Veszélyben lehetnek a magyar fiatalok a fesztiválokon

2024. február 22. 17:37

A Drogkutató Intézet felmérése azt mutatja, hogy sokan időzítik a fesztiválszezonra az első droghasználatot az új élmények keresésének érdekében.

2024. február 22. 17:37

A nyári évszak komoly rizikófaktornak minősül a drogok kipróbálásának szempontjából – jelzi a Drogkutató Intézet, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy az első szerfogyasztást gyakran a fesztiválszezonra időzítik.

A szervezet készített egy felmérést magyar és angol nyelven a fesztiválozók körében: a megkérdezettek csaknem egynegyede tervezett droghasználatot az esemény előtt, többségük marihuánát és ecstasyt.

A válaszadók leggyakrabban az élményszerzéssel indokolták a szerhasználatot.

A Drogkutató Intézet rámutatott, bár számos szigorú intézkedést vezettek be a fesztiválok szervezői, látható, hogy a kábítószerek jelen vannak a fesztiválokon. A szervezet szakértői úgy látják, hogy miközben a terjesztőkkel szemben nagyon szigorúan fel kell lépni, érdemes a prevenciót is kiemelten erősíteni, hiszen abban az esetben, ha releváns információkkal látják el a fiatalokat, akkor képesek lesznek nemet mondani a drogokra.

Nagy kérdés, hogyan befolyásolhatja az idei adatokat majd, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta a kannabisz orvosi célú használatát engedélyező törvényt. Az indoklás szerint azért, hogy lehetőséget adjon a – különösen a háborúból eredő poszttraumás stresszben szenvedő – betegek kiegészítő kezeléséhez. Csakhogy Magyarország szempontjából sem mindegy, keleti szomszédunknál milyen szabályozás van érvényben a marihuánát illetően.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. február 23. 21:02
MINDEN DROGOST UTÁLOK A TÁRSADALOM SZENNYE A TERJESZTÖKET MEGIRTANÁM!!!!!!!!!!!!!!
Spiritmonger
2024. február 23. 11:26
Gecc, ezek teljesen hülyék. Még mindig nem értik, hogy NEM KÖTELEZŐ DROGOZNI, illetve azt sem értik, hogy senkinek se lesz baja attól, ha egy fesztiválon felszív néhány csíkot vagy bedob néhány lasztit vagy elpippant néhány füves cigit. Én azt nem tudom, hogy a Drogkutató Intézetnél miért akarnak más életébe belepofázni? Én soha nem drogoztam, nem is fogok, az alkoholban megtaláltam azt a tudatmódosítót, amit szeretek, de nem akarom másoknak kötelezően előírni, hogy ők mivel érezzék jól magukat.
B_kanya
2024. február 23. 08:08
szintetikus 2024. február 22. 19:41 "a szoponcok kölykei olcsó lőrét fogyasztanak csak XD" De szerencsére te a szopástól nem esel teherbe.
radnoti-3
2024. február 22. 23:03
Azért lehet a magyar pedofilok is nagy veszélyt jelentenek a gyermekekre! És még tartaniuk sem kell a hatóságoktól
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!