Így látja az elemző a budapesti esélyeket Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid bejelentése után

2024. március 20. 17:27

Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója szerint Szentkirályi Alexandra esetleges visszaléptetése csak egy kommunikációs trükk Karácsonyék részéről, Vitézy Dávid pedig „magasra lő” .

2024. március 20. 17:27

Nyitókép: Földházi Árpád / Mandiner

Néhány nappal azután, hogy a Fidesz-KDNP Szentkirályi Alexandra személyében megnevezte főpolgármester-jelöltjét, Vitézy Dávid kedden Facebook-oldalán jelentette be, hogy szintén elindul Budapest főpolgármesteri székéért. A közlekedési szakember szerint a fővárosban pártpolitikai csaták helyett valódi városfejlesztésre van szükség, ezért indul a főpolgármester-választáson.

Ezt is ajánljuk a témában

A Mandiner Kiszelly Zoltán politológust, a Századvég politikai elemzési igazgatóját kérdezte a várható esélyekről, és arról, hogy Vitézy Dávid elfoglalhatja-e a jelenlegi főpolgármester legfőbb kihívójának pozícióját. „Azt látni kell, hogy már hat ember áll a rajtvonalnál, kezd alakulni a mezőny. A fő esélyes a jelenleg is regnáló Karácsony Gergely, a fő kihívó pedig Szentkirályi Alexandra, aki a kormánypártok szavazóira számíthat” – fogalmazott az elemző, aki szerint Vitézy Dávid úgy próbálja pozicionálni magát, hogy amíg a főpolgármester és a Fidesz jelöltje az országos politika felől közelítenek a kampányhoz, addig ő „várospolitikusként” alulról közelítené meg a választókat. Kiszelly Zoltán úgy látja, 

ez a stratégia elsősorban a bizonytalan szavazókat célozza meg. 

A politológus szerint van egy másik fontos eleme is Vitézy kampányának, mégpedig, hogy „megpróbál magasra lőni” és Karácsony elsőszámú kihívójaként feltüntetni magát, ezzel pedig kormánypárti szavazatokat begyűjteni. „Most Szentkirályi Alexandra és Karácsony Gergely között látszik a verseny, Vitézynek pedig az a fő feladata, hogy befocizza magát a fő kihívó pozíciójába” – vélekedik az elemző.

Ezt is ajánljuk a témában

„Ez egy szimpla kommunikációs trükk”

Szentkirályi Alexandra későbbi esetleges visszaléptetésére vonatkozó kérdésre Kiszelly Zoltán úgy válaszolt: a mérések szerint Szentkirályi Alexandra képes a Fideszen túli szavazók megszólítására, ez többek között annak köszönhető, hogy kormányszóvivőként az utóbbi években pozitív témákat vitt, illetve aktív és népszerű a közösségi médiában. Az elemző szerint amikor Karácsony Gergelyék azt sugallják, hogy vissza fog lépni, ezzel azokat a bizonytalan szavazókat tántorítják el, akik nem akarnak Karácsonyra szavazni, nem fideszesek, de változást akarnak a fővárosban. 

Ez egy szimpla kommunikációs trükk, miszerint nem érdemes megkedvelni a Fidesz jelöltjét, mert úgyis visszalép és nem lehet majd rá szavazni

– hangsúlyozta az elemző, majd kifejtette: Szentkirályi esélye abban áll, hogy meg tud szólítani Fideszen kívüli bizonytalan szavazókat, ha pedig ezt az esélyt Karácsonyék már az elején lerombolják, akkor ez a Fidesz által várt hatás nem tud érvényesülni.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:07
🍓 ️ ­­A­­­ ­d­­­ö­g­­ö­­s­­­ ­l­­á­­­n­y­o­­k­­­ ­­v­­á­­r­­­n­­a­k­­ ­r­­á­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
tizennyolcfok
2024. március 22. 23:48
szandika milyen tervekkel esik neki ennek a kampánynak? semmilyennel?
Reszelő Aladár
2024. március 22. 06:51
Jönnek majd az első belső mérések, amik minden eldöntenek majd. Ha azt látják a Fideszben, hogyha Vitézy és Szentkirályi is fennmarad a szavazólapon, akkor jó eséllyel Gelgely nyer, akkor valamelyik vissza fog lépni. Ha esetleg eleve az volt a Fideszben a terv, hogy hagyják Vitézyt időben leválni, mert a “kegyvesztetteket” a FOS automatikusan elkezdi felemelni, de nem támadják kormányoldalról látványosan és végül beáll mögé a Fidesz, nos az az évtized kampányhúzása lenne és ez önmagában győzelmet érdemelne.
SABOTAGE
2024. március 21. 11:04
Pedofideszes szarok nem győzhetnek Budapesten!!!!!! Uralkodjanak felcsúton, meg a többi pedofidesz telepen!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!