Szentkirályi Alexandra a Mandinernek: Karácsony mögött Gyurcsány áll

2024. április 16. 10:02

Visszalép-e a jelöltségtől? Miért gyurcsányozik annyit? Főpolgármesterként mik lennének a prioritásai? Egy nappal a kampánynyitó előtt a Fidesz jelöltjét kérdeztük. Interjúnk.

2024. április 16. 10:02
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Fotó: Búza Virág

Hány főpolgármester-jelöltje van a Fidesznek? Karácsony Gergely szerint kettő.

Karácsony Gergely vajon ezt a szlogent saját maga találta ki, vagy még ezt is Gyurcsány embere, Gál J. Zoltán adta a szájába? Én inkább az utóbbira tippelek, mert ilyen „fontos ügyben” Gyurcsányék biztosan nem osztanak lapot szegény Karácsony Gergelynek.

Komolyra fordítva a szót: a Fidesz jelöltje én vagyok.

A nagyobbik kormánypárt országos választmánya elfogadta a budapesti szervezet javaslatát és ezáltal formálisan is a Fidesz főpolgármester-jelöltjévé váltam. A feladatom az, hogy esélyt adjak a budapestieknek arra, hogy kiszabadítsák a nemzet fővárosát a Gyurcsány-klán fogságából. Erre csak a Fidesz felhatalmazásával rendelkező jelölt lehet képes. Ezzel én rendelkezem, és a felkérést nagy tisztelettel fogadtam el.

Akkor ennek szellemében folytatjuk, de előbb egy aktuális, országos kihatású kérdés: felkészült-e lélekben arra, hogy főpolgármesterként esetleg egy Magyar Péter által vezetett kormánnyal kell majd tárgyalnia évek múltán?

Nem hiszem, hogy foglalkoznom kellene vele. Nőként ugyanakkor megrendít, hogy a balliberális oldal semmiféle morális problémát nem lát egy olyan nárcisztikus alak támogatásában, aki bezárta a feleségét egy szobába és késsel fenyegetőzött. Másrészt igencsak

feltűnő, hogy ugyanaz a jól behatárolható, baloldali, háborúpárti kör futtatja és sztárolja ezt a legújabb „messiást”, mint az elődjeit.

A magyar emberek viszont egyértelműen a béke pártján állnak, elutasítják a háborús uszítást, ezért aztán ebben az országban ő soha nem fog meghatározó pozícióba kerülni, ebben biztos vagyok.

Visszatérve Budapestre: lesz főpolgármester-jelölti vita?

Technikai értelemben ugyan Karácsony Gergely a baloldal jelöltje, mögötte azonban valójában Gyurcsány Ferenc áll. Elég megnézni a kampányindítójukon készült képeken a kettejük testbeszédét. Árulkodó volt, ahogyan a formálisan nagy közjogi felhatalmazással és politikai befolyással bíró főpolgármester kisfiús módon hódolt be a baloldal valódi vezérének. Ha ez van a kamerák előtt, akkor képzeljük el, mi mehet odabent a Városházán? Ott minden szempontból Gyurcsány a főnök.

2019 őszén Budapesten visszatért a Gyurcsány-korszak és a bukott miniszterelnök emberei, egykori miniszterei ülnek a meghatározó pozíciókban.

Például Draskovics Tibor, akinek része volt abban, hogy csődbe menjen az ország, most a BKK igazgatóságának élén ténykedik. Aztán ott van a már említett Gál J. Zoltán, Gyurcsány korábbi kabinetfőnöke és barátja, akiről még maga a főpolgármester se tudja megmondani, hogy miért jó a budapestieknek őt alkalmaznia – ellenben megsértődik, ha erre a sajtó merészel rákérdezni. Vitázni tehát legfeljebb azzal lenne értelme, aki az úr a háznál. Vagyis Gyurcsánnyal.

Akkor ezért indult jórészt „gyurcsányozással” a kampány.

Folytassam a listát? A már említett Gál. J. Zoltán és Tordai Csaba a fővárosi vagyonkezelő igazgatóságában egy másik Gyurcsány-exminiszterrel, Kolber Istvánnal ülnek együtt. A köztisztaságért is felelős holding vezetője az a Mártha Imre, aki Gyurcsány idején MVM-vezér volt. Mártha tevékenysége nagyjából úgy írható le, hogy amíg Budapesten kukákat szerelnek le, addig ő sorra veszi a floridai ingatlanokat. Ja, meg nyolcmilliós prémiumot kap. Én azokkal a problémákkal foglalkozom, ami a budapestieket napi szinten zavarja, aggasztja.

Márpedig a budapestieket zavaró jelenségek a köztisztaságtól a közlekedésen át a főváros csődközeli helyzetéig mind egy tőről fakadnak. A budapestiek pénzének jó része egész egyszerűen elfolyik Gyurcsány embereihez, Karácsony pedig ehhez napi szinten asszisztál. Ha a budapestiek bizalmat szavaznak nekem, kiszabadítom a fővárost Gyurcsány fogságából.

