Gyűlnek a viharfelhők a Karácsony-projekt körül – sőt, már a menekülési útvonalak is körvonalazódnak

2024. január 28. 08:41

Közeledik az önkormányzati és az európai parlamenti választás, de továbbra is belvitáktól és botrányoktól hangos az ellenzék, az együttműködés döcög, s még a főpolgármester újrázási esélyei is csökkenni látszanak. Pillanatkép a baloldali erőviszonyokról.

2024. január 28. 08:41
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

„Imponáló magabiztossággal beszélt, de a levél megkésett” – kesergett Németh Péter Népszava­-főszerkesztő Lendvai Ildikó volt MSZP-elnökkel közösen egy Karácsony Gergellyel készült interjút követően az ATV stúdiójában. Előzőleg a főpolgár­mester azt a felhívását fejtegette, amelyben együttműködésre szólította fel az ellenzéki pártokat a közelgő önkormányzati választás apropóján. 

Karácsony az interjúban többször is nyomatékosította, hiába mondja róla az LMP, ő valójában nem ideges, legfeljebb dühös. Az indulat persze valahol érthető: a főpolgármester októberben egy nyilvános beszédében közölte, néhány héten belül összehozza az előző év óta nem látott szövetséget, legalábbis azokkal a pártokkal, amelyek hajlandók erre, és lezongorázzák a budapesti kerületek jelöltállítását is. Csakhogy erre azóta sem került sor, s ahogy arra a láthatóan szintén erősen aggódó Németh Péter is rámutatott: még a „szándékok sem látszanak” a megegyezésre.

Széttartás és egyéb gondok

A 2022-es kapitális választási bukta miatt a „teljes ellenzéki összefogás” jelszó már kevésbé hangzik jól balliberális körökben, és most némi feszültség is látszik a táborban. Erről árulkodnak a Népszava főszerkesztőjének mondatai, de idézhetnénk másoktól is. Mindenesetre ismét nőnek az elvárások a holdudvarban az érintett pártokkal szemben.

A korábban az újrázásáról teljes magabiztossággal beszélő Karácsony Gergely hirtelen felkerült pártja EP-listájára”

Arra, hogy Karácsonynak milyen egyéb ügyek miatt főhet a feje, még visszatérünk, előtte érdemes röviden áttekinteni, hogyan is néz ki a fő­polgármester-jelöltjének megnevezését márciusra ígérő Fideszt kihívók tábora.

Lapzártánkig az egyre aktívabb egykori BKK-vezér és közlekedési államtitkár, Vitézy Dávid nem jelentette be, hogy elfogadja az LMP felkérését a főpolgármester-jelöltségre, ám az most aligha képzelhető el, hogy Ungár Péterék végül beállnak Karácsony Gergely mögé.

Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala

A Jobbik Brenner Koloman személyében már bejelentette saját aspiránsát. Ő a Lánchíd-­beruházás körüli anomáliák miatt fővárosi vizsgálóbizottságot javasol felállítani. Karácsony kinevette, a Fidesz támogatja a kezdeményezést, a többiekről egyelőre nem tudni.

A BKK váratlanul járatritkítást vezetett be, ami ellen kikelt Vitézy Dávid mellett az LMP, a VEKE és a Közlekedő Tömeg is”

A Momentum odáig aligha merészkedik, hogy részt vegyen egy ilyen munkában, pláne hogy a főpolgármesterrel szemben korábban igencsak kritikus DK után tavaly ő is beállt a Párbeszéd extárselnöke mögé, ám a Gyurcsány Ferencék által javasolt közös listát egyelőre kerülgeti. Sőt, több kerületben az LMP-hez hasonlóan önálló polgármesterjelölteket jelentett be. A vonakodás érthető: a párt élére hamarosan visszatérő Donáth Anna a nyilvánosság előtt keményen beleállt a DK-ba, a hazugság kultúrájának leváltását követelve, most mégis újra a bukott miniszterelnökkel való együttműködés réme fenyegeti a pártot.

Az önkormányzati kampányra szintén saját főpolgármester-jelölttel ráforduló Mi Hazánk – Fidesz–KDNP támogatta – javaslatára a Fővárosi Közgyűlésbe ismét pártlistákkal lehet majd bejutni. A DK ennek hírére azonnal bedobta a közös lista ötletét, amit az európai parlamenti választás esetében nyilván nem szándékozik.

Ellentétben az MSZP-vel. A szocialisták mindkét voksolásnál a teljes összeborulást preferálnák, sőt követelik – a szavak szintjén az Orbán Viktorral szembeni tábor ütőképessé tételéért, valójában azonban a párt katasztrofális támogatottsága lehet az ok.

