Megcsonkították, majd ellopták Radnóti Miklós szobrát Pannonhalmán

2024. február 25. 10:49

A polgármester sokkolónak nevezte a látottakat: a fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták.

2024. február 25. 10:49

Ellopták Pannonhalmáról Radnóti Miklós szobrát, amelyet 1983-ban Meszlényi János bronz lemezekből készített – tájékoztatta a város polgármestere szombaton az MTI-t.

Vas Gábor közlése szerint kora délután kapott értesítést arról, hogy a költő szobra eltűnt. Egy látogató jelezte a Tourinform irodában, hogy járt az emlékhelynél, amelyet ismeretlenek megrongáltak.

A polgármester – aki azonnal a helyszínre ment – sokkolónak nevezte a látottakat: a fekvő üreges bronzszobrot felfeszítették és a nyakrésznél eltörték, a fejet ott hagyták. A szobor nagyságrendileg húsz kilogramm lehetett – mondta.

Az emlékművet 1983-ban, a valamikori Wienerberger téglagyár területén állították fel annak emlékére, hogy a munkaszolgálatra hurcolt Radnóti Miklós a halála előtt ott töltötte utolsó éjszakáját 1944 novemberében.

A polgármester elmondta, hogy a terület jelenleg egy magánbefektető tulajdonában van, ipari területnek minősül és a tulajdonosa az állagmegóvás és a lopások miatt bekerítette azt.

Hozzátette, hogy az emlékművet csak úgy tudták látogatni az érdeklődők, ha a kerítés kapujának kulcsát elkérték a Tourinform irodából. Vas Gábor közlése szerint a közelmúltban indult egyeztetés a tulajdonossal arról, hogy az emlékművet áthelyezzék. Az elképzelések szerint a betonelemekből álló kerítést megbontva az emlékmű a kerítéssel egyvonalba került volna, hogy mindenki számára látható legyen.

Ahhoz ragaszkodtak, hogy az emlékmű a valamikori téglagyár területén maradjon – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy az ügyben a feljelentés megtörtént.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Vas Gábor Facebook-oldala

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2024. március 09. 23:19 Szerkesztve
Borzalom, hogy valakinek nincs mit ennie és kénytelen a bálványainkat és költőóriásaink szobrából kihasítania. A sozcializmusban biztosítva volt a munkánk, a lakhatásunk eszünk ágába nem jutott volna köztéri szobrokat éhenhalás veszélye miatt roncsolni. szégyen az a magyar kapzsitalitsa rendszer az egész magyarságra nézvést is, hiszen eltűrik ezt a moslékot 35 év súlyos nyomorúságát.
kizokkentido
2024. február 25. 13:29
Dicsak szinesfém..
21 gramm
2024. február 25. 12:29
20 kiló bronz. Levágta az ork és vitte. Nem őrizték.
august
2024. február 25. 11:43
:) Lehetne felkiáltójel is ez a hír, lehet kezdeni az őrzését a magasfeszültségi vezetékeknek, a hév és villamoskábeleknek vasuti fénysorompó kábeleinek, ugyanis a jelek szerint aktivizálták választásokra a szinesfém-begyűjtő alakulatokat. Indulnak a nagy fölháborodást kiváltó, és közfigyelmet kiváltó tolvajlások.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!