Ők jelentkeztek be eddig budapesti főpolgármesternek

2024. március 19. 21:12

Minden bizonnyal a nem túl acélos teljesítményt nyújtó Karácsony Gergely is izgatottan fogja várni az első olyan közvélemény-kutatási adatokat, amelyeken már minden riválisa szerepel.

2024. március 19. 21:12
null

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

 

Vitézy Dávid bejelentésével gyakorlatilag teljessé vált a komolyan vehető főpolgármester-jelöltek névsora. Persze elképzelhető, hogy a közeljövőben bejelentkezik még egy-két outsider, de ők se nem osztanak, se nem szoroznak majd.

Ezt is ajánljuk a témában

Ez utóbbiaknál csupán egy fokkal van nagyobb jelentősége annak, hogy a Mi Hazánk Grundtner Andrást indítja. A jogász végzettségű politikus 1990-től aktív közéleti szereplő. A MIÉP-ben kezdte a pályafutását, a Jobbikban folytatta, majd a Mi Hazánkban kötött ki, jelenleg pártja XII. kerületi szervezetének az elnöke. A 2019. évi önkormányzati választáson Sóskút községben

a Mi Hazánk-MIÉP-FKgP polgármester- és képviselőjelöltje volt, de indult a 2022-es parlamenti választáson is.

A Toroczkai-féle párt ugyan országosan jól áll, biztos parlamenti befutónak számít – 6-8 százalékot mérnek neki a közvélemény-kutatók –, a fővárosban azonban relatíve gyenge. Nem is gondolják, hogy a politikusuknak bármilyen esélye lenne a győzelemre, de presztízsokok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy hanyagolják a választást.

Ezt is ajánljuk a témában

Éppen ezért programot is készítettek, amelyben a közlekedésre és a közbiztonságra helyezik a hangsúlyt, valamint erőteljesen fellépnének a korrupció ellen.

Sokkal több esélye a jobbikos Brenner Kolomannak sincs, sőt. Egy érv szól inkább mellette, az, hogy ismertebb, mint a mi hazánkos riválisa, hiszen Brenner meglehetősen aktív parlamenti képviselő. Az ő ringbe állításának hasonló motivációja van, mint Grundtnerénak, 

a szivárványkoalícióból kivált Jobbik nem lehet passzív az önkormányzati választás legfontosabb terepén, különben tényleg teljesen eljelentéktelenedik.

Brenner kétségbeesetten próbálja bizonyítani, hogy van létjogosultsága az ő részvételének, mondván, egyszerre szeretne alternatívája lenni a Fidesz főváros- és önkormányzatellenes politikájának, valamint a Karácsony Gergely által vallott szélsőségesen liberális eszméknek, s egyébként sem elégedett a főpolgármester teljesítményével. Ám a politikusnak azt is meg kell magyaráznia, mitől lett annyira lelkes budapesti, amikor korábban mindig arra volt nagyon büszke, hogy ő soproni illetőségű.

Pár napja derült csak ki, hogy a Fidesz Szentkirályi Alexandrát indítja. Az első két politikussal szemben ő már komoly esélyesnek számít. Nemcsak azért, mert a kormánypártot tudhatja maga mögött, amely Budapesten is erős, hanem azért is, mert kormányszóvivőként komoly ismertséget és elismertséget szerzett magának, 

ráadásul van fővárosi tapasztalata, hiszen Tarlós István volt főpolgármester egyik helyetteseként dolgozott.

A jogász végzettségű politikusnak nem lesz nehéz dolga a kampányban, hiszen a kormány, valamint a Fidesz az elmúlt években számtalanszor bírálta Karácsonyt, mondván, rosszul gazdálkodik, csődközeli helyzetbe jutott a budapesti önkormányzat, kosz, rendetlenség jellemzi a közterületeket, a közlekedést pedig totális káoszba juttatták a városvezetők. S valójában nem is önállóan hozza meg a döntéseit a főpolgármester, hanem a DK, illetve az elnökének kézivezérlése alapján, miután a Városháza, valamint a cégek tele vannak Gyurcsány Ferenc embereivel.

