Meddig szórakozhat a bírósággal Portik Tamás a Fenyő-ügyben? – utánajártunk

2023. november 29. 19:56

Az egykori maffiózó ügyvédcserékkel húzza az eljárást.

2023. november 29. 19:56
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Ahogy november elején beszámoltunk róla, ismét alaposan belekavart a Fenyő-gyilkosság kapcsán indult büntetőeljárásba a múltkori tárgyaláson az ügy másodrendű vádlottja, a 90-es évekbeli maffialeszámolások miatt már így is többszörösen elítélt Portik Tamás. Ezzel pedig tovább sikerült húznia az eljárást, amelyben az eredeti tervek szerint a védőbeszédek és a vádlotti felszólalások után november közepén hirdetett volna elsőfokú ítéletet a Fővárosi Törvényszék.

Az ügy elsőrendű vádlottja, Gyárfás Tamás védője, Zamecsnik Péter már megtartotta több napig tartó perbeszédét, ám a Portik védelmét ellátó Bolyai Jánosnak erre már nem volt lehetősége, miután a vádlott a legutóbbi tárgyalás előtt visszavonta az ügyvéd megbízását. 

A hirtelen jött kavarodás vége az lett, hogy a bíróságnak ki kellett rendelnie egy ügyvédet Portik mellé, Danicz Lilla pedig közölte, hogy neki hónapok kellenek a felkészülésre. 

Póta Péter bíró tehetetlen volt, és kénytelen volt január végére halasztani az eljárás folytatását.

Ifj. Balsai István büntetőjogász lapunknak elöljáróban arra hívta fel a figyelmet, hogy ebben az ügyben a törvény szerint kötelező a védő részvétele az eljárásban, azaz nem fordulhat elő, hogy a vádlott képviseletében nincs jelen ügyvéd a tárgyaláson. Ez alapvetően abban az esetben előírás, ha a bűncselekményt legalább öt évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetik, vagy a terhelt valamilyen kényszerintézkedés hatálya alatt áll. Jelen esetben mindkét feltétel megvalósul.

A védői képviselet kétféleképpen valósulhat meg: meghatalmazás vagy kirendelés útján. Az első esetben a vádlott saját döntése, választása alapján meghatalmaz egy ügyvédet, aki ellátja védelmét az eljárás során. Ez bármikor felmondható, a terhelt és az ügyvéd kezdeményezésére is.

Ha azonban a terhelt nem bíz meg ügyvédet, akkor a bíróság kirendel egyet mellé. Ahogy pedig Balsai István felhívta a figyelmet, 

más-más szabályok vonatkoznak a kirendelt és meghatalmazott ügyvédre az eljárás során, ami jelen perben kulcsfontosságú. 

A vádlott védelmének eredményes ellátása érdekében a védőt is megilleti, hogy megfelelő időt és lehetőséget kapjon a védekezésre való felkészüléshez, és egyúttal a védő alapvető szakmai és etikai kötelezettsége, hogy a tárgyaláson felkészülten jelenjen meg. „A bírói gyakorlat ezt úgy kezeli, hogy a meghatalmazott védőnek a felkészületlenségére történő hivatkozása nem lehet alap az eljárás folytatásának megakadályozására, mert a terhelttel a rendelkezésre álló felkészülési idő ismeretében döntöttek a meghatalmazásról. Ezzel szemben az a védő, aki a kirendelése miatt vesz részt az eljárásban, nem maga döntött a védelem ellátásáról, 

ezért a bizonyítás anyagának és a felrótt cselekmény jogi összetettségére figyelemmel mindenképpen megfelelő időt kérhet a felkészüléshez 

magyarázta Balsai.

Ezt a lehetőséget használta ki most Portik, hiszen miután a kavarodás végén ki kellett rendelni mellé egy ügyvédet, a bíró nem tehetett mást, a mint figyelembe véve Danicz Lilla kérését, majdnem három hónappal elhalasztotta a pert.
Az ügyvéd így csak január végén tartja meg perbeszédét – amennyiben addig nem történik megint valami. Az egykori maffiavezér ugyanis megint eljátszhatja, hogy az utolsó pillanatban megbíz egy új ügyvédet (lecserélve ezzel a kirendeltet), ám ha valakinek van esze, az nem vállalja el az ügyet, hiszen gyakorlatilag fejest ugrana egy olyan eljárásba, amelyben azonnal perbeszédet kellene tartania. Persze Portik azt is megteheti, hogy korábban megbíz egy ügyvédet, 

majd az utolsó pillanatban felmondja a megbízást és akkor újra ki kell rendelni valakit mellé, aki ismét további halasztást kérhet.

Mindez pedig azt jelenti, hogy továbbra is lehetetlen prognosztizálni, mikor lesz elsőfokú ítélet az ügyben, azt pedig, hogy mikor lehet jogerős döntés, végképp lehetetlen megjósolni.

Nyitókép: Portik Tamás a Fővárosi Törvényszéken még 2019-ben. (Fotó:MTI/Balogh Zoltán)

 

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vkovacs
2024. február 04. 15:42
Már a szomszédom Bandi kutyája is elég felkészült. Kölcsönadja, csak mondom …
iimre
2023. december 17. 08:45
Meddig lesz a Portik a sitten minimum? 2032-ig már biztos, ugye, és egy folyamatban lévő eljárás alatt semmiféleképpen nem szabadul, úgyhogy gyakorlatilag pont nincs jelentősége annak, mit trükközik. (https://mandiner.hu/belfold/2023/09/mennyit-ulhet-racs-mogott-a-mar-tobbszor-elitelt-portik-aki-meg-tovabbi-ket-ugyben-vadlott-utanajartunk)
creasy
2023. november 30. 06:44
"Olyan törvényt kellene hozni, hogy akinek az ügyében az eljárás kezdetétől számítva 10 éven belül nem születik jogerős ítélet ő automatikusan kegyelmet kap az elnöktől, tök mindegy, hogy mit (nem) követett el." Elképzelhetö hogy most is van ilyen törvény,söt...rövidebb a határidö.De ennek a joembernek esetében nem fog megtörténni.Talán ha beütnétek a gugiba hogy ki is ö, illetve pontosabban mivel is vádolják mostmár lassan 20 éve...
Tehetős Totó
2023. november 30. 04:18
Bolyai János, 1823: "A párhuzamosok a végtelenben találkoznak..." Bolyai János,2023: "A perek a végtelenbe nyúlnak..."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!