Karácsony Gergely nagy túlélő – ha a Lánchíd-botrányt is ép bőrrel megússza, simán jár neki a Demszky-díj!

2024. február 05. 05:28

Nem állítjuk, hogy a szabadulóművész városvezető akár egyetlen törvénytelenül megszerzett forintot – vagy dollárt – is eltett volna. A politikai felelősség azonban mégiscsak az övé ezért az egész zűrzavarért.

2024. február 05. 05:28
Kacsoh Dániel
Mandiner

Miután az OLAF súlyos visszásságokra mutatott rá a 4-es metró kapcsán, a projektet évtizedeken keresztül mániákusan hajszoló Demszky Gábor nagyjából annyival ütötte el a dolgot, hogy

a konkrét szerződésekhez neki semmi köze nem volt. Nem is lehetett. Ő igazából ott sem volt.

Ezt is ajánljuk a témában

Demszky: Nincs közöm a 4-es metró botrányához

Demszky Gábor tűzbe tenné a kezét Gulyás Lászlóért, a DBR Metró Projekt Igazgatóság volt vezetőjéért. A volt SZDSZ-es főpolgármester csütörtökön az ATV-nek kijelentette, sem neki, sem Gulyásnak nincs köze a 4-es metró körüli visszaélésekhez. Gulyás László az Indexnek csütörtökön, kora este kijelentette, tévesen azonosították, nem áll körözés alatt és az országban tartózkodik.

Az SZDSZ egykori csúcspolitikusa addigra egyébként már nem ült a főpolgármesteri székben, a partvonalról volt kénytelen végignézni, ahogy utódja, Tarlós István ráncba szedi és befejezi az addigra tragikomédiába fulladó történetet – miközben az uniós hatóság temérdek, az adófizetők megkárosításának megalapozott gyanúját felvető sandaságra mutatott rá.

Sajnos a 2010 előtti éveket illetően feltárt problémáknak nem nagyon lett jogi következménye, vagy inkább nagyon nem, ahogy számos hasonló ügyben sem sikerült végül érdemi büntetést kiszabni a vélelmezett elkövetőkre.

Na de most itt van nekünk a Demszky-epigon Karácsony Gergely, illetve a Lánchíd minimum aggályos felújítása!

A Gyurcsány-kormánynak tanácsokat adó, majd a balliberális politika megreformálására szerződő, végül valamennyi korábbi politikai partnerét átejtő főpolgármester imidzséhez eddig hozzátartozott, hogy füllentésen és/vagy hazugságon ugyan már jó párszor kapták, visszaélés, netán korrupció azonban nem volt köthető hozzá. Van neki elég számon kérhető hibája!

Nem állítjuk, hogy ez a „hagyomány” most megtöretik, ám az egyre zűrösebb részletek arra engednek következtetni, akár őt is megsuhinthatja a botrány. Mi az hogy, nagyon is!

Azt már eddig is tudtuk, hogy a jókora csúszással megvalósuló projekt a Tarlós-érában előkészített közbeszerzéshez képest ötmilliárd forinttal drágábban valósul meg, ám miután a vállalkozások és az állampolgárok érzékelései nyomán Magyarországot az Európai Unió legkorruptabb tagállamának tituláló Transparency International hazai fiókszervezete rendben találta az eljárást, még csak a gyanú sem merülhet fel. Vagy mégis?

Történt ugyanis, hogy egy igen pitiáner, a jelek szerint egész jó balos kapcsolatokkal bíró exügyvéd csalássorozata utáni nyomozás valahogy egészen a Lánchíd-felújításig jutott, s a kiszivárgott információk szerint a kivitelező mintegy másfél milliárd forintot utalt a kalandos figurának, aki abból pár száz milliót készpénz formájában tett magáévá.

Hogy Vig úr az összeget felélte, elbulizta vagy titokzatos mikroadományos ládikákba dobta be, talán sosem tudjuk meg.

Az viszont biztos, hogy az előválasztási viaskodás során Karácsony ilyen eszközök segítségével szedett össze mintegy félmilliárd forintnyi valutát, egymást követő sorszámú címletekkel, ami még a számlavezető OTP Bank illetékeseinek a figyelmét is felkeltette.

A 2022-es választást megelőzően Márki-Zay Péter mögött felsorakozott, kormányváltásra készülő hatpárti szövetség tagjai közül ketten, a Jobbik és az LMP már vizsgálóbizottságot állítana fel a Fővárosban, a ládikák miatt prüszkölt korábban a DK és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is – lehet, Karácsony ismét kénytelen lesz elugrani a villamos elől.

Ezt is ajánljuk a témában

Szó sincs róla, hogy mindezek nyomán arra jutnánk, a szabadulóművész városvezető akár egyetlen törvénytelenül megszerzett forintot – vagy dollárt – is eltett volna. A politikai felelősség azonban mégiscsak az övé ezért az egész zűrzavarért, s ha ezt is túléli, bátran átadhatjuk neki a Demszky-díjat. Ki tudja, talán már eddig is kiérdemelte!

Egy biztos: aki a KFT slágerét citálva az egészet és mindent is képes utólag letagadni, legyen szó buszsávban száguldásról, angol nyelvvizsgáról vagy „nemlétező” járatritkításról, nos, annak kétségtelenül vannak bizonyos képességei.

Ezt megadjuk. A városvezetésnek azonban aligha a félrebeszélésről, a somolygásról és a megúszásról illene szólnia.

Nyitókép: Karácsony Gergely Facebook-oldala

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DFK
2024. február 06. 13:55
Sajnos a hugyapestieknek ez kell. Demszkájt is sokszor tapsolták vissza, pedig azalatt is csak lerobbant a város.
FeketeFehér
2024. február 05. 22:35
De hát nincs is semmiféle "lánchíd botrány". :))))
atti64
2024. február 05. 20:58
SOSE VEGYÉL LEVEGÖT AZ LENNE AZ IGAZI BÜNTI!
KBA98
2024. február 05. 19:53
A büntetés nem marad el!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!