Ha ez a szakmája, önt nagyon keresik a hazai piacon

2024. február 05. 16:05

A népszerű álláskereső oldal kikutatta, melyek a legkeresettebb diplomák Magyarországon.

2024. február 05. 16:05

A diplomás álláskeresők leginkább jogi, cégvezetői és marketing állások után kutatnak a Profession.hu-n, a munkaadóknak viszont leginkább orvosokra, fogorvosokra, tanítókra, tanárokra és mérnökökre „vadásznak” – derült ki a Profession.hu elemzéséből.

Az álláskereső portál arra szeretett volna választ kapni, hogy melyek a legkeresettebb diplomák az országban, vagyis milyen diplomát igénylő állásokra keresnek rá a legtöbben. Ehhez egy 75 ezer fős mintát elemeztek, amelyben 15 különböző egyetem végzettjei szerepeltek. Az elemzésből is látszik, hogy 

milyen eltérés van abban, milyen diplomák népszerűek és milyen diplomás dolgozókra lenne szükség. 

A cég közleménye szerint a diplomás álláskeresők leginkább a cégvezetés és menedzsment, a jog, jogi tanácsadás, valamint a marketing, média, PR területen szeretnének elhelyezkedni.

Ezzel szemben a munkaadóknak leginkább a fogorvos, az orvos, szakorvos, a minőségbiztosítási mérnök a tanító, tanár, pedagógus, majd a mérnök vezető kategóriákban van szükség diplomás szakemberekre – húzták alá a kommünikében.

Egyre kevesebb a diplomát elváró hirdetés

A Profession.hu arra is felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt évek során az figyelhető meg, hogy 

a diplomát elváró hirdetések aránya folyamatosan csökken.

2020-ban az összes hirdetés 34 százaléka tartalmazott felsőfokú végzettségre vonatkozó kritériumot, ez 2022-ben 26 százalékra csökkent, és nagyjából ezen a szinten maradt 2023-ban is, a hirdetések egynegyedében kértek diplomát.

Az elemzésből arra is kitértek, hogy a diplomás pályakezdők átlagos bérigénye nettó 308 ezer forint, ami közel százezer forinttal alacsonyabb, mint a 402 200 forintos átlagos diplomás bérigény. 

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI Fotó/Bruzák Noémi

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Royce2.0
2024. február 05. 17:15
Mint a czikkelyből is kitűnik ama léc nem tettetik magasra a "publicisták" esetében sem. Bár biztos van vmi muciológus oklevele a névtelen zsidókomonista gecajnak, aki ezt a betűtésztát idehányta...
szintetikus
2024. február 05. 16:30
Úgy tűnik orosz szopókból túlkínálat van. :D
A ráció prófétája
2024. február 05. 16:19
Egyszerű. Az álláskeresők olyan munkát keresnek, ami jól fizet (menedzsment, marketing, jog, PR), a munkáltatók pedig olyan pozíciókba keresnek munkaerőt, ami alulfizetett (a tudáshoz képest).
nempolitizalok-0
2024. február 05. 16:16
Jól látszik, mindenki a lehető legkényelmesebben akar sokat keresni. Keveset tanulni, keveset bent lenni, pláne nem hülyegyerekkel foglakozni, akik a libsik miatt egyre kezelhetetlenebbek. Egyébként van az értelmes, aki a diplomája után felfogja, hogy sok pénzt csak folyamatos tanulással lehet keresni és van a "diplomás" aki elvárja, hogy egész életében cserében tartsák el akármilyen ostoba, mert neki diplomája van. A cégek nyilván az első csoportot keresik, a második csoport tagjai vannak ott a ballibsik tüntetésein.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!