A Főpolgármesteri Hivatal augusztusra várja a csődöt

2023. július 05. 07:41

Karácsonyék 214 milliárdos megtakarítást örököltek, a nyár végére „összejöhet” a 90 milliárdos minusz – utóbbit maga a városvezetés ismerte el egy lapunk által megszerzett levélben. A fizetésképtelenség elkerülését természetesen a kormánytól várják.

2023. július 05. 07:41
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Miután Gyurcsány Ferenc a kormánnyal szembeni határozottabb fellépést követelt, április közepén a főpolgármester a „tettek mezejére lépett”, s bejelentette, bizonyos adókat nem fizetnek be az államkasszába, továbbá közigazgatási pert is indítanak a szolidaritási hozzájárulás növekménye miatt. Mondván: nincs pénz.

A Pénzügyminisztérium (PM) ezt követően közölte: Karácsony Gergely városvezetése 214 milliárd forint megtakarítást örökölt Tarlós Istvánétól: rövid lejáratú államkötvényben 82 milliárd forint, hosszú lejáratú államkötvényben 77 milliárd forint, pénzeszközállományban 48 milliárd forint, továbbá a főváros intézményeinél 7 milliárd forint volt.

A tárca szerint 

a baloldali városvezetés felélte Budapest pénzügyi tartalékait. 

Hozzátették: a főváros iparűzésiadó-bevételei idén várhatóan meghaladják a 271 milliárd forintot, ezenfelül Budapest további 46 milliárd forint támogatást kap a költségvetésből. A két tétel együtt meghaladja a 317 milliárd forintot, ami 130 milliárd forinttal több a 2019-es adatnál.

Ezt is ajánljuk a témában

Megszereztük a városvezetés levelét

A szócsata azóta sem csitul. Közben lapunk birtokába került az a levél, amit még márciusban küldött a PM-nek Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes. Ebből röviden és elsőre az szűrhető le, hogy Budapestet valóban csődközeli helyzetbe kormányozta a vezetése, a nyár folyamán olyan likviditási problémája lehet, amit nem tud egyedül megoldani. Tehát valós veszély a totális fizetésképtelenség!

Kiss ismertette az azóta bejelentett intézkedéseket is, továbbá néhány közlekedési projekt uniós finanszírozásba „emelését”. Ugyanakkor információink szerint a tárca részéről már előzetesen közölték,

 a szolidaritási hozzájárulás megtagadása technikailag sem lehetséges, hiszen azt a Fővárosnak járó költségvetési támogatásból előzetesen levonják. 

Karácsony Gergely alighanem ennek ismeretében jelentette be később mégis a befizetés megtagadását.

Az Kiss Ambrus leveléből is kiderül, hogy a Főváros anyagi helyzete 2019 óta folyamatosan romlik. Ezt persze a főpolgármester-helyettes szerint nem a rossz gazdálkodás, hanem a „gazdasági válság, a COVID’19 okozta humánjárvány, az orosz agresszió miatti energiaárak növekedése, és a kormányzati elvonások növelése” eredményezte. A város átlagos havi működési költsége 25,7 milliárd, ennek fele a közösségi közlekedésre megy el. „Ezzel szemben a likviditási védőhálót jelentő folyószámlahitel-keret 25 milliárd forint, amely azért okoz jelentős problémát, mivel a bevételi ütemezése a városnak az iparűzési adó szabályozása miatt nagyon egyenlőtlen” – magyarázta Kiss Ambrus, elismerve, utóbbi forrásból a tavalyi évhez képest báziskorrekcióval 25 százalékos nominális növekedésre lehet számítani.

Júliusban hatvan, augusztusban csaknem 90 milliárdos lehet a minusz

Csakhogy eközben ott van a kiadási oldal növekedése is, például a bővülő kamatterhek és a Lánchíd felújítása miatt. További adalék a panaszáradatban, hogy Budapest egyelőre kimaradt az energiatámogatásból és egyes beruházásokat előfinanszírozni kénytelen.

A Főváros által összerakott táblázat szerint már júliusban hatvan milliárdos, augusztusban akár 86 milliárd forintos mínuszban is lehet a budapesti büdzsé. A fenti körülmények miatt 

ez valóban a fizetésképtelenséget jelentheti, s a jelek szerint ezt maga a városvezetés is beismerte már tavasszal.

A főpolgármester-helyettes kormányzati érdekként azonosította március végi levelében, hogy az iparűzési adó szeptemberi beérkezéséig Budapest elkerülje a fizetésképtelenséget, ennek érdekében operatív munkacsoportot is létrehoznának Karácsonyék, a kormánnyal közösen, mégpedig a likviditási helyzet monitorozására és döntések előkészítésére. 

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 180 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondibarbi
2023. július 06. 18:09
Lehetnek szakértők és tanácsadók egy főpolgármester mellet, hiszen ő sem érthet mindenhez. NA DE HOGY SEMMIHEZ...???! :))))
Mukesz
2023. július 06. 08:22
Zugló után csődbe viszi a fővárost is? Zseni vagy KaliGeli!
Ízirájder
2023. július 06. 07:56
"A Főpolgármesteri Hivatal augusztusra várja a csődöt" Azért azt a 40 nagyon szakértőt addig is tömik pénzzel. Aztán lehet tüntikézni hogy a gonosz kormány agggyyyon pénzt... tökéletes terv.....
legatus
2023. július 05. 16:04
De izgi. Melyik megy hamarabb csődbe? A Főpolgármesteri Hivatal vagy a Magyar Állam?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!