„Az egész nyugati világ tanárhiánnyal küzd” – összecsapott az oktatási államtitkár és Kunhalmi Ágnes az MCC Feszten!

2023. július 29. 18:39

Uniformizált vagy sokszínű az oktatás? Van elég tanár vagy nincs? – sok egyetértési pont nem volt Maruzsa Zoltán és az MSZP társelnöke között.

2023. július 29. 18:39

A magyar oktatás múltjáról, jelenéről, jövőjéről ütköztette álláspontját a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára és az MSZP oktatáspolitikusa. A beszélgetés moderátora Constantinovits Milán, az MCC szakmai főigazgató-helyettese volt.

Mit ért el a magyar oktatás az elmúlt tíz évben?

Maruzsa Zoltán az elmúlt évtized oktatáspolitikai vívmányai között említette a 2015-től kötelező óvodáztatást, az önkormányzati általános iskolák állami fenntartásba vételét, a gimnáziumok további erősödését, valamint a szakképzés átalakítását, amely az ipari-gazdasági célok szolgálatába állította ezt az ágazatot.

Lezajlott emellett a felsőoktatás konszolidációja, majd a modellváltással az ágazat új dimenziója köszöntött be – mondta a köznevelési államtitkár. Nem egyengyerekben, egyeniskolában gondolkozunk, igenis

sokszínű, nem pedig uniformizált a magyar oktatás

– jelentette ki az államtitkár, aki úgy látja, a magyar oktatásból kikerült fiatalok megállják a helyüket a munkaerőpiacon.

A tankerületi fenntartás szerinte megoldás arra, hogy a különböző települések különböző iskolái között csökkenjenek azok a különbségek, amelyek 2010 előtt kialakultak.

Kunhalmi: Orbánt nem érdekli szakmailag az oktatás

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke ezzel szemben úgy értékelt: 2010 óta a magyar oktatás rendszerét nem a szakma határozza meg, az ágazat politikai meghatározottságúvá vált. Szerinte Orbán Viktor miniszterelnököt nem igazán érdekli szakmailag az oktatás, egy fontos neki, hogy ez a terület is a nemzeti együttműködés rendszerét szolgálja.

A szocialista politikus az államtitkárral szemben úgy vélte, egyáltalán nem sokszínű az oktatás, ezzel ellenkezőleg, túlközpontosított: az oktatást az egyentanterv, egyenintézmény, egyentakönyvek világa jellemzi. „Átesett a ló túloldalára a Fidesz, és egy olyan merev struktúrát hozott létre, amely képtelen az alkalmazkodásra”, ráadásul színvonal-emelkedést sem látni, „beállt a rendszer egy nagyon alacsonyan teljesítő szintre” – bírálta az összes önkormányzati iskola államosítását.

Az átalakítások az elmúlt tíz évben nem eredményt hoztak, hanem letagadhatatlan romlást

– fogalmazott Kunhalmi, hozzátéve, hogy GDP-arányosan ma sokkal kevesebbet költ a kabinet oktatásra, mint az utolsó szocialista kormányok.

A felsőoktatásról szólva úgy fogalmazott: Orbán tudatosan rombolta le és takarította ki a felsőoktatásból a fiatalokat, majd most kezd rájönni, hogy mégis kellenek az egyetemisták. „De most már ő koordinál az alapítványi rendszeren keresztül” – tette hozzá.

Tanárhiány: nem csak itthon gond

A pedagógusok helyzetét illetően Maruzsa Zoltán kifejtette: az egész nyugati világ komoly pedagógushiánnyal néz szembe, ott is, ahol nagyvonalúbb anyagilag az állam a tanárokkal.

Itthon 2010-hez képest 4600-zal kevesebb tanár van állományban, ami 3 százalékos csökkenés. Ugyanebben az időszakban a diáklétszám 13 százalékkal zsugorodott

– világított rá az államtitkár, aki szerint tanárfronton „a következő évtizedben lesz komoly bajunk”. Ezért is vállalt komoly béremelési programot a kormány, továbbá új munkajogi környezetet alakított ki.

Kunhalmi Ágnes erre úgy reagált: már most súlyos válságtüneteket mutat az oktatás. Ilyen szerinte a szakos tanárok hiánya, a képesítés nélkül tanítók arányának jókora megemelkedése, és már nemcsak vidéken, hanem Budapesten is kevés a pedagógus. „Ami az igazi baj, a tanári pálya durva elöregedése” – jelentette ki.

A státusztörvényről szólva az államtitkár azt mondta, az az óvoda és az iskola világára született, a jogszabály megszünteti az ágazatra korábban jellemző jogi „katyvaszt”. Kunhalmi szerint viszont a státusztörvény nem tartalmazza a garanciális béremelést, ezért is mutogat a kormány az EU-ra. „Nem látok garanciát arra, hogy a Fidesz hazai költségvetésből – ahonnan kellene – megemeli a pedagógusbéreket” – közölte, hangsúlyozva: nemzeti hatáskörbe tartozó területet a hazai büdzséből kell finanszírozni. A politikus ezért azonnali tanárbéremelést követelt.

Ezt is ajánljuk a témában

Szakértő: Brüsszelnek nincs joga beleszólni a magyar pedagógustörvény megalkotásába

Bár az Európai Bizottsággal is folynak egyeztetések a magyar pedagógusok új életpályamodelljéről szóló törvényről, de ez nem jelenti azt, hogy Brüsszel bármit előírhatna ebben a témában – nyilatkozta az Alapjogokért Központ jogi elemzője a Mandinernek.

Nyitókép: MCC Feszt/Gyurkovits Tamás

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik