Megint beteg Ferenc pápa: nem olvasta fel virágvasárnapi prédikációját

2024. március 24. 19:17

A katolikus egyház feje régóta küzd egészségügyi megpróbáltatásokkal.

2024. március 24. 19:17
null

Nyitókép: Andreas SOLARO / AFP

A Reuters arról számolt be, hogy hörghuruttal és influenzával küszködik a katolikus egyházfő, ezért úgy döntött, nem olvassa fel a Szent Péter téren összegyűlt mintegy hatvanezer embernek virágvasárnapi szentbeszédét.

A misét még ő vezette le, ám azután egy rövid köszöntést mondott csupán, majd a pápamobilra ülve körbevitték a tömegben. 

A szentmise utáni rövid beszédben a békét sürgette, és kiemelte, hogy imádkozik a moszkvai terrortámadás áldozataiért. Majd arra kérte a katolikus híveket, hogy imádkozzanak azokért, akik a háborúk miatt szenvednek, Ukrajnát mártírként emlegette, e mellett pedig a Gázai övezetet is kiemelte.

Ferenc pápa gyakori betegeskedése

Mint ismert: bő két hete Ferenc pápa legutóbbi, szabadtéri audienciáján nemcsak hogy nem maga olvasta fel beszédét, de kerekesszékre volt szüksége ahhoz is, hogy elhagyja a Szent Péter teret. Egy segítője olvasta fel szavait, ezt követően az eredeti tervek szerint pápamobillal távozott volna, ám nem tudott fellépni azon a néhány lépcsőfokon, ami ehhez szükséges.

A katolikus egyház feje régóta küzd egészségügyi megpróbáltatásokkal, 

egy légúti fertőzés után még gyermekkorában eltávolították tüdeje egy részét, 

egy térdsérülése és ízületi problémái miatt pedig 2022 óta újra meg újra kerekesszék használatára kényszerül. Ezen felül tavaly sérvműtétje is volt és hegszövetet távolítottak el testéből, 2021-ben pedig vastagbele egy részét műtötték ki. 

Idén télen náthával influenzával és hörghuruttal is küzdött, akárcsak most, 2023 végén pedig tüdőgyulladás gyanújával szállították kórházba az egyházfőt, mert súlyos légzési nehézségekre panaszkodott. Azóta kiderült, hogy akkor egy gyorsan terjedő vírus betegítette meg, amit orvosi csapata intravénás antibiotikummal kezelt. 

Tavaly nyáron a katolikus egyházfő háromórás beavatkozáson esett át a római Gemelli klinikán egy bélfali sérv miatt, amelyet feltehetően a 2021-ben elvégzett műtét okozhatott.

Ezt is ajánljuk a témában

„Meg vagyok fázva kicsit”

A múlt hónap végén pedig ismét meg kellett látogatnia egy orvosi intézményt – egy meg nem nevezett vizsgálat miatt. Akkor, a heti általános vatikáni audiencia után rövid látogatást tett a római Tiberis-szigeten lévő Gemelli kórházban, ahol vizsgálatot végeztek rajta.

A katolikus egyházfő az eset után azt nyilatkozta, hogy még nem épült fel teljesen azokból az influenzaszerű tünetekből, amelyek miatt az elmúlt időszakban a programjainak számát is csökkenteni kellett.

Még mindig meg vagyok fázva kicsit” – mondta akkor.

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:06
🍓 ️ ­A­­ ­d­­­ö­g­ö­s­­ ­l­­­á­n­y­o­­k­ ­­v­­á­­r­­­n­­­a­­­k­­­ ­­­r­­­á­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­­.­­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
europész
2024. március 24. 21:59
Az Isten tartsa meg sokaig.Imadkozok erte. O az egyetlen aki bekeert konyorog nem csak a fonokehez hanem a jobb emberekhez is. A vilag bekejeert kepes elviselni a betegsegevel jaro szenvedest.Latja a haboru kiszolgaltatottjait es csak fohaszkodni tud ertuk.
Asztis
2024. március 24. 20:32
Mi történt? Nem MP van legfelül. Tóni lemondott?
Kanmacska
2024. március 24. 19:35
Jobbulást a Szentatyának!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!