A köztársasági elnök az Orbán-rendszer ügyvédje

2024. március 12. 21:05

Első ránézésre távolabbra áll a NER-től, mint a minden törvényt készségesen aláíró Schmitt Pál, a korábban fideszes fülbevalót viselő Novák Katalin.

2024. március 12. 21:05
Államfő
Sulyok Tamás
Nagy Attila Tibor
Nagy Attila Tibor
Index

Nyitókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

***

„Nem meglepő, hogy a miniszterelnök nem a saját ellenségét javasolta Novák Katalin lemondását követően köztársasági elnöknek. Már-már az tűnt meglepőnek, hogy az ő, illetve a Fidesz elnökségének a javaslatára egy olyan személyt választott az Országgyűlés új köztársasági elnöknek, aki – több elődjével  ellentétben – nem volt sosem pártpolitikus, nem viselt még miniszteri tisztséget sem. Olyan érzet is keletkezhetett, hogy Sulyok Tamás jelölése, majd megválasztása Orbán Viktor köztársasági elnöki jelölési politikájának egyfajta korrekciója, hiszen nem Kövér Lászlót vagy valamelyik más fideszes politikust választottak meg ezúttal, hanem olyan személyt, aki első ránézésre távolabbra áll a NER-től, mint a minden törvényt készségesen aláíró Schmitt Pál, a korábban fideszes fülbevalót viselő Novák Katalin, vagy akár Áder János, akinek a kapcsolata Orbánnal köztudottan hullámzó volt az elmúlt három évtizedben, de a NER-hez lojális maradt. Mindehhez képest Sulyok nyilvánosan sosem magasztalta a mostani kormányfőt vagy éppen a Fideszt. El kell ismerni, Orbánék ezúttal jobban adtak a látszatra, és olyan személyt választottak új államfőnek, akiről nem eleve lehetetlen elképzelni, hogy képes felülemelkedni a pártpolitikai megfontoláson és törekszik a »nemzet egységének« megjelenítésére. 

Ennek ellenére a parlamenti ellenzék – Mi Hazánkon és LMP-n kívüli, tehát – nagyobb része azonban még a megelőlegezett bizalmat vagy türelmi időt sem volt hajlandó megadni Sulyoknak, és rögtön a jelölését követően élesen támadta őt a hatalomnak kedvező alkotmánybírói tevékenysége, majd az édesapja múltjával kapcsolatos évekkel korábban adott interjúi miatt. Az ellenzéki képviselők többsége nem jelent meg az új köztársasági elnök parlamenti eskütételén. A kritikájuk hangvételének élessége korainak tűnt, ugyanis az ellenzéki politikusok még kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor kérést fogalmaznak majd meg a köztársasági elnökhöz, hogy ne írja alá ezt vagy azt a törvényt, azaz nem tűnik nagyon célszerűnek már most jó előre elrontani a kapcsolatot a frissen beiktatott Sulyokkal. Ám ha Sulyokot sikerül a közvélemény minél nagyobb része számára Orbán meghosszabbított karjának beállítani – ez az egyes baloldali-liberális ellenzéki pártok reménye –, akkor jó pontokat lehet szerezni a NER-t keményen elutasító véleménybuborékokban.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tapir32
2024. március 14. 16:21
Biden kérjen nyilvánosan bocsánatot! Biden egy hazug szemét! Éljen Trump! Hajrá Trump!
tacsi68
2024. március 14. 06:57
Nem baj bunkó majd (soha) lesz nektek 2/3 lehet választani köztársasági elnököt!!
lendvaiildiko
2024. március 13. 22:37
Nagy Attila Tibor kappan hangja legalább úgy irritál, mint Szabó Timi visítozása a parlamentben. Most sem volt túl penge irományában. Vajon Attila Tibort és követőit miért nem zavarta dr. Sulyok Tamás rokonságának múltja addig, ameddig az Alkotmány Bíróság elnöke volt. Pedig micsoda zavaros habverést vidíthattak volna a tv-ben, vagy Timi a parlamentben? Amúgy pedig ez a ki volt a papa, kivolt a mama kommunista tempó fiatalságomat hozta vissza, igazi fiatal kori fíling ez. Mennyire büszkén írtam le, hogy apám és anyám a forradalmi munkásosztállyal szövetséges dolgozó parasztságból származik és így nem lehettem (papíron) osztályellenség. Esetleg az önkormányzati választásra való felkészülést ellustálkodó ellenzék kidolgozhatna olyan szempontokat, miyeln apával és anyáva, nagyszülőkkel lehetne valaki mondjuk köztársasági elnök. Hát nem szánalmas ez még 2024-ben?
Hohokam
2024. március 13. 22:25
A szokásos sunyi Orbán-fikázás mellett enyhe kétségbeesett rezignáltság a saját oldaláról, hogy "ezek b*zmeg tényleg ilyen agyatlan hülyék..."..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!