Sargentini után szabadon: elkészült az újabb uniós vádirat, benne a szokásos lózungokkal

2024. január 17. 19:11

Csütörtökön szavaz az Európai Parlament Cseh Katalinék javaslatáról. Van benne minden, ami a liberális szem-szájnak ingere: pénz- és szavazati jogmegvonás Magyarországtól, meg persze temérdek ismerős vád.

2024. január 17. 19:11
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

A jelek szerint az Európai Parlament balliberális képviselőinél nagyon beakadt, hogy az Európai Bizottság csaknem kétévnyi tárgyalás, számos leegyeztetett törvénymódosítás és kompromisszum után a Magyarországnak járó kohéziós pénzek egy részének, 10,2 milliárd eurónak a felfüggesztését feloldotta. Ráadásul úgy, hogy a magyar hallgatók és kutatók, akik erről az egész vitáról végképp és biztosan nem tehetnek, továbbra is el vannak zárva az európai egység egyik legszebb példájának számító Erasmus- és Horizont-programoktól.

Utóbbi döntést az elvileg a magyarok érdekeit képviselni hivatott momentumosok hathatós közreműködésével az EP már kedden megerősítette, a szerdai napot pedig ismét Magyarország szapulásával töltötték Strasbourgban,

Verhofstadt, Weber, Freund és társaik megint előadhatták a szokásos műsorukat.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság a hazánkkal született részleges megállapodás miatt felkérdezett, búcsúzó elnöke láthatóan bizonyítási kényszer által vezérelve megerősítette a korábban eltagadott feltételt:

ha nincsenek extra LMBTQI-jogok, azaz marad a gyermekvédelmi törvény, nem lesz több támogatás.

Ezt is ajánljuk a témában

Hol van már a jogállamisági mechanizmus elfogadása idején hangoztatott érv, amit itthon is visszhangoztak a brüsszeli mainstream honi érdekvédői, nevezetesen hogy csakis az EU pénzügyi érdekeinek védelmében van szükség az új eszközre? Ezek szerint mégis a magyar kormánynak volt megint igaza, amikor attól óvta a közösséget, hogy ideológiai, ráadásul tagállami hatásköröket érintő kritériumokhoz kössön pénzügyi kérdéseket? Nagyon úgy tűnik.

Az Orbán-fóbiából politikai tőkét kovácsolgató német zöld Daniel Freund is rátett egy lapáttal,

pajtásaival perelnék a hazánkkal kötött megegyezéseket – alighanem nagyon ráérnek.

Íme a legújabb határozati javaslat!

És akkor itt van a legújabb, immár harmadik dobása a Magyarország-hetet tartó uniós nagymestereknek, egy határozati javaslat, amit terveik szerint el is fogadnának csütörtökön. A dokumentum legfrissebb változatának láttán alighanem elégedetten csettinthet Rui Tavares és Judith Sargentini is, a szerzők alighanem sokat merítettek az ő munkásságukból.

Az egyik sommás megállapítása a szerzőknek természetesen nem más, mint hogy a magyar kormány miatt évek óta romlik a jogállamiság,

továbbra is számos az aggály meg a probléma. Mintha csak a Human Rights Watch legújabb jelentéséből másolták volna: egyre rosszabb helyzetben vannak hazánkban a kiszolgáltatott csoportok, illetve a nők, az LMBTQ-személyek, a migránsok és a menedékkérők. Valamennyien alapvető jogsértésekkel kénytelenek szembenézni, ráadásul a független intézményekre nem számíthatnak, nincs munkavédelem. És mifelénk még a környezetet is rombolják.

Ezt is ajánljuk a témában

A jelentéstevőknek nem tetszik a szuverenitásvédelmi törvénycsomag, ahogy az sem, hogy Magyarország az uniós költségvetés és a NextGeneretionEU-alapok révén a támogatási rendszer „egyik legnagyobb kedvezményezettje”. Írják ezt úgy, hogy a hét évre szóló 32 milliárd euróból épphogy megkapnánk 10-et, azt is vissza akarják venni az EP felhevült képviselői.

