Magyarázkodik a Strabag, miért kellett lezárni a két éve átadott autópályát (VIDEÓ)

2024. február 19. 16:53

Előre nem látható okok miatt nem gondolják, hogy el kellene végezniük a garanciális javítást.

2024. február 19. 16:53

Akkora repedések keletkeztek a két éve átadott M30-as autópályán, Szikszó közelében, hogy több hónapra lezárta az üzemeltető Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF). 

Az érintett szakaszt a Strabag építette, 

a céget a magyar állam már fel is szólította, hogy végezze el a helyreállítást. 

A Világgazdaság úgy tudja, hogy az osztrák cég egyelőre hárít.

Az Útinform legfrissebb tájékoztatása szerint a korlátozás a 33-as jelű Miskolc-észak és a 40-es jelű Szikszó-csomópont között február 17-től augusztus 17-ig tart mindkét irányba, 

tehát legalább fél évig nem közlekedhetnek az autósok ezen a szakaszon.

A hírt Szimicsku László, az MKIF kommunikációs igazgatója is megerősítette a lapnak. 

Egy 100-150 méter széles részen van megsüllyedve a pálya, ami a szerkezetének az elmozdulásából adódik.

 Ez utóbbi pedig 10-12 méter földalap” – ismertette Szimicsku. 

A kommunikációs igazgató hozzátette, hogy mivel sem beruházóként, sem kivitelezőként az MKIF nem vett részt a projektben, ezért annyit tudtak tenni, hogy a beruházó magyar államnak jelezték a problémát.

Az állam már felszólította a Strabagot

A Világgazdaság felidézte, hogy az M30-as autópályát kevesebb mint két és fél éve, 2021 októberében adták át a forgalomnak. A 2018 márciusában indult beruházás összköltsége 200 milliárd forintot tett ki, amellyel az előző uniós ciklus egyik legnagyobb összegű projektje volt.

A teljes beruházást három részre osztotta a kiíró NIF, a most problémás, 10,4 kilométeres Miskolc és Szikszó közötti szakaszt nem más, mint a Strabag Építő Kft. és a Strabag AG konzorciuma nyerte el 39,4 milliárdért.

A beruházó magyar állam már fel is szólította a vállalatot, hogy 

az ütemtervnek megfelelően végezze el a garanciális helyreállítási munkálatokat.

Kérdés azonban, hogy teljesíti-e a cég a levélben megfogalmazott követelményeket. A lap információi szerint ugyanis az osztrák cég előre nem látható okokkal, így a talajvíz mozgásával magyarázta az autópálya szerkezetében történt elmozdulást.

A vg.hu az ügy kapcsán megkereste az Építési és Közlekedési Minisztériumot és a Strabagot is, hogy megtudják, mivel magyarázzák a szerkezeti problémákat, ki állja a helyreállítás költségeit, és hogy a kivitelező teljesíti-e az állam levelében megfogalmazott követelményeket.

Az érintett szakasz problémáiról videó is készült, melyet alább tekinthet meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szabadabb
2024. március 13. 08:12
Küldenék egy csekket hogy köszi már megcsináltuk! 950 millióba került! Kamattal és kártérítéssel együtt 1,2 milliárd! Ha nem fizettek megyünk Hágába. De akkor a perköltség is az övék... Strabag van miből fizetni...
JohnnyBeGood
2024. március 07. 10:53
Aki ismeri őket, azt ez nem lepi meg. Miért kaphatnak még munkát? Van még kenhető tisztviselő? Jéé...csodálkozom
cutcopy
2024. február 20. 11:29
És ha talajvíz, akkor nem kellett volna megfelelően alapozni..?
Ehetős Odó
2024. február 20. 10:26
backsplash Ne értékeld túl ezeket. A Strabag otthon egy kis szar építővállalat volt, egy a száz közül, amíg a mi komcsijaink fel nem karolták őket és gyorsan eladták nekik a KÉV-Metrót. Onnan kezdődött a Strabag karrierje, iszonyú pénzt húztak ki a libsibolsi magyar államból a régi szép időkben, ezen a csecsen nőttek nagyra. Az Orbán-kormány alatt egy ideig nem jutottak szóhoz, de hát az a helyzet, hogy nemzetközi tenderekből nem lehet kizárni őket, ha megfelelnek a feltételeknek, így vállalkozhatnak nálunk. Persze ha ezt most megpróbálják elsimliskedni, akkor szépen ki lehet őket zárni az összes többi útépítésből azzal, hogy nem tudnak megfelelő referenciát felmutatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!