Új szórakozást talált magának a börtönben az alvilág egykori fenegyereke

2024. január 24. 09:49

Folytatódik a Portik-féle ügyvédkeringő, és elvileg jövő héten jön a büntetőper is.

2024. január 24. 09:49
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Szinte már nem is hat meglepetésként: a Fenyő-gyilkosság miatt indult büntetőperben felbujtással vádolt Portik Tamás ismét ügyvédet váltott, és megvált a tavaly novemberben a bíróság által kirendelt védőjétől: Danicz Lillától.

Ahogy a Fővárosi Törvényszéktől megtudtuk, a többszörösen elítélt, jelenleg is börtönbüntetését töltő bűnöző múlt héten jelentette be az újabb, 

immár a nyolcadik váltást (2020 februárja óta), és ismét a már egyszer a védelmét ellátó Vincze Tamásnak ügyvédnek adott meghatalmazást. 

Nehéz lenne nem észrevenni, hogy Portik – kihasználva egy joghézagot – egész egyszerűen szórakozik a bírósággal, húzza az időt és kitolja időben az elvileg tavaly novemberre tervezett, elsőfokú ítélethirdetést.

Az ügyben eljáró Póta Péter bírónak a tavalyi év végén ugyanis éppen azért kellett az újévre halasztania a tárgyalás folytatását, mert Portik a perbeszéde megtartása előtt váltotta le előző, szintén régi-új ügyvédjét, Szikinger Istvánt, így a bíróságnak újra hivatalból kellett kirendelnie Portik mellé egy védőt, hiszen ez feltétele az eljárás törvényességének.

A kirendelt Danicz Lilla pedig közölte: minimum három hónap felkészülési időre van szüksége, hogy áttanulmányozva a peranyagot, megtarthassa perbeszédét. 

Póta Péter végül valamivel több, mint két hónapban húzta meg a határt, és január 30-ra tűzte ki a folytatást.

Ahogy egy múltkori cikkünkben Balsai István büntetőjogász segítségével levezettük, a jelenlegi helyzet a kirendelt és meghatalmazott védőre vonatkozó szabályok miatt más, mint novemberben. 

A bírói gyakorlat alapján ugyanis a kirendelttel szemben 

a meghatalmazott védőnek a felkészületlenségére történő hivatkozása nem lehet alap az eljárás folytatásának megakadályozására, 

mert a terhelttel a rendelkezésre álló felkészülési idő ismeretében döntöttek a meghatalmazásról.

Mindez azt jelenti, hogy elvileg január jövő héten Portik ügyvédjének perbeszédével folytatódik az eljárás, amelyet a vádlottak utolsó szó jogán való felszólalása követ majd. Addig azonban még van egy hét. 

Póta Péter mindenesetre egyértelműen be akarja fejezni az eljárást, amire az is utal, január 30-i kezdettel tíz egymást követ napra tűzött ki tárgyalást.

Nyitóképen: Portik Tamás a Fővárosi Törvényszéken még 2019-ben. (Fotó:MTI/Balogh Zoltán)

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sztrovacsek
2024. január 24. 11:11 Szerkesztve
faramuci 2024. január 24. 09:59 "kényszermunka (szénbánya ,kőbánya,útépítés télen -nyáron)" Először is a magyar börtönökben munkakényszer van, és munkamegtagadásért büntetés jár, másodszor meg miért akarsz kedvezni a raboknak? Kimennének azok szívesen a kőbányába is, csak ne kelljen egész nap a zárkában ülni amikor nincs munka. Egyébként meg ezekben a "Magyarországon börtönnek nevezett wellness szállodákban" nem fenékig tejfel az élet. Össze vagy zárva 8-10 emberrel, akit nem te válogattál magad mellé. Az egyik elveszi a sütidet mert ő az erősebb, a másik horkol, a harmadiknak büdös a lába, a negyedik elkapcsolja a Tv-t amikor nézni szeretnéd, az ötödik beszél álmában, a hatodik állandóan beszéli a hülyeségeit, és így tovább, ezernyi apró kellemetlenség amit el kell viselned. De ha mégis wellness szállodának tartod, javaslom zárd magadra a szobaajtót, és ne gyere ki egy hónapig!
chief Bromden
2024. január 24. 10:06
No, akkor legközelebb már ki tudnak rendelni olyan ügyvédet is aki képben van és folytatódhat a per helycsere után.
faramuci
2024. január 24. 09:59
Visszatartó ereje nem a börtönnek van,hanem a büntetési formának. Például kényszermunka (szénbánya ,kőbánya,útépítés télen -nyáron) ,nem pedig tv,playstation a fűtött cellában. Többen meggondolnák hogy visszajáró vendégek legyenek a Magyarországon börtönnek nevezett wellness szállodákba.....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!