További érveik: Magyarország ellenállása miatt decemberben az Európai Tanács nem tudta elfogadni, hogy a közös költségvetés terhére 50 milliárd eurót kapjon a következő években Ukrajna, így megszakadhat az oda áramló támogatás folytonossága, ami „súlyos stratégiai következményekhez vezethet az Európai Unió számára”. És persze ide kívánkozott a mindent elsöprő tudományos indoklás: „Az elmúlt évtizedben Magyarország választási autokráciává, hibrid rezsimmé vált a releváns mutatók szerint.

Ebből pedig a következő javaslatot hozzák a kampányra ráforduló EP-képviselők: elítélik a magyar kormányt, mert szerintük folyamatosan aláássa az EU alapértékeit, mély aggodalmukat fejezik ki a demokrácia további eróziója, valamint a jogállamiság és az emberi jogok helyzetének romlása miatt, különös tekintettel a szuverenitásvédelmi csomag elfogadása miatt.

Azok a mélységes csalódások!

Mélységesen csalódtak az EP-képviselők, hogy az Európai Tanács nem ért el érdemi előrelépést a 7-es cikkely 1. bekezdése szerint (a hazugságokkal teleszórt Sargentini-jelentés nyomán) indult eljárásban, ezért felszólítják az állam- és kormányfők testületét, tegyenek végre lépéseket, marasztalják el hazánkat, no meg tartsák tiszteletben a Parlament „szerepét és hatásköreit”. Követelik, állapítsák meg, hogy Magyarország súlyosan és tartósan megsértette-e a 2. bekezdés szerinti uniós értékeket, márpedig az ennek alapján hozható legsúlyosabb intézkedés az érintett tagállam szavazati jogának felfüggesztése a tanácsban.

Ezt is ajánljuk a témában

Természetesen „határozottan elítélik” Orbán Viktort, különösen az ukrajnai segélycsomag csúszása miatt, hozzátéve, az Unió „soha nem engedhet a zsarolásnak”. Ragaszkodnak Ukrajna finanszírozásához, s felszólítják az ET-t, a február elsejei ülésen hozzanak ennek megfelelő megállapodást.

Az tetszik az EP-képviselőknek, hogy az EB jelezte, továbbra is aggódik Magyarország miatt, s egyelőre nem küld több pénzt – amit tehát nyíltan, az LMBTQ-ügyben és a migráció kapcsán a magyar álláspont feladását követelő Ursula von der Leyen elnök is beismert a szerdai „vitában”. Azt viszont

nagyon, de nagyon sajnálják, hogy azt a bizonyos 10,2 milliárd eurót megkapjuk, mondván, a kiszabott feltételek valójában nem teljesültek, az EP-t „nem tájékoztatták megfelelően a folyamat során”.

Az ügyben nagyjából egy évig tárgyaló és vizsgálódó Bizottsággal szemben ők úgy látják, hiába a magyar reformok, igazságszolgáltatásunk továbbra sem felel meg a „bírói függetlenségnek az alapszerződésben rögzített, hazai és nemzetközi szakértők által lefektetett normáknak”.

Továbbá újfent felhívják a Bizottságot, ne merjen akár egyetlen eurócentet sem küldeni a koronavírus utáni helyreállítást célzó alapból, vagyis az RRF-ből nekünk. Előbb teljesítsük a szupermérföldköveket, bizonyítsuk azok „fenntarthatóságát a gyakorlatban is”. Mielőtt folyósítanák a forrásokat, fel kell számolni a „rendszerszintű problémákat”.

Megalapozatlan vádak

Ha majd aztán mégis jönnek a pénzek, azokhoz „egyenlő hozzáférést kell biztosítani az egyének, a vállalatok, a civil társadalom, a nem-kormányzati szervezetek, továbbá a helyi és regionális hatóságok számára”. A határozati javaslat elítéli a „Magyar Tudományos Akadémiával, az újságírókkal, a politikai pártokkal és a civil társadalommal, valamint bizonyos ágazatokban működő társaságokkal szembeni, rendszerszintű diszkriminatív gyakorlatokat”. Hogy pontosan mire gondolnak a hölgyek és az urak, azt nem részletezik. Így van, és kész!

