Karácsony Gergely előszobájáig ér a korrupciós botrány

2024. március 09. 15:27

A befolyással üzérkedés bűntettével gyanúsított veterán szocialista, Baja Ferenc informatikai tanácsokat adott a főpolgármesternek.

2024. március 09. 15:27

Nyitóképünkön Karácsony és Baja, fotó: MTI / Mohai Balázs

Munkatárunktól

A főpolgármester informatikai tanácsadója volt Baja Ferenc, akit pénteken már gyanúsítottként hallgatott ki a főügyészség Zugló parkolási, illetve a BKV informatikai rendszerével kapcsolatos korrupciós ügyben.

Karácsony Gergely egy korábbi interjúban elismerte, a volt szocialista miniszter tanácsokat adott neki informatikai kérésekben.

De nézzük a részleteket!

Ezt is ajánljuk a témában

Karácsony Gergely közvetlen környezetét is elérte a zuglói parkolási botrányként elhíresült bűnügy, miután pénteken gyanúsítottként hallgatta ki a Központi Nyomozó Főügyészség Baja Ferencet, a főpolgármester korábbi informatikai tanácsadóját.

A veterán szocialista politikust társtettesként, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével gyanúsítják a zuglói fizetős parkolási rendszerrel, valamint a BKV-val kapcsolatos visszaélések miatt indult nyomozás eredményeként.

Az ügyészség közleményében azt írta: a Fővárosi Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló Budapesti Közlekedési Zrt. évekkel ezelőtt közbeszerzési eljárást indított a telephelyei informatikai üzemeltetésére. A közbeszerzési eljárásra egy kft. tett ajánlatot.

Baja Ferenc volt miniszter és egykori MSZP-s országgyűlési képviselő ezek után Budapesten találkozott egy férfival, akinek jelentős befolyása volt az ajánlatot tevő gazdasági társaságban.

A volt miniszter a vádhatóság szerint harmincmillió forintot kért azért, hogy ha nyer a pályázó kft., akkor ő szabad utat adjon a szerződésnek.

Az ügy kirobbanása után még 2022 márciusában a Magyar Nemzet birtokába kerültek vallomásrészletek többek között arról, hogy Baja Ferenc is busásan részesült vesztegetési pénzekből, amelyeket Fuzik Zsolt adott át a SYS IT Services Kft. képviseletében.

Az ügyészség által felderített részletek szerint a volt miniszter 2019 májusában vagy júniusában egy közvetítőn keresztül kereste meg Fuzik Zsoltot. Az MSZP-s politikus szeretett volna megállapodást kötni arra az esetre, ha Karácsony lesz a főpolgármester, s ha a SYS IT megnyeri a BKV Zrt. informatikai rendszereinek üzemeltetésére kiírt közbeszerzést. Baja azt mondta, ebben az esetben majd vele kell egyeztetni az informatikai projektek kapcsán.

Baja Ferenc akkor jelentkezett újra, amikor Karácsony Gergely megnyerte a választást, ekkor harmincmillió forintot kért magának,

cserébe állítólag vállalta, hogy két évig nem bolygatja meg a SYS IT Services Kft. BKV-s szerződését, így az ügyészség.

„Baja említette, hogy jóban van a főpolgármesterrel és felhatalmazása van arra, hogy informatikai kérdésekről tárgyaljon. Említette azt is, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes támogatását élvezi, aki fontos személy, mivel arról hozhat döntéseket, hogy milyen projekteket támogassanak és honnan vonjanak el pénzt” – fogalmazott Fuzik.

Hozzátette: Baja Ferenc egyszer mutatott neki egy papírt, amelyen a főpolgármester aláírása szerepelt, illetve az, hogy informatikai főtanácsadó lett a fővárosnál.

Ezek után a Mediaworks riportere megkérdezte Karácsony Gergelyt, aki elismerte, hogy többször egyeztetett informatikai kérdésekben Baja Ferenccel. A főpolgármester azt mondta:

beszélgetett vele néhány alkalommal, nevezhetjük ezeket tanácsoknak is.

 

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:11
🍓 ️ ­­­A­ ­­d­­­ö­­g­­­ö­s­­ ­l­­á­­n­y­­­o­k­­­ ­­­v­­á­­r­­n­a­­­k­­ ­­r­á­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­­.­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­𝗨­­𝗡
atti64
2024. március 11. 18:51
MINDET A SITTRE!!!!!!!!!! A BÁNYÁBA KÉNYSZERMUNKA ÉLETUK VÉGÉIG ÉS TELJES VAGYON ELKOBZÁS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! KÁRTÉKONY CSOTÁNYOK ELTAPOSNÁM MIND!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obsitos Technikus
2024. március 09. 22:23
Szerintem a korrupciók már a spájzban vannak.
szarvas-2
2024. március 09. 19:50
Matt. Tulajdonképpen. A "Baja főnök"-ahogy a tettestársai maguk között nevezni szokták.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!