Bratyizik a széder-esten a zsidókat listázó jobbikossal, az újabb botrányra rá se ránt, miközben ott gáncsol, ahol tud – David Pressman egyelőre teljesíti a főnök washingtoni kívánságait

2024. február 08. 21:22

Másfél éve tölti csak be a nagyköveti pozíciót a hazánkba delegált amerikai nagykövet, mégis nagy nyomot hagyott már, összeszedtük őket!

2024. február 08. 21:22
null

Már kinevezésekor is berúgta az ajtót David Pressman amerikai nagykövet, ugyanis megbízólevelét nem mással, mint férjével és két, közösen nevelt gyerekükkel érkezett meg a Sándor-palotába, amelyről nem volt rest posztolni sem Twitter-oldalára. Az azóta eltelt időben pedig több fronton is intézett támadást a hazai vezetés ellen, a helyzet mostanra odáig fajult, hogy Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter szerint a nagykövet a megosztott ellenzék valódi vezetője.

Pressman regnálása alatt előszeretettel jár PR-eseményekre, tavaly ősszel volt Békéscsabán a Kolbászfesztiválon, ahol beállt kolbászt gyúrni, valamint rendszeres vendége a Pride-megmozdulásoknak is, ahol rendre az első sorban szokott a tömeggel vonulni. 

Ezt is ajánljuk a témában

De Pressman politikai munkája a meghatározó, az alapján pedig kijelenthető, a diplomata nem riad vissza attól, hogy haladva az amerikai mainstreammel néha páros lábbal száll bele a magyar belpolitikai döntésekbe, vagy akár egyesek érzékenységébe. Történt ugyanis az, hogy egyik beszédében az Egyesült Államok nagykövete azt találta mondani a hazánkat évtizedekig sanyargató szovjet erőkkel kapcsolatban, hogy ők felszabadítók voltak. Először a szovjetek valóban felszabadították Magyarországot a nyilas-náci elnyomás alól, csak utána elfelejtettek hazamenni a rendszerváltásig. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Vágvölgyi Gergely

Mandiner

Idézőjel

Ezt hallgatta egy elnyomott nemzet évtizedekig. A nagykövet végleg leszerepelt.

A tavalyi CPAC konferenciasorozat alkalmából azt találta mondani a nagykövet, hogy „Magyarországon sajnálatos módon buzgón beszélnek egy bizonyos álkultúrharcról. Ugyanakkor a szomszédban valódi háború zajlik, ahol ezrek halnak meg Vlagyimir Putyin agresszív háborújában”. 

Az egyik legnagyobb megbotránkoztatást azonban az okozta, hogy tavaly ősszel meghívta hagyományos széder-esti vacsorájára Gyöngyösi Mártont, a Jobbik elnökét. Mint ismert, az országgyűlési képviselő volt az, aki 2012-ben parlamenti felszólalásában azt indítványozta, készüljön lista a zsidó származású képviselőkről, hiszen ők potenciális nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek. A Jobbik jelenlegi elnöke korábban arra kérte a kormányt, mérje fel

„azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára”

Az óriási botrányt gerjesztő kijelentés után meghívni az egyik legfontosabb zsidó vallási eseményre meghívni Gyöngyösit igencsak meredek politikai lépés volt, amely után zsidó vezetők is egy emberként ítélték el a nagykövet tettét.  

Ezt is ajánljuk a témában

Az ominózus vacsorán ott volt Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke, aki szerint csak azért nem állt fel az asztaltól, mikor meglátta Gyöngyösit, mert nem akarta megsérteni a meghívó nagykövetet. Pressman később azzal indokolta Gyöngyösi meghívását, hogy pont azért invitálta meg, mert korábban antiszemita volt. A héten szivárgott ki Gyöngyösi egy korábbi email-levelezése, amiben a jobbikos politikus azt írta párttársának Orbán Viktorról, hogy 

„Legszívesebben azt írtam volna, hogy egy cionista bérenc, a lubovicsi (sic!) szekta foglya, de ebből nem biztos, hogy jól ki lehet jönni”.

A botránnyal kapcsolatban a Mandinernek Szalai Kálmán, a TEV főtitkára azt mondta: „ilyen kijelentések az elkövetőikkel együtt a politikai közélet szemétdombjára valók”. A Magyar Nemzet megkereste az amerikai nagykövetséget, a legújabb botrány kapcsán, azonban a máskor nagyon szószátyár sajtóosztály annyit írt csak vissza, hogy:

Köszönjük a megkeresést. Az ön által felvázolt ügyet nem kommentáljuk”

Ezt is ajánljuk a témában

A februárban életbe lépett szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatban is markáns véleménye volt Pressmannek, ugyanis korábban azt közölte, „Amennyiben ez a törvényjavaslat a független civil társadalom és a médiaszervezetek kriminalizálására vagy megfélemlítésére irányulhat, az nagyon veszélyes. Remélem, hogy Magyarország nem ezt az utat választja”. A diplomata megjegyezte: aggódik a törvény miatt. Januárban már arra változtatta álláspontját, hogy a törvény drákói eszközöket ad a kormánynak a másként gondolkodók megfélemlítésére.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyzoltan-2
2024. február 22. 07:43
Ami történik, történhet Pressman körül az mind a Fidesz-kormány bűne, hibája! -csak éppen mindnyájan szégyenkezhetünk! Ami immár folyamatosan történik, az arra utal, hogy a zsidóság megérettnek találja a helyzetet, hogy nyíltan is átvegye a hatalmat a maradék Magyarország, a magyarság felett..! Ennek a törekvésnek a következménye, leképzése, hogy utcáinkon megjelenhetett a zsidó ÁVO méltó utóda a zsidó Antifa, hogy felélessze, erősítse a magyarságban az elemi erejű félelmet, mely 1945 óta a hatalom talpkövét jelentette!
Gullwing
2024. február 09. 19:37
Zsidónak is szar, buzinak is szar, de a ballibcsiknek ikonnak megteszi.
EX_Terminator
2024. február 09. 08:47
Féregből is láttam gusztusosabbat.
nnjohn
2024. február 09. 06:01
Vagy minden héten be kell kéretni a külügyminisztériumba, és figyelmeztetni, hogy hagyja abba politikai aktivista játékait, és mindezt teljes nyilvánosság előtt, egyenes élő adásban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!