Októberben megígérte a budapesti összefogást Karácsony, de most távolabb állnak tőle, mint valaha

2024. február 01. 09:22

Eltaktikázta magát a főpolgármester.

2024. február 01. 09:22
null

Eltaktikázta magát Karácsony Gergely, amikor magabiztosan azt ígérte tavaly októberben, hogy heteken belül megszületik az ellenzéki összefogás a júniusi választásra, hiszen a baloldali szövetség a mai napig kétséges”nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet elemzője.

Emlékezetes: Karácsony az október 23-i beszédében jelentette ki, vállalja, hogy létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a 2024-es önkormányzati választásokra.

A főpolgármester akkor még hat pártról, a korábbi szivárványkoalíció tagjairól beszélt, mára azonban szinte biztos, hogy a hatból legalább két alakulat nem áll be Karácsony mögé: a Brenner Koloman személyében önálló – soproni illetőségű – főpolgármester-jelöltet állító Jobbik, és a Vitézy Dáviddal intenzív tárgyalásokat folytató LMP.

Ezt is ajánljuk a témában

Emellett Gyurcsány Ferenc korábbi nyilatkozatai sem Karácsony feltétlen támogatásáról szólnak. A DK-vezér tavasszal azzal vádolta a főpolgármestert, hogy nem hajlandó megtenni hazafias kötelességét, mégpedig azt, hogy Budapestet szembefordítsa a kormánnyal.

Ezt is ajánljuk a témában

A fővárosban második legerősebb ellenzéki párt, a Momentum pedig a két listás lehetőségről kommunikál az utóbbi időben, amit Nagy Ervin „régi SZDSZ-es receptként” jellemzett.

Donáth Anna szinte szó szerint azt mondta, amit az SZDSZ annak idején, azaz, hogy egy demokrácia csak liberális alapon képzelhető el. Ennek a régi receptnek a kipróbálása lenne a két listás indulás, amiben a Demokratikus Koalíció lenne a partner. Így érthető meg az, hogy miért önállóan és autonóm módon próbálja definiálni a Momentumot Donáth Anna, aki arról beszél, hogy nem akar szoros összefogást, mégis látjuk, hogy vannak helyek, ahol ez megtörténik, ahogy annak idején az MSZP–SZDSZ között is volt.

A szabad demokraták küszködtek azzal, hogy önálló pártként határozzák meg magukat, de a választások előtt, amikor kormányozni kellett, vagy Budapestért ment a harc, mindig összefogott az MSZP-vel. Igaz, hogy együtt kormányozni nem tudtak, de hatalomtechnikailag működött a dolog” – fogalmazott az elemző.

Úgy tűnik tehát, hogy Karácsony csak régi szövetségeseire, a megszűnés szélén álló, és ezért összefogást szorgalmazó MSZP-re, valamint a mérhetetlen támogatottságú Párbeszédre számíthat a budapesti összefogásban, ez pedig akár még veszélyeztetheti a megingathatatlannak látszó pozícióját is. 

Egy minapi felmérés szerint ugyanis már csak 14 százalékkal vezet a pár hete még öt százalék alatt mért, de most már 23 százalékos támogatottsággal rendelkező Vitézy Dávid előtt, miközben a Fidesz még be sem jelentette jelöltjét.

Nyitókép: MTI, Balogh Zoltán

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
states-2
2024. február 01. 13:59
A komcsi csürhe politikája abból áll, hogy fogócskát játsszanak, összefogocskát a komcsi homokozóban. Hogy létezik, hogy még van akkora hülye választó, aki ezekre szavaz.
llnnhegyi
2024. február 01. 10:17
Dobrev Klára tarjagosra szopta Hadházy Ákos lófaszát!
llnnhegyi
2024. február 01. 10:11
Kiderült,hogy egy szedett-vedett csapatot sem tudott kiállítani Karácsony Gergely megroggyant főpolgármester! Az oka: Momentum és a DK súlyos ellentéte. A Klubrádió szerkesztősége,a Medián,az ATV szerkesztősége,a HVG újságírói sírva fakadtak. Csintalan Sándor bácsi vígan húgyozta össze magát! Zokog a baloldal! Gyurcsány Ondó Ferenc vigasztalhatatlan. Vitézy Dávid összeomlott. Lázár János kegyetlenül pontosan odabaszott neki. Mindegy. Farsangi mulatságoknak van itt az ideje. -:)))) Hajrá balos fostalicskák!
civilina-2
2024. február 01. 10:05
A Médián felmérése szerint a FIDESZ főpolgármester jelöltje úgy áll 21%-on,hogy még nincs nevesítve. Vitéz Dávid 23%-a + a FIDESZ 21%-a 44% Geri 37%-val szemben. Egyáltalán nem lennék nyugodt Geri helyében, de az ellenzéki pártoknak sem lehet sok örülnivalójuk. Vitézy a FIDESZ döntésére várhat: vagy mögé állnak és akkor biztosan bukik Karácsony, vagy lesz jelöljük és Vitézy valószínű, hogy nem indul. Szerintem a döntése a személytől fog függni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!