Márki-Zay Pétert nem érdekli, hogy Soros áll-e a támogatásuk mögött

2024. február 02. 14:51

A baloldal egykori miniszterelnök-jelöltje szerint a milliárdos, ha akarta volna, sokkal több pénzzel támogatta volna őket, nem egy ilyen „piszlicsáré összeggel".

2024. február 02. 14:51
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Ahogy a Mandiner megírta, az Action for Democracy (A4D) vezetői a napokban közzétett videókban ismerték el, hogy Soros György támogatta a szervezetet, és ezen keresztül finanszírozhatta a baloldal 2022-es kampányát.

Az X felületén megjelent és rohamosan terjedő felvételeken olyan a spekulánshoz közel álló személyek mesélnek gyanútlanul minderről, mint Kati Marton, Wesley Clark tábornok vagy éppen Korányi Dávid, az A4D igazgatója, Karácsony Gergely korábbi főtanácsadója. 

Az egyik felvételen az A4D kuratóriumának elnöke, Kati Marton arra a kérdésre, hogy Soros volt-e az A4D fő mecénása, igennel válaszol, majd nevetve figyelmezteti beszélgetőpartnerét: „Ne is mondja ezt”.

A vallomások cáfolják azokat az állításokat, hogy a baloldal kampánytámogatása állampolgárok mikroadományaiból állt volna össze.

Az ügyben megkerestük Márki-Zay Pétert, hogy mit szól a nemrég megjelent videókban szereplő állításokhoz. A baloldal egykori miniszterelnök-jelöltje lapunknak azt mondta, hogy ők a A4D-vel kötött szerződés alapján kapott támogatással fillérre pontosan elszámoltak. Ebből soha nem is csináltak titkot.

„Én a teljes transzparencia híve vagyok, és abból tudok kiindulni, amit az A4D erről nyilvánosságra hozott, azaz hogy magyar állampolgároktól szedték az adományokat” – mondta Márki-Zay.

Nekem Korányi Dávid még egy képernyőfotót is átküldött egy adománygyűjtő oldalról, amiben az volt látható, hogy hány ezer dollár érkezett az ő számlájukra

– tette hozzá.

Mint mondta, az, hogy ebbe Soros György adott-e pénzt, arról nem tud, de nem is érdekli. „Ha az A4D bármely tagja kapott volna pénzt Soros Györgytől, akkor nálam ugyanarra a polcra kerül, mint Orbán Viktor, aki szintén kapott pénzt korábban a milliárdostól” – fogalmazott.

Márki-Zay ezzel együtt nem hiszi, hogy Soros állna a háttérben, 

mert a milliárdos, ha akarta volna, sokkal több pénzzel támogatta volna a kampányukat, 

nem pedig a többi befektetéséhez, támogatásához képest ilyen „piszlicsáré összeggel. Ismert az A4D csaknem 3,2 milliárd forintot utalt át hazánkba a magyarországi választások előtt, illetve után, a baloldal kampányára. 

 

Nyitókép: Márki-Zay Péter a baloldali eredményvárón 2022-ben (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nedudgi
2024. február 03. 09:48
Pláne, ha nem is a magáéból adja, hanem csak segít ellopni. Lánchíd, stb...
bagira002
2024. február 02. 21:39
Mindenkit átvágnak azért nem érdekli .
machet
2024. február 02. 20:09
Óvatos duhaj az a sörös,nem hülye,látja kik vagytok.Ennyit viszont megér neki.
5m007h 0p3ra70r
2024. február 02. 18:17
A fiatalember erósen túlértékeli magát. Ezert a produkcióért ez nagyon nagy ár volt. Pláne hogy kidobott pénz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!