Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Van-e még szelleme a kapitalizmusnak?

2024. március 13. 23:08

2024. március 13. 23:08
Lánczi András
Lánczi András

Van-e, volt-e valaha is szelleme a kapitalizmusnak? Ha komolyan vesszük az ember kettős természetét, akkor minden tettét, cselekedetét – túl a szükségletek kielégítésén – valamilyen meggyőződés, hit vezeti. Teszem, mert hiszem Isten mindenhatóságát; cselekszem, mert tudom, hogy a jót szolgálom; képes vagyok dönteni, mert van életerőm, elképzelésem célokról, mert emberek között élek, akik megfogalmazzák, mi az élet értelme, hogyan akarunk élni. A gazdasági tevékenységek sokáig nem tartoztak az ember lelki, szellemi életéhez. Miután azonban a modern európai ember elszakadt a szakrális tartalmaktól, életét materiális, testi szempontok uralják, ma már a gazdasági kérdések, az ökonomizmus uralja a közgondolkodást. Az ökonomizmus előtti időkben a morális kérdések uralták a gondolkodást. Bármit javasolt valaki, erkölcsi értelemben meg kellett indokolnia, mi miért jó. Adam Smith mielőtt a gazdasági hatékonyság növeléséről megalkotta korszakalkotó művét, írt egy vaskos morálfilozófiai könyvet. Morál ellenében nem lehet a gazdasági hatékonyságot növelni. Ez volt a politikai gazdaságtan születése. Marx a gazdasági kérdést egyenesen legfőbb politikai kérdéssé tette. De ezt tette az amerikai pragmatista világ is, így a morálból egy gazdasági-jogi-politikai fogalmi világ alakult ki, amelyben a szellemiségnek (hitnek, bölcseletnek, természetjognak stb.) nincs helye.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-99
2024. június 25. 00:04
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­é­­­k­­­e­­l­­­d­­­ ­­­a­­­ ­s­z­­­e­­­x­i­ ­­p­u­n­c­­i­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!