Amerikai sztárkommentátor: Régóta tisztelem Orbán Viktort, Magyarország a Nyugat vezércsillaga

2023. július 20. 19:48

Magyarország az elmúlt évtizedekben óriási akadályokat gyűrt le – mondja a Mandinernek a konzervatív műsorvezető, író Michael Knowles, aki az idei MCC Feszt egyik kiemelt előadója lesz.

2023. július 20. 19:48
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Michael Knowles amerikai konzervatív politikai kommentátor, színész, író és műsorvezető. A Daily Wire „The Michael Knowles Show”, a PragerU „The Book Club” és a „Verdict with Ted Cruz” című műsorok ünnepelt házigazdája. A Yale Egyetemen diplomázott, rendszeresen tart előadásokat. „Miért érdemes a demokratákra szavazni – Átfogó útmutató” című kötete lényegében üres lapokból áll, s immár magyarul is „olvasható”. Knowles a jövő hétvégi, harmadik MCC Feszt egyik kiemelt előadója.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Könyve immár magyar nyelven is megjelent, a fellépés pedig kiváló lehetőség a magyar közönség megszólítására. Mit vár a fesztiváltól?

Megtiszteltetés számomra, hogy az üres „magnum opusom” magyarul is megjelenik. Ha jól fogadják az olvasók, talán a következő lefordított könyvemben már szavak is lesznek. Örülök egyébként a lehetőségnek, hogy Magyarországra látogathatok az MCC Fesztre.

Régóta tisztelője vagyok Orbán Viktor miniszterelnöknek, illetve a magyar embereknek. 

Magyarország az elmúlt évtizedekben óriási akadályokat gyűrt le, s a Nyugat vezércsillagává vált. Várom a tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan javíthatnék saját hazámban is a politikai viszonyokon!

Előadásának címe: „A világ Michael Knowles szerint.” Mire számíthat a magyar közönség?

Annyit elárulhatok: jóval több szóra, mint amennyit az első könyvem új fordításában talál.

Apropó! A kötet eredeti megjelenése óta talált egyetlen okot is, amiért mégis érdemes lehet a Demokrata Pártra szavazni?

Kitartó keresgélésem ellenére attól tartok, hogy továbbra is üresek a lapok.

Tucker Carlson és Dennis Prager is járt már az MCC Feszten, úgy tűnik, Magyarország és az amerikai konzervatív gondolkodók kapcsolata egyre virágzóbb. Egyetért?

Örömteli és megtisztelő, hogy olyan illusztris társasághoz csatlakozhatok, mint amilyen Tuckeré és Dennisé! Magyarország az elmúlt években példát mutatott arra is, hogyan lehet egy igazán konzervatív politikai jövőképet a gyakorlatba átültetni. Ezzel persze

országuk igencsak megbotránkoztatta a liberálisokat, a baloldalon és a jobboldalon egyaránt – ez a kitüntetés minden bizonnyal még több amerikai konzervatív személyiséget vonz majd az elkövetkező években.

Ön szerint mi a legnagyobb veszély ma a szólásszabadságra?

Ironikus módon a szólásszabadságra a legnagyobb veszélyt épp a szólásszabadság bálványozása jelenti. Minden társadalom cenzúrázik, amennyiben támogatja a standardokat, normákat és tabukat. A civilizált nemzetek mindig is tiltottak bizonyos típusú, mondjuk fenyegető, hazug vagy obszcén kifejezéseket. A probléma ma nem az, hogy a liberálisok általában cenzúrázzák a közbeszédet – a probléma valójában az, hogy a liberálisok az igazságot cenzúrázzák. A szólásszabadság absztrakt, a liberálisok által kezdeményezett bálványimádása azzal a sajnálatos hatással járt, hogy létrejött a relativizmus radikális rezsimje, majd elmosta az igazság és a hazugság közötti különbséget. Az eljárási normák iránti megszállottság a valódi értékek elhanyagolásához vezetett. Amúgy meg 

a szólásszabadság semmit sem jelent azoknak, akiknek nincs mondanivalójuk.

Hol tart az Egyesült Államok a múlt eltörlésében, van-e még visszaút?

Már az elég nagy baj lenne, ha a liberálisok az Egyesült Államokban, akárcsak tágabb értelemben a Nyugaton, pusztán a múltat törölnék el. A természet ugyanakkor irtózik a vákuumtól, így amikor lebontják valamelyik köztiszteletben álló történelmi személyiség szobrát, nem marad üresen a talapzat – legalábbis nem sokáig. Ehelyett 

a nagyok régi szobrait rossz emberek új szobraira cserélik le, olyanokéra, akik a civilizációnkat fenyegető eszméket képviselnek. 

Az új szobrok ezeket hivatottak szimbolizálni. Természetesen van visszaút, de ahhoz több kell, mint pusztán szembeszállni a kultúrát pusztító baloldal ragadozóival. A visszaút többet foglal magában, mint a liberálisok által hamisan javasolt, állítólag semleges köztér. A visszaúthoz a jó társadalom szilárd víziójára van szükség – azoknak a hiteknek és magatartásoknak megerősítésére, amik a társadalmunkat naggyá tették. G.K. Chesterton jól fogalmazott: „Ha magára hagysz egy fehér útjelző táblát, az hamarosan befeketedik. Ha azt szeretnéd, hogy fehér maradjon, mindig újra kell festened; ami azt jelenti, mindig forradalmat kell csinálnod. Tehát ha a régi fehér útjelző táblát akarod, akkor új útjelző táblára van szükséged.”

Nyitókép forrása: Michael Knowles Facebook-oldala

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. július 27. 17:48
Knowles könyve nem igényel fóliát.....mert nem náci buzi ...
falcatus-2
2023. július 23. 09:54
handral-2 incze 2023. július 21. 09:51hol tudott ennyi kultúrát magába szívni?
incze
2023. július 21. 02:47
"Régóta tisztelem Orbán Viktort, Magyarország a Nyugat vezércsillaga" világos, hogy futóbolond
valodi-2
2023. július 21. 01:07
... höhöhö ... 1930 körül, Sztalin dicsőítése a nyugati értelmiség által - a naivabbak még el is mentek ujjongva a SZOVJETUNIÓBA... Hányan is élték túl?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!