Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

A csíksomlyói búcsú a magyarság nagy találkozása

2024. május 20. 12:11

Csütörtök kora délelőtt kerültek táskáink az autóba és indultunk el a magyarok nagy zarándoklatára.

2024. május 20. 12:11
null
Lipták Tamás
Lipták Tamás
Magyar Jelen

Nyitókép: Képernyőkép/Magyar Jelen

 

„Csütörtök kora délelőtt kerültek táskáink az autóba és indultunk el a magyarok nagy zarándoklatára. Utunk elsődleges célja a csíksomlyói pünkösdi búcsú volt. Előtte azért beugrottunk Kolozsvárra, míg a búcsú másnapján Csíkszentsimonba látogattunk, de nem az ott készített sör miatt. Az indulás napján végül négyen vágtunk neki az útnak egy utolsó perces lemondás miatt. Hárman már rutinos »búcsúzók« voltak, míg a maradék 25 százalék, vagyis én, először jártam Csíksomlyón. Erdélyben és Székelyföldön persze többször megfordultam, ezért is vártam kíváncsian a magyarság legnagyobb keresztény zarándoklatát. Jobb később, mint soha, tartja a mondás ugyebár.

Miről is szól Csíksomlyó búcsúja?

A csíksomlyói egy fogadalmi zarándoklat. Még 1444-ben IV. Jenő pápa buzdította körlevélben a híveket, hogy segítsenek a ferences rend templomépítésében. A búcsútartást a munkáért cserébe engedélyezte. A székelyek Mária-kultusza azonban sokkal régebbi korokba nyúlik vissza. Babba Mária, vagyis a »napba öltözött asszony« pártfogója volt a székelyeknek, akihez fohászaik és imáik is szóltak. Amikor a székelyek 1345-ben legyőzték a tatárokat, akkor utóbbiak szerint »őket nem a székelyek győzték le, hanem a székelyek élén egy nagy lovon ülő és a kezében bárdot tartó lovag, aki felett egy gyönyörű koronás szép királynő lebegett.« Vagyis Szent László és Szűz Mária. A búcsújárás azonban később, egy ütközet nyomán indult el.  A legenda szerint 1567 pünkösd szombatján János Zsigmond erdélyi fejedelem sereggel érkezett Csíkba, hogy a helyiek mellett Gyergyó és Kászon katolikusait is unitárius hitre térítse, akár erőszak árán is. A katolikusok István gyergyóalfalvi plébános vezetésével pünkösd szombatján gyülekeztek Csíksomlyón. Amíg zajlott a Tolvajos-tetői ütközet, addig az asszonyok, a gyermekek és az öregek a csíksomlyói templomban imádkoztak, kérve Babba Mária közbenjárását, segítségét. A hagyomány szerint legyőzték a fejedelem seregét, azóta pedig ennek a győzelemnek az emlékére rendezik meg minden évben a pünkösdi búcsút. Az esemény Trianon után vált az összmagyarság zarándoklatává, mely a ’90-es évektől egyre nagyobb jelentőséggel bírt és évről évre százezrek vesznek részt rajta.

Magyarság, futball, Kolozsvár

Csütörtökön kora este egy hatalmas panelrengetegen hajtunk keresztül az autóval. Európa egyik legnagyobb lakótelepe, melyen tízezrek élik mindennapjaikat. Az egykori Kolozsmonostor helyén épült tömbházak jelezték, hogy megérkeztünk Kolozsvárra. Autó letesz, sör szisszen a sofőr kezében, miközben elfoglaljuk a szállást. Sokat nem időzünk, mert vártak már minket.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. május 20. 17:01
A NEMZETÁRULÓ erdélyiek demokratikus jogállamban élnek, ahol 15% az ÁFA. És a magyarországi magyarok nyakára ültetnek- mivel gyűlölik őket - egy, a gazdasághoz sem értő autokrata gecit, aki Európa legmagasabb inflációjával, és Európa legnagyobb ÁFA-jával szoritgatja őket, kiknek csökkenőben a reálbére.
Tommaso
2024. május 20. 16:57
ALAPJAIBAN ELHIBÁZOTT ORBÁN családpolitikája. Kizárt a támogatásokból egymillió szegényebb családot. Kizárta a támogatásokból a 30 éves kor felett szülő nőket. ALKOTMÁNYELLENESEN különbséget tett falun és városon lakó között. Amióta hatalmon van évente 30.000-rel FOGY A MAGYAR. Egyre kevesebb magyar gyermek születik. 2010-ben átvett egy 10 milliós országot, ma már 9,6 millióan sem vagyunk. --------------------------------------- * a három millió magyar szegényről egy mondat. Dolgoznak ők, csak nem keresnek annyit, hogy leirhatnák az adójukból, mint azok, akik átlag feletti jövedelemmel rendelkeznek. A velem pártelfogultságból kötözködő fidesz trollok még azt sem tudják, hogy Orbán elhibázott családtámogatási politikája alapja az adó visszatérités ill az adójőváirás. De ez havi 400.000 alatt nem sokat segit.
ekeke1
2024. május 20. 15:41
"A csíksomlyói búcsú a magyarság nagy találkozása" Nagynak nagy. De ne szégyelljük: a legnagyobb. És köpjük le a genusbuksikákat akit ezt (is) elvennénk a magyaroktól.
paltamaspal
2024. május 20. 13:39
Nagyon jó, kis színes helyszíni. Érdemes tovább kattintani a teljes cikkre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!