Menjenek a fiatalok világot látni, tanuljanak nyelveket, de ezután térjenek haza, itthon alapítsanak családot! – Gyopáros Alpár a Mandinernek

2024. február 21. 23:21

Tényleg menekülnek Budapestről az emberek? Vonzóvá vált a fiatalok szemében a falusi létforma? Miként járul hozzá mindehhez a Magyar falu program és a falusi csok? Többek között ezekről kérdeztük Gyopáros Alpárt, a Magyar falu programért felelős kormánybiztost.

2024. február 21. 23:21
null
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Mi áll annak hátterében, hogy az emberek kiköltöznek Budapestről?
A világon mindenhol megfigyelhető urbanizációval párhuzamosan megjelent a dezurbanizáció is. Meglehet, hogy egy egyedülállót vagy egy családot a munka vagy az iskola a nagyvároshoz köt, ám ha lehetősége van rá, akkor életvitel-szerűen inkább egy kisebb városban vagy községben él. Vonzó lehet a természet közelsége, a nagyobb családi élettér, a kert, az összetartó helyi közösségek. Az elvágyódáshoz hozzájárul, hogy Budapest állapota Tarlós István főpolgármester leköszönése óta rohamosan romlik, Karácsony Gergelyék csődbe vitték a fővárost. Sokan már nem is az agglomerációs településeken kezdenek új életet, hanem a második, harmadik „hagymahéjon”. Korábban kizárólag a fővárossal szomszédos településekre költöztek a budapestiek, ma már egyre vonzóbb Pest vár­megye déli része, Komárom-Esztergom, Nógrád vagy Jász-Nagykun-Szolnok vármegye is.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!