Felpörögtek az állatkínzások? Sokan be sem jelentik a rendőrségen, pedig kéne

2024. április 21. 06:13

Halálra éheztette kutyáját, fejbe lőttek egy másikat, egyet pedig a Sajóba dobtak – brutális szalagcímek és ez csak pár azok közül, amelyek idén történtek.

2024. április 21. 06:13
Weimaraner puppy sleeping indoors
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: Purple Collar Pet Photography/Getty Images

Az egyik legszívszorítóbb esetek azok, amikor az emberek védtelen állatokat bántanak, az ilyen tettek egyfelől nem védhetőek, nem kimagyarázhatóak, másfelől az elkövetőket súlyosan bünteti a Btk. 2022-től van érvényben a szigorítás, amely értelmében már az is bűncselekménynek számít, ha valaki csaléteket vagy mérget próbál kihelyezni állatok számára. 

Az elkövető állatkínzó akár öt év szabadságvesztésre is ítélhető”

– mondta nemrég lapunknak pár hete Ovádi Péter, állatvédelemért felelős miniszteri biztos.

Ezt is ajánljuk a témában

Szörnyű múlt

Sajnos kis túlzással napi szinten lehet állatkínzással kapcsolatos híreket olvasni az interneten. Persze nem az a baj, hogy ezek a cikkek megírásra kerülnek, hanem hogy az alap bűneset megtörténik.

Vegyünk pár példát a közelmúltból: 

  • Tavaly szeptember: egy doboz sörért kínoztak halálra a macskákat
  • január 3.: Autója után kötötte az elkövető a kiskutyáját 
  • január 11.: szörnyű körülmények között tartotta az elkövető a kutyáit 
  • január 19.: alultáplálta az elkövető a kutyáit 
  • Február 21.: Fejbelőtt kutyát találtak 
  • Március 22.: Bedobta az elkövető a kutyáját a Sajóba  
  • április 4.: Kórosan lesoványodott a kutyája, állatkínzás miatt emeltek vádat a Zirc környéki férfi ellen. 

És ezek csak azok az esetek melyek eljutottak a rendőrségre, az állatkínzások nagy része ugyanis nem kerül a hatóságok látókörébe, ugyanis sokan úgy állnak hozzá, hogy úgysem lehet elkapni az elkövetőket. Információink szerint Békés vármegyében is több, kutyák ellen elkövetett mérgezés történt az elmúlt hónapokban. Megkerestük a megyei rendőrséget, hogy az adataik szerint van-e rohamos növekedés a mérgezések tekintetében. 

A nyomozás elrendelések száma alapján ezt nem tudjuk megerősíteni”

– küldte a Mandiner megkeresésére Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

A rendőrség megvizsgálta a 2023-as és 2024-es év első három hónapját, mindkét évre vonatkozóan a március 24-ig állatkínzás gyanúja miatt indított nyomozásokat tartalmazza az összegzésük. A tavaly elrendelt nyomozások közül egyet folytatott, az ideiek közül egyet folytat a Békéscsabai Rendőrkapitányság. A háromból egy eset történt Békéscsabán, amely két kutyát érintett. Az ebek rossz tartási körülményei miatt állatvédők tettek feljelentést. 

 A fentiek szerint 2023-ban hat, míg idén hét nyomozást rendelt el Békés vármegyében a rendőrség állatkínzás bűncselekmény gyanúja miatt”

– közölték.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint írták, a rendőrség tavaly a kérdezett időszakban elrendelt nyomozások közül kettőt zárt le vádemelési javaslattal, az idén indult nyomozások közül pedig még egyiket sem, kettő kivételével mindegyik eljárás folyamatban van. Megjegyezték, hogy Békés vármegyében az elrendelt nyomozások tapasztalata az, hogy leggyakrabban kutyák érintettek az állatkínzásos ügyekben. Hozzátették, hogy a rendőrség országszerte évek óta kiemelt feladatként kezeli az állatvédelem kérdését, az állatkínzás bűncselekmények felderítését.

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:41
🍓 ️ ­A­ ­­d­­ö­­g­­­ö­­­s­­ ­l­á­­­n­y­­o­k­­ ­­­v­­­á­r­­­n­­a­­k­­­ ­­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­𝗨­𝗡
kata56
2024. április 21. 15:33
Akinek boldogságot-örömet okoz egy másik élőlény...ember..gyerek..állat szándékos fölösleges megkínzása, az nem érdemli meg az ember titulust. Nem is ember. Csak ember kinézetű szörnyeteg. Sajnos sok van belőlük. Pedig egy se kéne...
iimre
2024. április 21. 10:20
Az állatoknak nincsenek emberi jogaik, hiszen állatok — térjetek már észre, birkák… :D
nagymester-b-2
2024. április 21. 09:49
Multkor láttam egy riportot, egy ukrajnában elkobórolt szegény tehénről. Nagyon megható volt, egy katona hazavitte hogy gondozza. A megnyomorított családok százezreit akkor nem említették. De a boci cuki volt. A többi nem fontos lényeg hogy az ártatlan boci megmenekült igaz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!