Szentkirályi pedig már a bejelentkezése napján ezekkel a kampányelemekkel operált, ráadásul a jövőben hivatkozhat arra is, hogy egykori felettese, Tarlós munkáját vinné tovább, ez pedig a budapestiek egy jelentős részének a szemében nagyon pozitív választási ígéretnek számít.

Vitézy Dávid színre lépése alaposan belekavart a kormánypárt kontra ellenzék között zajló küzdelembe. 

Az elismert közlekedési szakembernek már akkor viszonylag magas támogatottságot mértek a közvélemény-kutatók – január végén 16 százalékon állt –, amikor még el sem dőlt, hogy részt vesz a voksoláson. Hónapokon keresztül lebegtette ugyanis az indulását, miután erről megkezdte a tárgyalásokat az LMP-vel. Ungár Péterék nagyon nincsenek megelégedve a másik zöld párt meghatározó politikusának, Karácsonynak a főpolgármesteri teljesítményével, másfelől az eddig is különutas LMP ezzel a lépéssel is megpróbál újra önálló meghatározó tényezővé válni.

Vitézynek persze annak ellenére sem lesz könnyű elhitetnie, hogy ő elsősorban nem politikusként, hanem szakemberként kíván részt venni a kampánycsatában, hogy civil szervezetek is állnak mögötte. A szivárványkoalíció legtöbb politikusa fideszesnek tartja, hiszen közlekedési államtitkár volt, és ismert a személyes kötődése a kormánypárthoz. 

Karácsony pedig egész durva kirohanást intézett ellene, Facebook-posztjában betolakodónak nevezte.

Ugyanakkor Vitézy indulásával valószínűleg nem lesznek elkerülhetőek azok az érdemi viták, amelyek konkrét várospolitikai intézkedésekről – a közlekedésen kívül például a lakhatásról, környezetvédelemről, műemlékvédelemről – szólnak, hiszen neki komoly víziói vannak minderről.

A rendkívül komoly kihívók ellenére azonban még mindig Karácsony Gergely a legesélyesebb arra, hogy győzzön június 9-én, de azért minden bizonnyal ő is izgatottan fogja várni az első olyan közvélemény-kutatási adatokat, amelyeken már mindenki szerepel. A főpolgármester mellett az szól, hogy az ellenzéki pártok közül négy – a komolyabban vehető DK, illetve a Momentum, valamint a lassan már csak papíron létező Párbeszéd és MSZP – őt támogatja, illetve, hogy a szivárványkoalíció egyik legkedveltebb politikusának számít a mai napig.

Az, hogy hivatalban van, egyszerre javítja és rontja a pozícióit, hiszen a megszokás nagy úr,

ugyanakkor a fővárosiak nap mint nap a bőrükön tapasztalják a tevékenységének a következményeit, amely finoman fogalmazva sem túl acélos. Az itt élők azzal szembesülnek, hogy a kormánnyal folytatott folyamatos küzdelmének köszönhetően Budapest inkább csak vegetál, a túlélésre játszik, mintsem fejlődik, gyarapodik.

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robi54
2024. március 20. 15:20
Budapestiek,Karácsonyra szavazzatok,megérdemlitek.
Turán
2024. március 20. 11:47
Egy szó mint száz, a budapestieket nem fogjátok megvenni húsvéti sonkával mint a mindigtvn nevelt (ha van áram) borsodi buckalakókat.😁😁
Patika
2024. március 20. 03:16
Áradáskor az összes szar a felszinre törve lebeg... Az a gáz, hogy ezekből kell kszűrni az ivóvizet Ezeknél még Tarlós is jobb volt (és lenne)
szutykok
2024. március 19. 23:36
>>>Genusnextgen 2024. március 19. 21:21 Egyértelműen Dávid a favorit. Magyar Péter támogatásával simán nyerik a várost.<<< És Magyarka mivel támogatja? Megfenyegeti a többi indulót? Muhahaha!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!