A társadalom kezdi érezni, tervutasításos rendszer alakul ki Németországban – Kiszelly Zoltán a Mandinernek

2024. január 20. 20:01

A németországi gazdatüntetésről és az instabil német belpolitikai történések, valamint az EP-választások is szóba kerültek a Mandiner Reakció legújabb adásában, aminek vendége Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója volt.

2024. január 20. 20:01
Farmers' protests - Berlin

Hetek óta tart Németországban a gazdák országos tiltakozása, mivel a szövetségi kormány a mezőgazdasági vállalkozásoknak nyújtott adókedvezményeknek a jelentős részét el akarja törölni. A hivatalos magyarázatok szerint erre a lépésre azért szánná el magát a német kormánykoalíció, mert az Alkotmánybíróság 2023 novemberében hozott döntésével semmissé nyilvánította a kormány költségvetési átszervezését, így hirtelen nagyjából 17 milliárd eurós megtakarításra lett szükség.

Ezt is ajánljuk a témában

Útban vannak a német gazdák

A terv részeként a mezőgazdasági gázolajra vonatkozó kedvezmények, valamint a mezőgazdasági járművek gépjárműadó-mentességének megszüntetését jelentette be az eltökéltnek látszó Scholz-kormány. Kiszelly Zoltán a Századvég politikai elemzési igazgatója a Mandiner Reakció legújabb adásában arról beszélt, a lépésben a spórolási kényszer mellett a globális folyamatok kibontakozását véli felfedezni, ami a „klimaideológia” terméke. Kifejtette,

az elképzelés lényege, hogy annak következtében kevesebb gazdára és kisbirtokra van szükség, vagyis az a cél, hogy a nagy cégek birtokolják a mezőgazdasági piacot is.

Ezt is ajánljuk a témában

„A klímaideológia egy globalista ideológia”  – értékelt Kiszelly, hozzátéve, a középosztály jólétének csorbítása zajlik, és a különböző adónemek bevezetésével, amik papíron „klímabarátok”, egyre inkább drágul az élet Nyugaton. Pedig az Elbától nyugatra hagyományosan több a kisgazdaság, ami szerinte örvendetes, mivel minden, ami lokális, az jó. Ez az úgynevezett „jobboldali környezetvédelem”. A szakértő visszatért arra a gondolatra, hogy a német társadalom kezdi érezni, egyfajta tervutasításos rendszer alakul ki Németországban.

Bukhat a német kormánykoalíció?

„Németországot az elitek kormányozzák” – jelentette ki a Századvég politikai elemzési igazgatója, aki szerint ezért sem valószínű, hogy a társadalmi elutasítottság ellenére megbukna a most regnáló német kormánykoalíció. Fontosabb ugyanis a választás, mintsem hogy a választókra bíznák.

A német elit Amerikára hallgat, Kiszelly szerint ez a legjobban a gazdasági átfonódásokon keresztül látható, a legnagyobb német cégek átmennek az amerikai tőzsdére.

A német elit úgy érzi, küldetése van, mely szerint Európát egyben kell tartani, de erre egy globalista megoldást javasolnak. A migrációval és egyéb témákkal kapcsolatban kellemetlen kérdéseket feltevő, a tiltakozások nyomán épp megerősödő AfD-vel ezért is akarnak leszámolni. Alakul a párt betiltása.

Kifejtette, a teljes média és hatalmi elit az AfD politikai eltörlésén dolgozik, azonban meglátása szerint a következő tartományi választásokon akkora lehet a támogatottsága a jobboldali pártnak, hogy nem lehet őket eltüntetni a palettáról.

Akcióban az Európai Parlament

„Az Európai Egyesült Államok építése zajlik” – szögezte le Kiszelly Zoltán az elmúlt napok strasbourgi fejleményei kapcsán. Szerinte a globalistáknak könnyebb lenne, ha a 27 tagállam gazdaságát tekintve egy entitást alkotna. Daniel Freund zöld EP-képviselőre is kitért, aki politikai értelemben abból él, hogy minden nap közzé tesz valamit a közösségi médiában, ami Orbán Viktorról szól. Az elemző szerint

az EP túl akar terjeszkedni a hatáskörén, viszont a jelenlegi garnitúrának nincs  már ideje erre, hiszen csak félév van hátra a ciklus végéig.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi lesz a választásokon?

A beszélgetés végén szóba kerültek az idei voksolások is, Kiszelly röviden kitért az önkormányzati és az EP-választás belpolitikai vetületeire. Szerinte az előbbi esetében a külön indulás egyértelmű az ellenzéki pártok tekintetében, viszont az önkormányzati voksoláson ez megváltozhat. Legkésőbb azonban – vetítette előre – a 2026-os országgyűlési választásokra újra összefog a teljes ellenzék.

nyitóképünkön tüntető német gazdák: Sebastian Gollnow / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tarpibp
2024. január 22. 07:23
Érdekesen egybe cseng a holland intézkedésekkel, mellyel a holland kisgazdákat számolják fel. Garantált ha a német gazdákat megtörik, akkor jönnek a spabyolok és olaszok, majd utolsóként a franciák. Kelet Európát meg simán "kötelezettségvszegési eljárással" vagy ahogy a lengyeleket, "választással" fogják lenyomni. Aztán jöhetnek a nagy amerikai befektetők. Addigra már nem lesz semmilyen j9gi vagy társadalmi gátja a GMO és egyéb szemeteknek.
Szuperszig
2024. január 21. 10:05
https://hirtv.hu/global/global-meddig-tudja-vedeni-magat-nemetorszag-video-2579190 Itt van az igazság.
Narancsisten
2024. január 21. 07:54
Látjátok putyinszopók, hova vezetett a fidess akna munkája? Az EU darabokra hullik. Putyin elégedett, ti meg büszkén csaholtok!
contractor-2
2024. január 21. 07:38
Az egyetlen európai kapitalista ország, az Egyesült Királyság távozott az EU - ból. Maradtak az össze-vissza korcs rendszerek. Bele is fog rokkanni az EU. A Brexit óta csak kóvályog a megrendítő ütéstől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!