Az adatvédelmi hatóság vezetője elárulta, milyen gondok voltak az ellenzéki kampánnyal

2024. február 06. 07:11

Az Európai Unión belül is adatszuverenitási és a nemzetbiztonsági kérdéseket vethetnek fel az ilyen jellegű ügyek.

2024. február 06. 07:11
null

Adatszuverenitási és nemzetbiztonsági kérdéseket vetnek fel, amikor magyar állampolgárok adatait indokolatlanul és szükségtelenül külföldön tárolják, mondta az Indexnek Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke. A lapnak adott interjúban kijelentette, hogy a politikai célokra történő, nem megfelelő adatkezeléseket a jövőben is kiemelten vizsgálni fogják.

Elmondása szerint sokan szoktak kapni olyan kampánycélú SMS-üzeneteket telefonjaikra a választások előtt, amelyek arra buzdítanak, hogy „tegyenek meg mindent a változásért, és legyenek bátrak”.

Az NAIH-hoz összesen 112 panasz érkezett a választópolgároktól, akik sérelmezték, hogy visszaéltek a személyes adataikkal.

Ezekben az ügyben a hatóság elnöke, Péterfalvi Attila, vizsgálatot rendelt el.

Ezen ügyek feltárása során kiderült, hogy sok esetben külföldi adatfeldolgozók több lépcsős igénybevétele nehezíti az átláthatósági és elszámolhatósági megfelelést. Ez azt eredményezheti, hogy sem az érintettek, sem pedig az illetékes hatóságok nem tudják pontosan lekövetni az adatok útját és azok felhasználását – szerepelt a NAIH jelentésében.

Álláspontom szerint az Európai Unión belül is adatszuverenitási és a nemzetbiztonsági kérdéseket vethetnek fel az ilyen jellegű ügyek

– mondta Péterfalvi Attila, majd hozzátette, hogy szerinte kifejezetten veszélyes lehet, ha nagy számú magyar érintett (politikai véleményét is magában hordozó) személyes adatait indokolatlanul külföldön tárolják és dolgozzák fel, miközben az adatkezelés megoldható lenne Magyarországon is.

A nem megfelelő politikai célú adatkezeléseket a jövőben is kiemelten fogjuk vizsgálni. Mindent meg fogunk tenni az érintettek jogainak védelme érdekében

– tette hozzá.

Lezárult a Datadat-ügy

Ahogy arról korábban megírtunk, a Szigetvári Viktorhoz tartozó Datadattal kapcsolatban több hatósági vizsgálat is folyt, részben pontosan adatkezelései kérdések kapcsán. A hatóság által vizsgált adatkezelés és adatfeldolgozás 2021 őszén, az ellenzéki előválasztás idején történt. A NAIH több esetben jogsértést állapított meg és törlést rendelt el.

A hatóság szerint a Datadat az előválasztást befolyásolhatta. Sőt eldönthette azt, a Bajnai Gordon volt miniszterelnök és egykori titkosszolgálati minisztere, Ficsor Ádám által alapított, adatelemzéssel és kampánytanácsadással foglalkozó cég.

***

Nyitókép: Ficsor Márton

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RasPutin
2024. február 06. 07:36
Chekke-Faint 2024. február 06. 07:29 https://m.youtube.com/watch?v=FbLn3hdQn9I Hány éves voltál 15 évvel ez előtt?
Chekke-Faint
2024. február 06. 07:29
RasPutin. Az induló sportolók listája is lista A osztály létszáma is egy lista. A bevásárló lista is egy lista. Amiről ő beszél az olyan lista aminek nem kéne lenni és főleg nem olyanra használni amire a baloldal. De az tudjuk-e pontosan az a lista mire készült ami lista. Te megint ugatsz a nagyvilágába hogy lista.....
RasPutin
2024. február 06. 07:23
"""A honlapot készítő cég munkatársának szakmai hibája, gondatlansága miatt futott orosz analitikai kód a nemzeti konzultáció honlapján, de az elküldött adatokat az orosz szerver nem fogadta – állapította meg a NAIH vizsgálata, amelyet csütörtökön ismertetett Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke.""" Ezt annó hogy is állapítottad meg Atus? Írtál levelet a Yandexnek? :))))))))))))))))
RasPutin
2024. február 06. 07:20
És hol tárolják a Kubatov listát?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!