Milliós támogatást kaphatnak a vállalkozások, ha elektromos autókat szeretnének venni

2024. január 31. 16:16

A magyar gazdaság jövője a zöldenergia.

2024. január 31. 16:16

Újabb lendülete vehet az elektromos autók terjedése az Energetikai Minisztérium új pályázatával, amely keretében vállalkozások pályázhatnak elektromos személyautók, kisteherautók, és kisbuszok vásárlására. 

A szaktárca közleménye szerint

a magyar gazdaság jövője a zöldenergia.

A károsanyag-kibocsátás negyedéért-ötödéért a közlekedés felel, e környezetterhelés túlnyomó részét a közúti forgalom okozza. A szektor zöldítésében meghatározó eszköz az elektromos autózás térnyerésének elősegítése. A korszerű járművek levegőszennyezés nélkül használhatók, csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, üzemeltetőiknek működési-karbantartási költségeket takaríthatnak meg. 

A közlemény szerint a végleges felhívásban foglaltak alapján magyarországi gazdasági társaságok és egyéni vállalkozások pályázhatnak február ötödikétől támogatásra a gépjármű-kereskedők és -kölcsönzők kivételével. A flottaszolgáltatók külön programban vehetnek majd fel kedvezményes hitelt elektromos gépjárművek beszerzésére.

Az igényelhető összeg függ a vállaltok által alkalmazott személyek számától, valamint a jármű akkumulátorának teljesítményétől is. A tíz fő alatti létszámú vállalkozások legfeljebb egy, a 10-49 fő közöttiek legfeljebb öt, az 50-249 fő közöttiek legfeljebb tíz, míg a nagyobbak legfeljebb 16 járművet szerezhetnek be. Az egy cégre eső

minimális támogatási érték tehát 2,8 millió, a maximális elnyerhető forrásmennyiség pedig 64 millió forint.

A teljes keretösszeg közel kétharmada vidéki vállalkozások vásárlásaiban hasznosulhat.

Egy járműre igényelhető maximális összeg 4 millió forint – 59 kWh bruttó akkumulátor kapacitás esetén –  és a támogatás jóváhagyásától számított 20 hónapon belül – legkésőbb 2026. április 30-áig –  meg kell vásárolni. Egy igénylő pedig csak egyszer részesíthető támogatásban. 

A tájékoztatás szerint a program finanszírozását az energetikai intézkedéseket és beruházásokat magába foglaló REPowerEU-fejezetben rögzítettek szerint a nemzeti helyreállítási terv hitelrésze biztosítja. Az Energiaügyi Minisztérium által kidolgozott tervezet decemberben kapott uniós jóváhagyást. 2023 végén már meg is érkezett az első utalás közel 300 milliárd forint értékben. A kormány a REPowerEU-keretből önálló pályázatot indít majd a hazai elektromos töltőhálózat bővítésének támogatására.

(MTI/Mandiner) 

Nyitókép forrása:

Ezt is ajánljuk a témában

 ***

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MaBaker
2024. január 31. 21:36
Az összes kibaszott adócsaló ismerősöm elektromos cégautóval villog az utóbbi évben még ha nincs is a nevén vállalkozás. És miből veszi? Az én adómból, amit neki így nen kell befizetni Meglátok egy új elektromos autót az úton legszívesebben téglával törném be az ablakát!
MaBaker
2024. január 31. 21:32
Mi a véreres faszom a zöld a zöldenergiában?! Mi?! Az atomenergiánál nincs alacsonyabb kibocsájtású termelési forma. Innentől mi a tetves jó életről kamuznak?! Milliók a vállalkozásoknak értelmetlen zümmögőkre az én pénzemből?! Nna takarodjon a picsába az összes sötétzöld fajankó!
powerage
2024. január 31. 20:56
@Antifleto: Egy-két spontán lítiumakkutűz és lesz itt még drágább biztosítás is. Nézz utána a lutoni parkolótűznek aztán képzeld el ugyanezt egy társaház teremgarázsában.
Antifleto
2024. január 31. 20:21
Csak úgy viccből átnéztem a költségeket egy legolcsóbb kínai szarra. Támogatott céges autóra a CASCO kötelező Az díj pedig: évi 380-500 ezer !!! Mi a faszom van ????? És akkor ott van még a KB, azt már meg sem néztem, elment a kedvem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!