Ünnepelnek a románok: eljött egy újabb évfordulója annak, hogy a történelmi Magyarország felbomlott

2023. december 01. 08:00

1918. december 1-jén tartották meg a gyulafehérvári nagygyűlést, ahol kimondták Erdély és az akkori Román Királyság egyesülését. Felidéztük, hogyan történt.

2023. december 01. 08:00

1918. december 1-jén tartották meg a gyulafehérvári román nagygyűlést, amelyen összesen 1228 küldött vett részt. Ők szavazták meg a gyulafehérvári határozatot, amely Erdély és az akkori Román Királyság egyesülését mondta ki.

Ezt is ajánljuk a témában

A Wikipédia összefoglalója szerint 1918. november 9-én a Román Nemzeti Tanács memorandumot küldött Budapestre, amelyben felszólították a magyar kormányt Kelet-Magyarország (a történelmi Erdély, Torontál, Temes, Krassó-Szörény, Arad, Bihar, Szilágy, Szatmár, Máramaros vármegyék területe) átadására.

A magyar kormány november 10-én tárgyalt a kérdésről, és úgy döntöttek, hogy egyrészt Jászi Oszkár vezetésével tárgyalásokat kezdenek a román féllel a helyzet rendezésére, másrészt Szabó Zoltán kolozsvári hadseregösszevonással gyakoroljon nyomást rájuk. Jászi elképzelései szerint Erdély helyzetét svájci típusú kantonális konföderáció megteremtésével kellett volna rendezni; ezt Apáthy István kormánybiztos és Bethlen István is támogatta.

A november 13–14-én Aradon tartott tárgyalások nem hoztak eredményt. 

Iuliu Maniu már a tárgyalások közben memorandumot küldött Párizsba, amelyben engedélyt kért a román hadsereg előrenyomulására a Maroson át. November 15-én a Román Nemzeti Tanács egy nemzetgyűlés összehívása mellett döntött; november 20-án kihirdették, hogy a nagygyűlést Gyulafehérváron tartják meg. Ugyan Balázsfalva és Nagyszeben is szóba jött, a román vezetők úgy vélték, hogy az ott zajlott történelmi események miatt Gyulafehérváron, a „román nép történelmi várában” kell megrendezni a gyűlést. November 24-én a helyi tanácsokat felszólították, hogy 

mondják ki a feltétel nélküli csatlakozást a Román Királysághoz még a gyűlés előtt.

A MÁV a magyar kormány utasítására ingyenesen különvonatokat indított a küldöttek részére. Mivel 1918. december 1. vasárnap volt, ezért reggel 7 órától a katolikus és az ortodox templomban istentisztelettel kezdődött az esemény. Maga a gyűlés a vármezőn zajlott le, ahol felolvasták a határozatot, amelyet a küldöttek egyhangú lelkesedéssel fogadtak.

Nyitóképen: Iuliu Hossu a határozat felolvasása közben / Wikipédia

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 03. 17:32
"1918. december 1-jén tartották meg a gyulafehérvári nagygyűlést, ahol kimondták Erdély és az akkori Román Királyság egyesülését. Felidéztük, hogyan történt." hogy bosszantsuk Önöket.
polárüveg
2023. december 01. 18:33
II. Jézus által is tanított törvény ez: azt tedd felebarátoddal, amit temagad is szeretnél kapni. Tegyük hozzá a láthatatlan második részt: mert amit adtál, azt fogod visszakapni. Szóval óvatosan az ünnepléssel kedves román testvérek. Örülhettek a megszerzett kincseknek, de az próba is lehet Nektek, hogy vajon méltók vagytok-e rá. Sorsotokra ez döntővé válhat. Nem a véletlen, hanem a saját magatok munkája például, hogy ennyire fogyatkoztok. Nem a véletlen, hanem a saját magatok munkája például, hogy arról beszélnek az erdélyi románok, hogy elegük van Bukarest kizsákmányolásából. Nem a véletlen, hanem a saját magatok munkája például az, hogy tehetlenné válhattok saját országotok irányításában. Már most külföldi, nem román, nem európai befolyás alatt álltok. Isten óvja a román népet és valamennyi európai népet!
polárüveg
2023. december 01. 18:33
I. Az eseményeket irányító szabadkőműves hálózat a népszavást, mint az önrendelkezés elfogadott eszközét el akarta kerülni, mert az nem hozta volna el a Magyarország kívánt szétszakítási eredményét. Ezért "népgyűlés"-nek címkézett eseményt szervezte, elfedve a valóságot. Azonban az elszakított magyar országrészek mai gazdái még mindig nem ismerték fel a sors szuperkemény törvényeit. A sors mindent verő kiegyenlítő törvénye elő fogja hozni azt az elszámoltató kérdést, hogy mit tettek a szakrális országból kiszakított és rájuk bízott magyar lakossággal, mit tettek a területtel. Vajon visszaéltetek-e azzal, hogy Isten megengedte az elcsatolást, vagy nem?
jooeee
2023. december 01. 17:02
Alföldi Róbert is a Nemzeti Színházban ünnepeltette a románok ezen alkalomból. Micsoda tróger hazaáruló, de be is vallja, hogy nem szeret a hazájában élni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!