Isten a történelemben

2024. március 21. 06:35

2024. március 21. 06:35
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Történelemteológia – mostanában ritka dolog az ilyesmi. A történelmet események sorozatának tekintjük, és még a történelem filozófiájára is gyanúsan tekintünk, nemhogy a történelem esetleges teológiájára. Pedig izgalmas kérdés, hogy a kinyilatkoztatás fényénél mit mondhatunk a történelem értelméről, esetleges irányáról, leendő végéről, természetéről és folyásáról.

Schütz Antal piarista szerzetes 1934-es kötetében, amelyet most újra meg­jelentetett a Jel Kiadó, a két évvel korábbi tíz egyetemi előadását fogta egybe. Ezekben áttekintette, hogy keresztényként miként érdemes értelmeznünk a történelmet. A tíz előadást három csoportra osztotta: A történelemből Istenhez; Isten mint a történelem kulcsa; Istennel a történelembe. Az első rész tulajdonképpen történelemalapú Isten-bizonyítás, s most nem is időznénk itt sokat. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. március 28. 02:20
Isten nem lehet történelmi szereplő, miután még soha nemvolt jelen a földi életben... Jézus az más tészta, bár megszületése után kb úgy 23 éves koráig semmit se tuidunk róla.... pl. hol nevelkedett, hol élt stb. Az viszont vitán felül áll, hogy hinni akár a nem létezőben is lehet, de az ismeretlen -bármiről is legyen szó- az mindig és következetesen megtestesült és mint olyan erősen antropomorf is egyben. Ezzel buktatja le magát a fantázia is meg a képzelet is, mert másmilyet nem tud elképzelni, mint az önmaga képére teremtettséget. Isten nem a maga képére teremtette az embert, hanem inkább az em,ber teremtette a maga képére az Istent. Az ismeretlent az ember addig féli, amíg el nem bír vele. Akkor bír el vele, ha meggyőződött arról, hogy el tudja pusztítani. Ergo meg kell ölnie, hogy ne féljen örökkön örökké tőle. Mindössze ennyi a lényege, története meg a történelme..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!