VITÉZY Dávid
- Vitézy Dávid szerint ilyen mértékű járatritkítást utoljára Hagyó Miklós főpolgármester-helyettessége idején vezettek be. Fotó: MTI/Komka Péter

Karácsony már menekülőre fogná?

A Párbeszéd esetében hasonló okokból nem is kérdés az összefogás, anélkül esélye sem lenne. A párt a leghevesebben és leghangosabban áll bele a hisztiellenzéket emlegető külön utas LMP-be. Érdekesség azonban, hogy a korábban az újrázásáról teljes magabiztossággal beszélő Karácsony hirtelen felkerült pártja európai parlamenti listájára is. Elképzelhető, hogy csupán szimbolikus gesztusról van szó, ám ha továbbra is biztos lenne a júniusi győzelmében, már csak tüntetőleg sem adna esélyt bárkinek arra, hogy menekülőútként értékelje az egyébként elődje, az SZDSZ-es Demszky Gábor által javasolt EP-jelöltséget.

Eközben továbbra is ott lebeg Karácsony feje felett az 500 millió forintos, dollár és frank formájában adománygyűjtő ládikákban kikötő támogatások botránya. Emiatt például a Magyar Kétfarkú Kutya Párt sem hajlandó felkerülni a plakátjaira.

Forrásaink szerint nemcsak a protestpártnál zabosak a folyamatban lévő nyomozások tárgyát képező, titokzatos előválasztási „jótékonyság” miatt: az LMP, az MSZP és a DK sem nézte jó szemmel a fejleményeket, pláne nem azt követően, hogy kiderült: Márki-Zay Péter mozgalma 4 milliárd forintnyi dollárt kapott kampányra a tengerentúlról. Érdemes közbevetni: az ezt menedzselő Action for Democracy, illetve alapítója, a Karácsony Gergelynek évekig főtanácsadóként dolgozó Korányi Dávid a lengyel kormányváltás kovácsai között is feltűnt.

Nyomozók a Lánchíd-kivitelezőnél

A főpolgármester gondjait tetézi, hogy az eredeti összegnél 5 milliárd forinttal drágábban, csökkentett műszaki tartalommal és csúszva megvalósuló Lánchíd-felújítás kivitelezőjénél, az A-Híd Zrt.-nél nemrég házkutatást tartottak az adóhatóság nyomozói. A hivatalos tájékoztatás szerint egy másik ügyben – az Amnesty International Magyarországot igazgató Vig Dávid testvérének, a csalással gyanúsított Vig Mórnak az ügyében – jártak el, ám nem zárható ki, hogy a fejlemények összekapcsolódnak. A tisztánlátás okán javasol bizottságot alakítani a Jobbik.

Közben a Magyar Nemzet értesüléseiből kiderült, hogy a Városháza eladási ügyében indult nyomozásokat egyesítették, ami arra utal, hogy hamarosan több hivatalos információnk lehet.

Fotó:  MTVA/Bizományosi: Róka László

S ez még nem minden. Múlt pénteken a BKK váratlanul járatritkítást vezetett be. A változás ellen kikelt Vitézy Dávid mellett az LMP, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) és a Közlekedő Tömeg civil szervezet is. Utóbbit ráadásul a közlekedési társaság meg is említette az átalakítás kapcsán kiadott közleményében. És bár a BKK szerint az előkészítés során egyeztettek a Közlekedő Tömeggel, az érintettek ezt tagadják. Ugyancsak zavart okozott az erőben, hogy Karácsony Gergely kategorikusan kijelentette, valójában szó sincs járatritkításról, csupán a kapacitások észszerű átszervezéséről, a BKK vezetője, Walter Katalin viszont a járatritkítás tényét nem tagadta, csak a rossz kommunikáció miatt kért elnézést az okkal feldúlt utazóközönségtől.

A Karácsony által leszólt Vitézy egyeztetést kezdeményezett a fővárosi illetékesekkel, megemlítve azt is, ilyen mértékű járatritkítást utoljára az MSZP-s főpolgármester-helyettes Hagyó Miklós idején vezettek be, ami ellen akkor civilként hevesen tiltakozott. Ahogy most is.

A kormánnyal pénzügyi vitába keveredő, bizonyos adók befizetését kategorikusan megtagadó főpolgármesternek tehát a városvezetési bonyodalmak, az ellenzéket feszítő ellentétek és a személyével kapcsolatos bizalmatlanság miatt is jócskán főhet a feje. Bár a felmérések szerint okkal bizakodhat az eredményét tekintve, és az is biztosnak tűnik, hogy a legtöbb ellenzéki párt őt támogatja majd, a győzelme korántsem borítékolható. Az EP-listán való feltűnése arra enged következtetni, hogy ezt már ő is így látja.