Hogyan értékeli utólag a 2019 előtti, Tarlós István nevével fémjelzett időszakot?

Itt születtem, ízig-vérig budapesti lány vagyok, imádom ezt a várost. Elkeserít, hogy ilyen állapotban kell látnom, de persze erős motivációt is ad, hogy ezen változtassak. Szerencsére van mire alapoznom, hiszen öt évig főpolgármester-helyettesként, előtte négy évig képviselőként szolgálhattam Budapestet. Nagyon büszke vagyok erre a kilenc évre. Annak idején megmutattuk, mit lehet kihozni Budapestből, akár egy olyan siralmas gazdasági és pénzügyi helyzetből kiindulva is, amit a Demszky-örökség jelentett.

Óriási volt az adósság 2010 után, ehhez képest végül Karácsony több mint 200 milliárdos tartalékkal vehette át a stafétát 2019-ben. Ez a kilenc év nem a politikai háborúskodásról, hanem a konstruktív együttműködésről szólt.

Csak néhány példa: a fonódó villamoshálózat, megújuló járműpark, rendbe tett közterületek, a 4-es metró befejezése, a 3-as metróvonal rekonstrukciójának megkezdése, Mol Bubi, kulturális fejlesztések, Margit-sziget, sportberuházások és elképesztő turisztikai fejlődés. A sort még folytathatnám. Ezzel szemben Karácsony Gergely semmi olyat nem tett le az asztalra, amit maga talált volna ki.

Azért a Lánchíd-rekonstrukció, a Blaha Lujza tér és a Pesti rakpart egy szakaszának felújítása csak megvalósult.

Ezeket mind a Tarlós-érában indítottuk el, végül késve és drágábban, részben csökkentett műszaki tartalommal valósultak meg. Ha valaki azt kérdezi, mi volt Karácsony önálló teljesítménye, talán a Blaha Lujza téri wc-t mondanám. Szelfizett is vele – aztán elromlott.

Lakásügynökség. Nemrég létrejött.

Jó, hogy ezt említi, mert itt is egy tipikus Karácsony-féle kamuzásról van szó. Nem más történt, mint hogy a kampány közeledtével Karácsony Gergely egy látszatintézkedéssel újrahasznosította a saját 2019-es kampányígéretét. Ehhez képest az adatok azt mutatják: a Fővárosi Önkormányzat a csődközeli helyzet miatt a bérlakásállomány gyarapítása helyett a lakások értékesítésében serénykedik. Karácsony ugyanígy megígérte P+R parkolók építését, a hajléktalankérdés megoldását vagy a pesti fonódó villamost – nap mint nap látjuk, mennyire komolyan vehetőek ezek az ígéretek.

Covid-járvány, energiaválság és kormányzati elvonások – ezekre hivatkozik a fővárosi vezetés.

Tegyük ezt helyre! Először is: hova lett az a kétszáz milliárdos megtakarítás, amivel a kasszát megkapta? Aztán: a szolidaritási adó kivetése már az előző ciklusban elindult, ha Tarlós István lenne ma a főpolgármester, „neki” is fizetnie kellene. Indokolatlan tehát a politikai diszkriminációról szóló nyafogás. A fővárosiak nem azt várják, hogy Karácsony Gerely állandóan elmagyarázza nekik, mit miért nem tud megcsinálni. Egy főpolgármester fogja meg a dolgok végét, tegyen rendet, intézze el, amit kell!

A nemzet fővárosa olyan főpolgármestert érdemel, aki nem a kormány ellen harcol Gyurcsány Ferencért, hanem a fővárosi problémák ellen küzd a budapesti emberekért. Aki ennek érdekében együtt tud működni a kormánnyal és pénzt tud szerezni a kormánytól Budapestért.

Van itt még egy fontos dolog, amit a budapestieknek érdemes tudniuk: a fővárosi kasszába befolyt iparűzési adóbevétel majdnem a duplájára emelkedett 2019 óta és Karácsony Gergely csaknem 1100 milliárd forintból gazdálkodhatott. A fővárosiak nevében kérdezem: hová lett ez a rengeteg pénz? Hiába beszél mellé Karácsony Gergely, neki és a mögötte álló Gyurcsány-klánnak valójában erről kell majd elszámolnia június 9-én.

Azt kérte a főpolgármestertől, adjon garanciát, hogy legközelebb nem próbálkozik megint a kormányfő-jelöltséggel. Kapott választ?

