Újabb megmagyarázhatatlan ügy vet árnyékot a Lánchíd felújítására: életveszélyes kontármunkát lepleztek le (VIDEÓ)

2024. február 08. 18:19

Áramütés fenyegeti a gyalogosokat.

2024. február 08. 18:19
Karácsony Gergely a felújított Lánchíd avatásán. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem csak drágábban, de minőségileg kifogásolható módon készült el a Lánchíd, elkapkodott, életveszélyes kontármunkát végzett a fővárosi látványosságot felújító A-Híd-Zrt. – írja a Metropol.

Mint arról a Mandiner is beszámolt, minimum három botrány, egy felújítás és egy kulcsfigura körüli történések borzolják a fővárosi közéletet. Három esztendeje, 2021. február 2-án írták alá a szerződést, így elkezdődhetett a Széchenyi lánchíd felújítása. Bár a munkálatokat befejezték, és a híd 2023. augusztus 4-én megnyílt a gyalogosok előtt, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) kapcsolódó közbeszerzési eljárását elnyerő A-Híd Zrt. és a rekonstrukció ismét a figyelem középpontjába került.

A baloldali városvezetés idején beadott ajánlatban már 5 milliárd forinttal drágábban vállalta el a Lánchíd rekonstrukcióját. És a 23 százalékos áremelkedésen kívül is voltak fontos változások: a Tarlós alatt lezárt tenderhez képest majdnem a hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a kivitelezőnek járó előleget, a céget terhelő kötbért viszont megfelezték.

Így lett bruttó 21,8 milliárdból 26,75 milliárd forint.

A lap információi fényképei és alábbi videója szerint a hídon sorakoznak a szétesett szigetelésből előbukkanó vezetékek, a járdára vagy a Duna fölé lógó, nemegyszer szigeteletlen elektromos kábelek, amely amellett, hogy esztétikailag is problémás, még életveszélyes is, áramütés fenyegeti a gyalogosokat.

Tavaly ősszel ráadásul egy másik botrány is kezdett kibontakozni. Novemberben egy adóhatósági razziát követően őrizetbe vették és letartóztatták Vig Mórt, a praxisától eltiltott jogászt, aki nem mellesleg a kormánykritikus Amnesty International Magyarország jogvédő szervezet igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanújával indított vizsgálatot.

A gyanú szerint Vig Mór számlagyára az adócsökkentés érdekében több száz millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat.

Nem kétséges, szorul a hurok Karácsony Gergely főpolgármester nyaka körül, akit komoly politikai felelősség terhel ezért az egész zűrzavarért.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kacsoh Dániel

Mandiner

Idézőjel

Nem állítjuk, hogy a szabadulóművész városvezető akár egyetlen törvénytelenül megszerzett forintot is eltett volna. De a politikai felelősség mégiscsak az övé ezért a zűrzavarért. Kacsoh Dániel írása.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
manitowoc
2024. február 09. 18:44
"Szétvagdosták a felújított Lánchíd kábeleit „Életveszélyes kontármunka a Lánchídon!”, „Áramütés fenyegeti a gyalogosokat!” – ilyen és ehhez hasonló címekkel jelent meg a kormányközeli médiában híradás a történtekről. Az esetet megvizsgáló szakemberek azonban arra a következtetésre jutottak, hogy SZÁNDÉKOS RONGÁLÁS történt a Lánchídon. A szemle során alaposan átnézték a beszámolókban kifogásolt kábeleket és szigeteléseket. A vizsgálat megállapította, hogy a gyalogosokat érintő sérülés- vagy életveszély nem áll fenn. Ugyanakkor felvetődött egy közelmúltbeli szándékos károkozás lehetősége, ezért a díszvilágítást üzemeltető fővárosi BDK Kft. rendőrségi feljelentést tett. A szakemberek elvágott és szétcsavarozott rögzítéseket, megtépett kábeleket találtak a helyszínen. A szakértők a rendőrség bevonásával részletes feljegyzést készítettek az okozott károkról, és csatolták a díszvilágítást üzemeltető fővárosi BDK Kft. ismeretlen tettes elleni feljelentéséhez." Forrás: index.hu
II.baljoska61
2024. február 09. 05:39
Hazudtok rendületlenül..
Perczel Éva
2024. február 09. 05:03
Eddig csak Lánchíd gyilkos volt! Most kiderült, hogy rámegy a gyalogosokra is! Bővül bűnlajstroma, és lassan nem lesz elég az 1000 karakter, ha emlegetni kell a Lánchíd gyilkos, Pesti úti halálosztó, ukrán gabona hasonmás, csepeli ágyi poloska díler, nyilvános WC. mágus, járatritkító, látványterv hamisító, jogtalanul útpénzt szedő   EU-s pénzről hazudozó, fejvédő sisakot ölelgető, hiperpasszív nyelvtudású,, Városháza árus, notórius hazudozó fővárosi fődiktátort.
nemecsek-3
2024. február 08. 23:26
Milyen fantasztikus beruházás is volt a 4-es metro. Alig volt probléma vele
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!