Toroczkai szerint a keddi parlamenti szavazáson derül ki, támogatja-e saját javaslatait a Mi Hazánk

2023. december 11. 17:20

Abban az esetben is megszavazhatja a Mi Hazánk a párt által az Országgyűlésnek benyújtott országgyűlési és önkormányzati választások szabályait módosító javaslatait, ha a Fidesz képviselői csak az egyiket szavazzák meg. Korábban Toroczkai László még azt mondta, csak egyszerre tudják támogatni a módosításokat.

2023. december 11. 17:20
TOROCZKAI L·szlÛ

Kedden szavaz az Országgyűlés a Mi Hazánk Mozgalom által benyújtott választási törvényt módosító javaslatokról, amely az országgyűlési és az önkormányzati választásokat is érintené. Az egyik módosító javaslat szerint Budapesten visszatérne a 2014 előtti szabályozás, vagyis a Fővárosi Közgyűlésbe 32 listán választott képviselő kerülne be a kerületi polgármesterek helyett.

Ezt is ajánljuk a témában

A Mi Hazánk másik, az országgyűlési választási rendszerről szóló határozati javaslata szerint a listára leadott szavazatok alapján a jelenleginél arányosabban osztanák ki a parlamenti mandátumokat.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke a Mandiner megkeresésére elismerte, korábban azt mondta, pártja csak akkor támogatja az általa benyújtott javaslatokat, ha együttesen hajlandók átírni a pártok a két szabályt.

A politikus ugyanakkor kérdésünkre hétfőn már úgy fogalmazott, csak a holnapi szavazáson derül ki, végül hogyan szavaznak a Mi Hazánk képviselői. 

Toroczkai hozzátette: már azt is nagy sikernek tartja, hogy a javaslatuk az Országgyűlés napirendjére került, ám ha nem szavazzák meg végül az általuk benyújtott szöveget, az mindenképp rossz üzenet.

A Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja, hogy a „demokratikus” ellenzéki pártok induljanak közös fővárosi listán a 2024-es önkormányzati választáson. Kálmán Olga, a DK frakciószóvivője ezzel kapcsolatban korábban megjegyezte: nem a Mi Hazánk, hanem a Fidesz akarja „megváltoztatni a budapesti választást”, mert a kormánypárt egyébként soha nem vesz napirendre ellenzéki javaslatot.

Ezt is ajánljuk a témában

A közös fővárosi lista ötlete egyelőre nem tűnik kivitelezhetőnek, mivel az LMP nem támogatja Karácsony Gergely főpolgármester-jelöltségét. A párt azt kifogásolja, hogy Karácsony még mindig nem adott magyarázatot az adománygyűjtő dobozok körül kialakult botrányra. Az LMP jelenleg Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkárral egyeztet, akit korábban felkértek, induljon a jövő nyári választásokon a főpolgármesteri székért.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitóképünkön Toroczkai László. Fotó: MTI/Kovács Attila

 

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekrü
2023. december 12. 07:58
Az egész kezd komolytalan lenni, a Mi Hazánk meg most ássa meg saját sírját. Benyújtanak egy törvényjavaslatot, azt majd nem szavazzák meg? Az ember elgondolkodik , hogy ezek szerint nem is gondolták komolyan, csak arra számítottak, hogy a Fidesz majd úgysem fogja tárgyalni, azt lehet mutogatni rájuk meg a többi ellenzéki pártra. Ha ugyanis tényleg változást szeretnének, akkor külön-külön is megszavaznák, de így csak egy ürügy a visszakozásra.
kokrowatz-0
2023. december 11. 20:23
jaj de izgi bábjáték.
Takagi
2023. december 11. 18:11
Áruló.
files32
2023. december 11. 18:08
Neked nem kell gondolkodni Laca, majd súgnak az ERESZről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!