Mi az hogy? Nagyon is! – mondhatnám. Mint kiderült, Karácsony Gergely és pártja már a mostani választáson is Gyurcsány gyámsága alatt indul. Ahogyan a DK-s rendezvényen készült képeken Karácsony Gergely a konfetti esőben félszegen ott bazsalyog a Gyurcsány-házaspár keresztszülői ölelésében, az többet mond ezer szónál.

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára és Molnár Csaba. Együtt a nagy csapat
Forrás: Dobrev Klára Facebook-oldala

Tarlós István kritikát fogalmazott meg az eddigi kampányával kapcsolatban. Megfontolja?

Jóban vagyunk, szoktunk beszélni és számítok is a tanácsaira. Április 17-én, egy nagyszabású rendezvénnyel elindul a hivatalos kampány, ahol kifejtem részletesen a terveimet. Ettől még a fővárosi problémák gyökerére akkor is rá kell mutatni. Ez pedig a következő: Budapestre rátelepedtek Gyurcsányék és a fővárosiak ennek a levét isszák nap mint nap. Ezt kell elsőként kezelni és minden más ebből következik.

Ha egyelőre részletesen nem is, de kifejtené, mik lennének a főpolgármesteri prioritásai?

Átgondoltan, a józan ész figyelembevételével tervezem rendbe tenni a mai kaotikus közlekedést, ami úgy lenne biztonságos a bicikliseknek, hogy közben a főváros abbahagyná az autósok üldözését. Ki kell terjeszteni a Mol Bubi-rendszert, bővíteni a villamoshálózatot. Úgyszintén rengeteg teendő van a köztisztaság terén. Sajnos látványosan gazdátlan a város, a nemtörődömség látszik a közterületeink állapotán. Végtelenül ciki, hogy minden közép-európai nagyváros lehagyott minket a köztisztaság terén.

Fel fogom számolni a köztéri hajléktalanságot, és megszervezem a forgalmas közlekedési csomópontok és a közterületek fokozott köztisztasági ellenőrzését. Mindezt a külvárosi csomópontoknál kezdve, ahol naponta sok százezer fővárosi lakos fordul meg.

Mindennek az alapfeltétele azonban az, hogy először ki kell szabadítani Budapestet Gyurcsányék fogságából. Akkor vége lesz annak a bénázásnak is, amit a felügyeletük alatt álló Karácsony Gergely mutat be városvezetés címén. Látszatintézkedések helyett végre valódi cselekvésre van szüksége Budapestnek!

Jót tesz a kampányának az egyre dagadó Lánchíd-botrány? Az ügyészség nyomoz, Tordai Csabánál pedig egy másik ügyben már házkutatást is tartottak, úgy néz ki, százmilliók folytak el.

Rengeteg még a kérdőjel, az illetékes hatóságok vizsgálják az ügyet. Azonban erős a gyanú, hogy a már sokszor említett kör egy városházi számlagyár működtetése révén milliárdokkal károsította meg a budapestieket.

Ezt is ajánljuk a témában

Már csak egy kérdés maradt: mikor lép vissza Vitézy Dávid javára?

Eszem ágában sincs visszalépni. Azért indulok el ezen a megmérettetésen, mert győzni akarok.

Erre reális esélyem van a legerősebb politikai erő jelöltjeként, amely tizennégy évnyi kormányzással és négy kétharmados győzelemmel bizonyította, hogy számára Magyarország az első. A nemzet fővárosa megérdemli, hogy öt mostoha évi után végre odafigyeljenek rá. Végre éljünk a hatalmas lehetőséggel, ami az itt élő emberekben és ebben a csodálatos városban rejlik!

 

Összesen 147 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orrban
2024. április 18. 02:02
Szentkirályival együtt Tarlós is kitüntette a bicskei pedofilt, ráadásul egy KDNP-s ajánlotta be neki Budapest azóta megbukott fideszes városvezetői köztük Szentkirályi Alexandra kitüntették a bicskei pedofilt. A felterjesztő Bagdy Gábor akkori KDNP-s főpolgármester-helyettes volt. A díjat érdekes módon nem Tarlós István főpolgármester vagy a felterjesztő Bagdy Gábor adta át a pedofilnak, hanem Szentkirályi Alexandra akkori főpolgármester-helyettes. V. János 2019-ben jogerősen nyolc év fegyházat és 8 év közügyektől eltiltást kapott a gondozására bízott gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekmények miatt. A volt igazgatót, illetve egyik helyettesét, K. Endrét kényszerítés miatt is elítélték, mert már felfüggesztett igazgatóként próbálta K. segítségével rábírni az egyik ellene valló gyereket vallomása visszavonására.
Mich99
2024. április 18. 01:52
Beszari Kamu Geri nem mer kiállni vitára Alexandrával...!
Mich99
2024. április 18. 01:49
Genus pedofil, látom, nem szereted az igazi nőket, csak a kiskorú transzokat!
KBA98
2024. április 16. 18:57
Alexandra! Ez nem lesz elég!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!