kutyapárt a MeMonés a többi kampányanyagát. Persze az csak 3 millió trágyával etetett fogatlan vidéki gombához jut el napi mintegy 20X. Akik a narratíva szerint emiatt a Fideszre szavaznak. Nekem aztán édesmindegy, hogy milyen groteszk hazugságokkal szopatjátok taknyosra saját magatokat megint, de ha ez a Fidesznek hoz szavazatot, akkor miért jelentek meg ott. Ha meg megjelentek, akkor miért mondjátok, hogy de nem is. 🤣🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!