Lánchíd-botrány: hogyan kerülhetett 1,5 milliárd forint hídépítős pénz Vig Mór cégének számlájára?

2024. január 26. 06:59

A Magyar Nemzet szerint a felújítással kapcsolatos botránysorozat könnyen ráéghet a baloldali főpolgármesterre.

2024. január 26. 06:59
null

Korábban megírtuk, hogy a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István a rendőrséghez fordult az úgynevezett Lánchíd-pénzekkel kapcsolatban. Tényi akkor sikkasztás miatt tett feljelentést azt követően, hogy a sajtóban megjelent: 900 millió forint került a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt.-től az Amnesty-vezető, Vig Dávid számlagyár működtetésével is gyanúsított testvérének magán- és ügyvédi letéti számlájára.

A Lánchíd-botrány kapcsán felmerül legfontosabb kérdés, hogy miért és hogyan került 1,5 milliárd forint a Vig Mór által vezetett cég, a Sunstrike Hungary Kft. számlájára, amellyel a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt. kötött szerződést.

A Magyar Nemzet írása azt járja körül, hogy hogyan és miként kerülhetett egy ekkora összeg a főpolgármester bizalmi köréhez tartozó emberekhez.

Annak oka továbbra sem tisztázott, hogy miért kötöttek ilyen jelentős összeggel szerződést egy olyan céggel, amelynek korábbi évben nem volt bevétele.

Az aggályokat sem a vállalkozó, sem az építőipari cég válaszai nem oszlatják el, írja a lap. Nem tisztázott továbbá az sem, hogy honnan származik a tetemes pénzmennyiség, és van-e kapcsolat a Lánchíd beruházásának drágulásával.

Az A-Híd Zrt. 2020 novemberétől 2022 júliusáig 1,4 milliárd forintot utalt át Vig Mór cégének, és ebből 900 millió forint került Vig magánszámlájára vagy ügyvédi letéti számlájára. 

A gyanú szerint a tranzakciók időzítése megegyezik az A-Híd Zrt.-től érkező pénzösszegekkel, és az összegeket rövid időn belül készpénzben vették fel. Mindeközben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a tranzakciókat részleteiben vizsgálja az exügyvéd ellen indított számlagyáras büntetőeljárás keretében, beleértve az ügyvéd jogerős eltiltása utáni időszakot is.

A sikkasztás gyanúja és az ötmilliárdos drágulás

A Magyar Nemzet forrásai szerint több kérdés is felmerül ebben az esetben. Először is Vignek meg kellett volna szüntetnie a számláját azután, hogy törölték a nyilvántartásból. Másodsorban, az ügyvédi letéti számlára csak pontosan meghatározott céllal érkezhetnek pénzek, amelyeket csak ideiglenesen kezel az ügyvéd.

Ha Vig esetében ez nem történt meg, és az odaérkező összegeket az ügyvéd öncélúan felvette, abban az esetben joggal merülhet fel a sikkasztás gyanúja.

Fontos megjegyezni, hogy ha Vig Mór cégétől a magánszámlájára indokolatlan összegek érkeztek, az szintén sikkasztásnak minősülhet. Ezen bűncselekmény miatt Tényi István már feljelentést tett a rendőrségen.

A pályázatra visszatérve, ugyan az A-Híd még Tarlós István főpolgármestersége idején nyerte el a tendert, de Karácsonyék az önkormányzati választás után új közbeszerzési eljárást írtak ki. A győztes ismét az A-Híd lett, csakhogy a korábbival szemben, furcsa módon ötmilliárd forinttal drágább ajánlattal nyertek, mint amennyiért a Tarlós-érában végezték volna el ugyanazt a munkát.

Ráadásul majdnem hatvanszorosára, 4,2 milliárd forintra emelték a Tarlós alatt zajló tenderhez képest a vállalkozónak járó előleget, ugyanakkor a céget terhelő kötbért megfelezték.

Válaszra várva

Az A-Híd eddig nem adott részletes választ arra a kérdésre, hogy miért szerződtek ilyen nagy összeggel Vig Mór cégével. Csak annyit ismertek el, hogy szerződésben álltak az exügyvéddel. Azonban továbbra is érdekes, hogy egy cég, amely a Lánchíd felújítását végzi, ilyen jelentős összeggel szerződött egy olyan vállalkozással, amely nem tekinthető elismert piaci szereplőnek.

Vig Mórt tavaly novemberben vették őrizetbe, és különböző bűncselekményekkel, köztük üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolják. Az ügynek politikai vonatkozása is lehet, mivel a DK-s Szaniszló Sándor korábban összekötötte a számlagyár ügyét a baloldal külföldi kampányfinanszírozásával. Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatójának testvéreként ismert Vig Mór személyét a Soros-hálózathoz kötik.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Karácsony Gergely a felújított Lánchíd avatásán (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
o1gtolvaj
2024. január 30. 07:58
Egyszer egy nokias dobozzal nyert a cigany. Majd kiderult, hogy nem is igaz. A csocseleknek viszont nem mondtak meg.
o1gtolvaj
2024. január 30. 07:57
Vajon a FoltPeti is tud roia, vagy csak a cxseledseg hergeli a csocseleket?
Lombi
2024. január 27. 07:40
"hogyan kerülhetett 1,5 milliárd forint hídépítős pénz Vig Mór cégének számlájára?" Úgy hogy: "nem látták jönni". Egyszer csak ott volt. Még szerencse, hogy nem lengyelország. Akkor most lecsuknák az ügy kivizsgálóit.
Chekke-Faint
2024. január 27. 07:28
A pénzt le kell csapatni mert gőzzé vált. Jó hideg börtönt javaslok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!