Röviden megjegyzem

Fotó: Mandiner-archív

Kiszelly Zoltán, a Századvég elemzője a Mandiner Reakció adásában úgy fogalmazott, az ellenzéki pártok valójában „egy brancsot” alkotnak, legkésőbb a 2026-os parlamenti választásra úgyis össze fognak állni. Úgy véli, közülük egyesek egyelőre beleszerelmesedtek a lengyel modellbe, főként a Momentum bízik benne, hogy ellenzékváltó pólust alakíthat, s így a házi versenyben a DK fölé nőhet. Vita leginkább a mandátumokról van közöttük, mindenki szeretne például jelentős állami forrással járó frakciót. Az elemző azt mondta, Gyurcsányék most épp Karácsonyt használják fel a támogatásukért cserébe, hogy „mindenkit betereljenek az akolba”, mert akkor nem nő senki föléjük.

A kormánypártok támogatottsága a gazdasági gondok, a magas infláció és a bizonytalan nemzetközi környezet ellenére nem változott érdemben tavaly április óta, az ellenzéki oldal azonban tovább töredezett, az egyes formációk népszerűsége pedig inkább apadt az eltelt időszakban – olvasható ki a Nézőpont Intézet által bemutatott kutatásokból. Valamennyi intézet 50 szá­zalék környékére méri a kormánypártokat a biztos szavazók körében, a 2022-es ellenzéki összefogás pártjait együtt pedig a 19 és 30 százalék közötti sávban.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Mandiner / Földházi Árpád

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. január 30. 21:44
Ha a Fidesz rendesen be akar kavarni, akkor Vitézyt támogatja. LMP színekben Fidesz támogatással. Óriási húzás lenne. Megjegyzem nem is biztos, hogy sokkal jobb jelöltet elő tudnak húzni (ha lenne már megtették volna). Most megy az előzetes szondázás, ha úgy értékelik, hogy akár nyerhet is, akkor simán mögé kell állni. Mostanában a FOS futtatta, kíváncsi lennék, hogy mi lenne ha ő lenne Budapest hercegének, Demszky Gábor legjobb (egyetlen) tanítványának a kihívója. Geri, te magad vagy a hazai politika Ukrajnája. Ha nem lennének beléd szerelmes szavazóid, erős támogatóid és a mindentől független, veled minimálisan sem kritikus FOS, akkor egy 0%-os párt listáját vezetnéd.
moricka13-3
2024. január 30. 03:38
Választáson a Kun Béla - Rákosi Mátyás- Nagy Imre - Kádár János/Apró Antal - az SZDSZ-szel felturbózott MSZP, valamint Gyurcsány Ferenc hosszú bűneinek hosszú árnyékában reinkarnálódott és álnépboldogítóként maskarádézó Gyurcsány/Dobrev és szedett-vedett Vidéke, a saját életük és bűneik szintén hosszú árnyékával, megfeszülhetnek, akár bele is gebedhetnek érte, tokkal-vonóval együtt, - akármerről fúj is a szél,- a többségi magyarságnak akkor sem lesznek már alternatíva !
Palatin
2024. január 29. 15:08
A BUDAPESTI MÁRTIR KÖLTÖ, RADNÓTI MIKLÓS BIZTOSAN NEM SZAVAZNA KARÁCSONYRA Nem tudhatom Karácsony, hogy neked e város mit jelent, Nékem szűkebb hazám e gyöngyszem, örök, ékes és szent. A sors cikcakkos útjain barangolván, ha újra megcsodálom, Praclid nyoma szívem csücskén oly rút, hogy falra mászom. Hát mit tettél bölcsömet ringató kis hazámmal te ripacs? A városunk fennségét akarókkal miért vagy oly makacs? Miért vagy mostoha Lánchidunkkal, hogy az már tragacs? Egy bohóc vagy Gergő, bár sapkádról hiányzik a pamacs. Árpádunk helyett te Gyurcsányt, e simlis kóklert kedveled, Benne kenyéradódat, pártolódat, utad egyengetőjét leled. Hazád, városod nincs neked, szemed a dícsfénybe réved, Eközben a bús a fenébe kiván téged elárvult pesti néped. Mert bölcs és hazádat szerető nem lévén, te lankadt manó, Egy személyben is murisabb vagy mint a jó Hacsek és Sajó. Mamlaszságban, balgaságban sehol nincs hozzád fogható, Se, ki bolsevista árulásra oly szószegön és rögvest kapható.
betyarPhD
2024. január 28. 15:53
Köműves karácsony ezen a fotón is a hallgatás kézjelzést villantja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!