Hiába ígérte meg Karácsony, nem lett kevesebb a patkány Budapesten, épp ellenkezőleg

2024. március 05. 09:17

Ha a folyamatos irtás csak egy rövid időre is megakad, robbanásszerűen kezd növekedni az állomány.

2024. március 05. 09:17
null

A Metropol arról ír, hogy a közösségi oldalakon panaszkodnak a budapestiek arról, hogy a jó idő beköszöntével kezdik elözönleni a várost a patkányok. A lap szerint különösen Kispesten és Csepelen súlyos a helyzet, a lakosok szerint a gondozatlan közterületek okozzák a rágcsálók elszaporodását.

A lap példaként hozza a kispesti Violát, aki elmondta, hogy 

hiába jelentik a problémát az önkormányzatnak, a patkányirtó csak minimális intézkedéseket tesz, 

emiatt már fényes nappal is patkányok rohangálnak. De a III. kerületi Csillaghegyen is nagy a baj, a rágcsálók kárt tesznek az otthonokban, belebújnak a virágföldbe, a közterületeken szaladgálnak, és veszélyt jelentenek az óvodákra és játszóterekre. A főváros itt már megkezdte a patkányirtást, de a helyzet nem javult érdemben.

Pedig a 2019-es önkormányzati választás egyik témája Budapesten a patkányirtás volt. Tarlós István korábbi főpolgármester vezetése alatt 2019-ben nagyszabású patkányirtási programot indítottak, amely látványos eredményeket hozott. 

Ezt is ajánljuk a témában

Karácsony Gergely azonban a hivatalba lépése után után leállította a programot, új modellt és vállalkozót hozott a gyérítésre. 

Az eredmények azonban elmaradtak, nem lett kevesebb a patkány, mint korábban, sőt tavaly tavasz óta elszaporodtak. A lakosság szubjektív érzete mellett az adatok is egyre romlanak. Tavaly októberben a bejelentések száma elérte a 1187-et, ami több mint kétszerese a tavalyi adatnak. Zuglóban és Gazdagréten például óvodákat is ki kellett költöztetni átmenetileg az épületből a patkányinvázió miatt. A Fővárosi Önkormányzat oldalán egyébként meg lehet nézni, melyek Budapest legpatkányfertőzöttebb részei.

A Metropolnak nyilatkozó szakértő elmondta, 

a patkányok három havonta képesek egy 11 fős almot létrehozni, ennek köszönhetően nagyon gyorsan el tudnak szaporodni. 

A populáció növekedése természetes körülmények között az élelem elfogyásáig tart, ami után zuhanásszerűen összeomlik. Ha tehát a folyamatos irtás csak egy rövid időre is megakad, a természeti törvénynek megfelelően robbanásszerűen kezd növekedni az állomány.

Megkerestük a fővárosi önkormányzatot is az ügyben. Azt kérdeztük tőlük, miként vélekednek a lap állításáról? Hogyan kívánnak javítani ezen a nagyon rossz helyzeten? 

Amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Nyitóképünk illusztráció: Vándorpatkányok (Rattus norvegicus) a Bábolna Bio Kft. fővárosi laboratóriumának tenyészetében 2013. április 25-én. MTI Fotó: Kovács Attila

 

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:26
🍓 ️ ­­A­­­ ­­­d­ö­­­g­ö­s­ ­l­á­n­y­­o­­k­­­ ­­v­­­á­­­r­­­n­­­a­k­­­ ­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­­.­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­­­𝗡
KBA98
2024. március 05. 16:51
Ez a szemét még ehhez sem ért, de szakembert sem hív! Kell a szakértőknek a patkánypénz is! Vessék a patkányok elé!
cinkegolyó
2024. március 05. 14:28
Karácsony szaporodik.
Genusnextgen
2024. március 05. 13:08
Ha már a fidesz és a patkányok: Remélhetőleg nem sikerül szélesebb körben elterjeszteni a pedofiliát és a jelenség megmarad a fidkány akolmeleg bandájában. Persze, mit is várhatunk egy olyan közösségtől, amelyek tagjai tízmilliókat fizetnek a nyíltan pedofil nézeteket valló Milo Yiannopoulos Bp-en tartott pedofil-szemináriumáért? Rehabilitált pedofiszopkodókat, kitüntetett pedofil szörnyeket Buksikáim. KDNPstűl, kipcsak-cigányostúl. #pedofidesz #csicskaorban
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!