Teljes nyugalommal leírják a dokumentumban azt is, hogy hazánkban „manipulálják a közbeszerzéseket”, bármiféle konkrét bizonyíték vagy indoklás nélkül.

Követelik továbbá, hogy vegyék el Magyarországtól a 2024 második félévében esedékes soros elnökséget, arra pedig sürgősen találjon garanciát az ET, nehogy Charles Michel EP-be történő távozása miatt egy időre Orbán Viktor legyen a vezető testület elnöke. Figyelmeztetnek továbbá: a Parlament is intézkedhet, ha nem sikerül erre megoldást találni, továbbá a határozat „felhívja a Tanács elnökét és a tagállamokat, hogy haladéktalanul kezdjék meg a tanácsi döntéshozatali folyamat reformjára irányuló eljárásokat annak érdekében, hogy véget vessenek a vétójoggal való visszaélésnek és a zsarolásnak az európai intézményekben”.

Ha mindez nem lenne elég, felszólítják az EP jogi bizottságát, a „lehető leghamarabb tegye meg a szükséges lépéseket” az Európai Bíróságnál, nehogy a Bizottság a feltételek teljesítése nélkül forrásokat küldjön Magyarországnak. Vagyis az EP lényegében bepereli az EB-t, ahogy arra már Freund úr a szerdai EP-anzikszon oly hevesen utalni méltóztatott.

Foglaljuk össze:

  • az Európai Parlament nem tartja alkalmasnak hazánkat a soros elnökségre;
  • végeredményben megvonná a szavazati jogunkat a 7-es cikkely szerinti eljárás felturbózásával;
  • egyetlen eurót nem adna a nekünk járó közös alapokból.
  • Eközben az Európai Bizottság megerősíti az évek óta hangoztatott és a honi ellenzék által is megkérdőjelezett követelést: ha a gyermekvédelmi törvényből és a migrációs szigorból nem engedünk, több pénzt biztosan nem kapunk.

És végül befutottak a módosítók is

És még van hova fokozni! A Magyar Nemzet cikke szerint a csütörtöki szavazás előtt még érkeztek módosítók is a befagyasztott forrásokról szóló határozati javaslathoz, a Baloldal frakciójából a soros elnökségünk azonnali elvételét követelik, a Renew pártcsalád, illetve Cseh Katalin és Moritz Körner részéről pedig jutott fenyegetés a kifutóban lévő Bizottságnak is: ha a Magyarországnak szánt források felszabadítása megismétlődik, úgy a Parlament bizalmatlansági indítvány útján megvonja a Bizottságtól a bizalmat.

Hát így.

Az aláírók között pedig ott találjuk Körner és Cseh mellett Sophia in ’t Veldet, Gwendoline Delbos‑Corfieldet és persze Daniel Freundot.

A jelek szerint az Európai Parlamentben nem unatkoznak, bár ezt a tevékenységet munkának aligha lehet nevezni. Talán aknamunkának.

Mindenesetre jól megfizetik.

Nyitóképünkön: Ursula von der Leyen, Mandiner-grafika

Összesen 136 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. január 19. 09:47
Hiába,Dani,a magyar pártállam nem EU-konform…🤷‍♂️
templar62
2024. január 18. 08:41
A deep statet ( alias , Nagy Testvér , alias Big Brother ) , a lihegést is elvárja . Orwell Georg , már 1950 - ben megírta , 1984 című könyvében .
vbandi-8
2024. január 18. 06:03
HUXIT ADDIG MINDEN VÉTÓ
kuzmics
2024. január 18. 05:59
Cseh ágensnőék arra játszanak, hogy a felhergelt Orbán fóbiások majd rájuk szavaznak. A maguk szempontjából nem is rossz elképzelés. Csak éppen kell hozzá egy kis hazaárulás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!