Emberek tömegei kapaszkodtak ki a szegénységből, kezdtek gyarapodni – váratlan felismerések a Partizán stúdiójában

2024. március 03. 15:45

Döbbenet! A szakértő arra is rámutatott, az ellenzék semmilyen alternatívát nem nyújt.

2024. március 03. 15:45
null

Miután a műsor elején Ruff Bálint elemző az ellenzéki vezetésű kerületek fejére olvasta, amiért nem foglalkoztak kiemelten az általuk kiadott sajtótermékekben a kegyelmi botránnyal, a kormány család- és szociálpolitikájának kielemzéséről szólt a Partizán-csatorna Vétó című műsorának minapi adása.

Nincs ellenzéki alternatíva, pedig lehetne

Ruff vendége ezúttal Szikra Dorottya szociológus volt, akinek a beszélgetés egy pontján nekiszegezte a kérdést: lát-e az ellenzéknél olyan valakit, aki a demográfiával kapcsolatosan kihívást intézne, alternatívát mutatna fel a kormányzati politikával szemben.

„Nagyon egyszerű lesz a válaszom: nincs. Egyáltalán nem látok ilyen szereplőt. Pedig ott a szaktudás és az elérhető adatbázisok, lehetne hova nyúlni” – fogalmazott az egyébként a bécsi CEU genderszakán is oktató Szikra. Felidézte,

legutóbb talán tíz éve az LMP-nek voltak értelmezhető, az egyszülős háztartásokra és a bölcsődék érintő javaslatai, azokra később komoly fejlesztésekkel reagált is a kormány. Se családpolitikában, se demográfiában nincs ellen-narratíva, szomorkodtak a stúdióban.

Az emberek úgy érzik, folyamatos az emelkedés

A számos kormánykritika mellett a beszélgetés egy pontján a közfoglalkoztatás is szóba került, azzal a némiképp meglepő felismeréssel, hogy a kormány intézkedései révén

igazán hátrányos helyzetű emberek tömegei számára indult meg egy új típusú integráció, hiszen több pénzük és munkájuk is lett a kistelepüléseken élő szegényeknek.

„Gondolom, ez hozhatott a Fidesznek népszerűséget” – jegyezte meg a szakértő, aki bár hozzátette, politikai „lojalitási hálózatok” alakulhattak ki, az érintettek számár egyfajta tartást adott a közmunka.

A mostani Fidesz-népszerűséget Szikra azzal magyarázza, hogy

megint egy gazdasági élénkülési periódus elején lehet az ország, az elmúlt években pedig a legkevésbé iskolázottaknak is jutott úgymond munka, rengeteg embert felszívott a munkaerőpiac, elkezdtek felfele menni, gyarapodni.

Persze, nyilván említésre kerültek az összeszerelő üzemek meg a kizsákmányolás, de elhangzott az is, a szociológiai mérések is azt mutatják, az emberek úgy érzik, mintha egy liftben lennének, ami megy felfele. Ezt ráadásul még a tavalyi inflációs kiugrás sem akasztotta meg.

A beszélgetés itt megtekinthető:

 

 

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:13
🍓 ️ ­­­A­­­ ­­d­­­ö­­­g­­ö­s­­­ ­­l­­á­n­­­y­­o­­­k­­­ ­­v­­­á­r­­­n­­­a­­­k­­­ ­­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
masikhozzaszolo
2024. március 04. 14:20 Szerkesztve
Az volt korábban, vidéken akár, hogy "kérem szépen a férjemnek ne adják oda a segélyt, mert rögtön a kocsmába viszi, vagy a játékterembe". És a gyerek meg nincs felöltözve.
B_kanya
2024. március 04. 14:07
"excan1 2024. március 04. 09:58 >>> Átoperált Kiscsoportos 2024. március 03. 19:28 Az EU 20 legszegényebb régiójából 4 nálunk van. Mi 7 régióra vagyunk osztva. 1 éri el az EU-s átlagot. <<< Az persze eszedbe sem jutott, hogy azért van nálunk 4 szegényebb régió, mert sajnálatos módon Magyarországon van egy Magyaroszág méretéhez képest extrém nagy Budapest, extrém nagy lakossággal, ahova összpontosul minden. Ha lenne egy egészségesebb elosztás és 2-3 nagy város (3-4-500.000-es)" Igen, de mikor MAtolcsy a vízfej lecsapolását pedzegeti, akkor sivalkodnak - jó, mondjuk Kassát és Kolozsvárt is bele kellene számolni...
B_kanya
2024. március 04. 14:06
"Átoperált Kiscsoportos 2024. március 03. 20:21 Amikor az Eurostat szerint Bulgária is megelőzött minket a fogyasztásban, az azt jelentette, h nálunk van a legkevesebb pénz." Lófaszt mama. Eleve büdös, ahogy vásárlóerőre konvertálják, másrészt az, hogy mit számítanak bele a fogyasztásba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!