A kegyelmi ügy megmutatta, hogy a Fidesz belső egysége nem olyan erős, mint gondoltuk

2024. február 21. 18:42

Az ellenzéki pártok tizennégy éve próbálják megfogni a kormánypártot, és szinte mindig Orbán Viktorra fókuszálnak. Interjú.

2024. február 21. 18:42
null
Csizmadia  Ervin
Csizmadia Ervin
Telex

Sikerült-e lezárnia ön szerint Orbán Viktornak a kegyelmi botrányt az évértékelő beszédével? Kielégítő magyarázatot tudott-e adni a politikai közösségének az elmúlt napok eseményeire?

Ha abból indulunk ki, hogy a miniszterelnöknek feltétlen elfogadottsága van a saját táborán belül, akkor azt gondolom: még akkor is hiteles magyarázatot ad a politikai közösségének, ha nem tér ki minden részletre. Azt nem mondhatjuk, hogy csak röviden beszélt volna a kegyelmi ügyről. Ha azonban ennél többet mond, akkor azt ismerte volna el, hogy szerepe volt ebben a történetben. Az egy másik kérdés, hogy nyugvópontra tudta-e juttatni az ügyet. Az ellenzéki pártok tizennégy éve próbálják megfogni a kormánypártot, és szinte mindig Orbán Viktorra fókuszálnak. A legfontosabb célja a miniszterelnöknek ezért az lehetett, hogy elhárítsa a veszélyt, azaz világossá tegye, hogy neki személyesen ehhez az ügyhöz nem volt köze.

Milyen tanulságot szűrhetett le Orbán Viktor a kegyelmi ügyből? Mit olvasott ki az évértékelő beszédéből?

Tizennégy éve kormányoz a mostani koalíció. A nemzetközi politikatudományi szakirodalom szerint tizennégy év elég hosszú idő ahhoz, hogy a kormánypártokon belül repedések keletkezzenek. A beszéd legfontosabb eleme számomra az volt, hogy Orbán megpróbálta a belső egységet helyreállítani.

Ez az ügy ugyanis azt mutatta meg, hogy a Fidesz belső egysége nem olyan erős, mint amilyennek korábban gondoltuk.

Miközben kifelé egy homogén, egységes párt képét mutatják, nagyon komoly személyi változások történtek az elmúlt másfél évtizedben. Gondoljunk csak Schmitt Pál lemondására, a Szájer-ügyre, Simicska viharos távozására, vagy arra, hogy Navracsics Tibor és Lázár János egy időben a háttérbe szorult. Az a nagy kérdés, hogy a mostani törésvonal, Magyar Péter felbukkanása, az általa azóta is csepegtetett információk hogyan hatnak a belső egységre. Arra számítok, hogy a következő időszakban a belső egység fenntartása lesz a cél. Eddig mindig sikerült, nem engedték mélyülni a törésvonalakat. Kérdés, hogy most mi lesz.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 78 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. február 23. 06:12 Szerkesztve
Erwin bácsi! A Szalay Bobri Kristóf és pereputtya dinamikus belső építkezésére gondolt? A " szőr a levesben" affér onnét? Ha igen, akkor osztom!
Hohokam
2024. február 22. 23:04
Szóval itt van egy teljesen töketlen, mindenféle típusú és menetű választást masszívan elvesztő ellenzék, és ahelyett, hogy ezeknek a negatívban mérhető szellemi kapacitásán próbálnának javítani, a holdudvaruk értelmiségi figurái nekiállnak egy belső gyengeségen filozofálni? Fertőző a debilség?
Szuperszig
2024. február 22. 15:45
Valóban, nem olyan erős. Annál sokkal erősebb! :-)
Hopszjuliska
2024. február 22. 14:32
Ember! Az ilyen média cirkuszok erősítik az egységet! Erre nem gondolnak? Még most is rugóznak a kegyelem okán, csúsztatnak, hazudoznak és öntik a hamis híreket az olvasókra! Még nagyon sokan élünk, akik a szocialista sajtó és uralom alatt szocializálódott, és érti, keresi a mögöttes tartalmakat! Már mondtam, ez nagy öngól lesz!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!