Botrány a Gyárfás-peren: rendőrök vezették el Portik, bíróra támadó fiát

2024. január 30. 10:56

Gyárfás Tamás az utolsó szó jogán azt mondta, Fenyő János halála az ő életét is tönkretette. A tárgyalást megelőző incidens kapcsán az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt indított nyomozást.

2024. január 30. 10:56
Portik Tamás
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nem mindennapi jelentekkel folytatódott kedden az 1998-as Fenyő-gyilkosság kapcsán indult büntetőper. A tárgyalás előtt a bírósági folyosón megjelent a felbujtással vádolt Portik Tamás fia, aki számonkérően megállította a terembe tartó Póta Péter bírót, mondván, hogy beszélni akar vele. A bíró közölte, hogy erre nem hajlandó. Ifj. P. Tamás, azonban nem tágított, mire a bíró közölte, hogy ha nem hagyja abba, hívja a biztonságiakat.

 A férfi ezek után kávéval arcon öntötte a bírót.

Portik fiát végül egy újságíró fogta le. Az eset után megérkeztek a biztonsági őrök, majd a rendőrség is, akik elvezették ifj. P Tamást.

Portikék egyébként a törvénytelen eljárásra hivatkoztak, hiszen például egyetlen, általuk indítványozott tanút sem hallgattak meg az eljárás során.

Jogi anomáliák

A tárgyaláson elvileg Portik (éppen aktuális) védője, azaz Vincze Tamás tartotta volna meg a perbeszédét, miután a másodrendű vádlott pár hete, immár nyolcadik alkalommal cserélt ügyvédet, leváltva korábbi, kirendelt védőjét. 

Portik ugyanakkor jelezte, hogy ehhez nem járul hozzá. „Vincze ügyvéd úr semmilyen formában nem lehetne itt, nem tarthat a nevemben védőbeszédet” – mondta Portik, aki arra hivatkozott, hogy megromlott az ügyvéddel a viszonya. Ugyanakkor érdekes fejlemény, hogy Vincze nem meghatalmazott ügyvédként, hanem a bíróság által kirendelve volt jelen a tárgyaláson. Hogy ennek mi a jelentősége, arról itt írtunk. 

A tárgyalás elején Póta Péter elmondta a történteket, amelyről így Portik Tamás is értesült.

Az egykori maffiózó ezek után több perces „beszédet” tartott, amelyben folyamatosan elfogultsággal vádolta Póta Pétert.

Szerinte az ítélet előre meg van írva, amelyben életfogytiglant kap.

Portik emellett bűncselekményekkel vádolta meg a bírót, „csak azért, hogy megfeleljen valakinek, és hogy később előléptessék.” Sőt, mivel a tárgyalás előtti incidens során a bíró sértetté vált, ezért is elfogulttá vált – mondta Portik. 

Póta Péter ugyanakkor leszögezte, hogy nem érzi magát elfogultnak.

Az ügyész a tárgyaláson közölte, hogy már egy évvel ezelőtt felhívta a bíróság figyelmét, hogy Portik szándékosan, visszaélésszerűen akadályozza az eljárást. Az ügyész utalt arra, hogy nem kizárt: előre megrendezett volt a tárgyalás előtti incidens. Ezzel együtt hangsúlyozta: nem látja akadályát az eljárás folytatásának.

Vincze Tamás ugyanakkor azt indítványozta, hogy a bíróság vonja vissza a kirendelését. Póta Péter azonban ezt elutasította. Az ügyvéd erre jelezte, hogy semmiképp nem kíván védőbeszédet tartani. 

Gyárfás Tamás az utolsó szó jogán

Póta Péter ekkor úgy vágta át a gordiuszi csomót, hogy előrevette az utolsó szó jogán való felszólalásokat. 

Így kerülhetett sor Gyárfás Tamás beszédére, aki – kitartva eddigi vallomása mellett – leszögezte, hogy nem követett el bűncselekményt. 

Mint mondta, a vállalkozók világában elkerülhetetlen, hogy az embernek legyenek irigyei, vetélytársa és lesznek harcai is. 

Ebbe a harcba azonban számomra semmiképpen sem fér bele az erőszak, horribile dictu, egy gyilkosságra való felbujtás 

– mondta Gyárfás. Én a vitáimat kizárólag verbálisan, vagy írásban, a kommunikáció útján rendeztem – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a tárgyalás során nem pusztán tagadta, hanem megcáfolta a vádirat állításait, egyértelmű bizonyítékokkal alátámasztva.

Elmondta azt is, hogy évek óta mást sem tesz, mint keresi-kutatja az ártatlansága bizonyítékait, „próbálja dokumentálni, leleplezni a hazugságokat, a koncepciósan összerakott hamis állításokat.”

Fenyő Jánost valaki megölte. Hogy erre megbízást kapott-e a gyilkos, arról fogalmam sincs. De az ő halála, amelyhez semmi közöm nincs, az én életemet is tönkre tette

– fogalmazott a Nap Tv felbujtással vádolt egykori tulajdonosa, aki reményét fejezte ki, hogy olyan ítélet születik az ügyben, amely visszaadja becsületét.

Gyárfás felszólalása után Portik következett volna, ám ő azt kért, hogy csak másnap kezdhessen bele beszédébe. 

A tárgyalás előtt incidens kapcsán a Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos személy elleni erőszak gyanújával indított nyomozást.

Nyitókép: Portik Tamás egy korábbi tárgyaláson. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

G

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2024. február 01. 02:39
Adalék Gyárfás Tamás előéletéhez: Vörös narkó |‼Escobar és a Kádár-rendszer piszkos ügyei, állami drogcsempészet‼(dokumentumfilm 2023) https://www.youtube.com/watch?v=p329hSWVKrs Hozzászólások: "Fantasztikus volt!" "Döbbenetes. Ennyi mondható el jelenleg a történetből. Szereplők között: Barta Tamás, LokomotivGT zenekar, CW Bank Bécs, Surányi György, Bodnár György(kaliforniai maffia, magyar katonai titkosszolgálat), Gyárfás Tamás is és Fenyő János is Bodnár Györgynél vendégeskedett...
Kétes
2024. január 31. 17:10
1./ Nem kérdés, hogy büntetendő, ha kávéval öntenek le egy bírót. 2./ Nem kérdés, hogy büntendő, ha egy orvos műhibát véd. 3./ Nem kérdés, hogy büntendő a mérnök, ha leszakad az általa rosszul tervezett híd. 4./ Nem kérdés, hogy büntetendő a buszsofőr, ha téves döntést hoz és balesetet okoz. +1 Miért nem kell felelnie a bíráknak, ha téves döntést hoznak? (A kártérítést ilyenkor miért az adófizetők pénzéből fizetik?)
ekeke1
2024. január 31. 03:20
"Az ügy elsőrendű vádlottja, Gyárfás Tamás védője, Zamecsnik Péter már megtartotta több napig tartó perbeszédét, " Zamecsnik megszolgálta a pénzét... Több napig tartó perbeszéd..:-) Ezt viszont nem értem: "Portikék egyébként a törvénytelen eljárásra hivatkoztak, hiszen például egyetlen, általuk indítványozott tanút sem hallgattak meg az eljárás során." Ha tényleg ez történt, cseszheti az első fokú bíróság az ítéletét, másodfokon már dobják is vissza és kezdhetik elölről...
Globalfake
2024. január 30. 18:42
na, a kisköcsög bontogatja a szárnyait...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!