Kettészakadt az M30-as autópálya (VIDEÓ)

2024. február 20. 09:58

Előreláthatólag legkevesebb fél évig nem közlekedhetnek az autósok ezen a szakaszon.

2024. február 20. 09:58

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, akkora repedések keletkeztek a két éve átadott M30-as autópályán, Szikszó közelében, hogy több hónapra lezárta az üzemeltető Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF).

Az érintett szakaszt a Strabag építette, a céget a magyar állam már fel is szólította, hogy végezze el a helyreállítást.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy 

az osztrák cég egyelőre hárít.

Az Útinform legfrissebb tájékoztatása szerint a korlátozás a 33-as jelű Miskolc-észak és a 40-es jelű Szikszó-csomópont között február 17-től augusztus 17-ig tart mindkét irányba, tehát legalább fél évig nem közlekedhetnek az autósok ezen a szakaszon.

A hírt Szimicsku László, az MKIF kommunikációs igazgatója is megerősítette a lapnak. 

Ezt is ajánljuk a témában

Egy autós még a lezárás előtt rámerészkedett, és felvételt készített az út állapotáról 

– írta a vezess.hu.

Hozzátették, hogy a felvételenjól láható, ahogy a két sáv között több helyen is elcsúszott egymástól az útpálya, ennek okán pedig igen balesetveszélyes közlekedni rajta.

A videót alább tekitheti meg:

A magyar állam felszólítást küldött

Mint ismert, az M30-as autópályát kevesebb mint két és fél éve, 2021 októberében adták át a forgalomnak. A 2018 márciusában indult beruházás összköltsége 200 milliárd forintot tett ki, amellyel az előző uniós ciklus egyik legnagyobb összegű projektje volt.

A teljes beruházást három részre osztotta a kiíró NIF, a most problémás, 10,4 kilométeres Miskolc és Szikszó közötti szakaszt nem más, mint a Strabag Építő Kft. és a Strabag AG konzorciuma nyerte el 39,4 milliárdért.

A beruházó magyar állam már fel is szólította a vállalatot, hogy az ütemtervnek megfelelően végezze el a garanciális helyreállítási munkálatokat.

Kérdés azonban, hogy teljesíti-e a cég a levélben megfogalmazott követelményeket. A lap információi szerint ugyanis 

az osztrák cég előre nem látható okokkal, így a talajvíz mozgásával magyarázta az autópálya szerkezetében történt elmozdulást.

A vg.hu az ügy kapcsán megkereste az Építési és Közlekedési Minisztériumot és a Strabagot is, hogy megtudják, mivel magyarázzák a szerkezeti problémákat, ki állja a helyreállítás költségeit, és hogy a kivitelező teljesíti-e az állam levelében megfogalmazott követelményeket.

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 102 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2024. február 20. 17:34 Szerkesztve
Ha meg nem akarják záros időn belül megjavítani amit elbasztak, akkor ki kell adni másnak a munkát, ezeket a szarháziakat meg úgy szét kell perelni, hogy belebukjom az egész rohadt cég .
Kormánypárti2
2024. február 20. 17:28
Nincs min csodálkozni, Strabag demokraták.... Érdekes módon máshol nincs probléma a pályával, csá ahol ezek a tolvajok ténykedtek. Rájuk kell verni a költségeket, meg még azt is, hogy az autók, kamionok, a hanyagságuk miatt visszakényszerülnek a hármasra. Sőt, a pájadíjat mérsékelni kellene, hiszen nem járható az út, és az abból adódó kiesést is velük kellene megfizettetni!
lendvaiildiko
2024. február 20. 17:20
Előre nem látható okok: talajvíz. Ezek szerint a Strabag vak, hisz' útépítő, akinek látni kellene ezt....
zabszem
2024. február 20. 16:56
"A 2018 márciusában indult beruházás összköltsége 200 milliárd forintot tett ki, amellyel az előző uniós ciklus egyik legnagyobb összegű projektje volt." Jah, ezt az úniós pénzt is az Orbán, meg Lölő lopta el, igaz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!