Portfolio: Brüsszel szerint nem orvosolta a jogállamisági gondokat Magyarország

2023. december 22. 14:11

A Bizottság kérése szerint teljes mértékben végre kell hajtani a 17 korrekciós intézkedést az uniós támogatások hatékony felhasználása érdekében.

2023. december 22. 14:11

Korábban megírtuk, hogy az Európai Bizottság döntése alapján felszabadul Magyarország számára tízmilliárd euró ( 3810 milliárd forint) uniós forrás. A most érkező tízmilliárd euró a kohéziós alap azon része, amelyet a Bizottság tanácsi döntés nélkül, teljesen saját hatáskörben, a magyar igazságügyi rendszerrel kapcsolatos aggályai miatt, úgynevezett „horizontális feljogosító feltétellel” tartott vissza.

A Portfolió azt írta, hogy a tavalyi tanácsi határozat értelmében a Bizottság ismét elvégezte a magyar jogállamisági helyzet értékelését, amely egyrészt azt állapította meg, hogy több korrekciós intézkedés esetében Magyarországnak sikerült a kötelezettségvállalásoknak eleget tenni. 

Másrészt az is benne van az értékelésben, hogy az Integritás Hatóság éves jelentései alapján továbbra is fennmaradnak jelentős gyengeségek, kockázatok és hiányosságok, különösen a közbeszerzések, az ügyészségi munka hatékonysága és a korrupció elleni küzdelem terén.

A jelentésben a Bizottság kifogásolta az Arachne eszköz hatékony alkalmazását. Így tehát a gyakorlatban még nem látnak megfelelő előrelépéseket a strukturális alapok (az Európai Szociális Alap és az Európai Regionális Fejlesztési Alap) területén végzett adminisztratív és irányítási ellenőrzéseknél.

Az Európai Bizottság kérése szerint teljes mértékben végre kell hajtani a 17 korrekciós intézkedést az uniós támogatások hatékony felhasználása érdekében. Ez azért is fontos, mert a helyreállítási alap és a hozzákapcsolt REPoweEU program kifizetéseihez szükséges 27 szupermérföldkő, illetve a kondicionalitási eljárás 17 intézkedése között jelentős átfedés van – fogalmazott a lap. 

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2023. december 23. 02:21
Lehet, hogy az a baj, hogy nem a lengyel utat követjük? Alkotmányjogász: jogtalanul tisztogatnak a lengyel köztévében Ami Lengyelországban történt, szembe megy azzal az európai szellemiséggel, amit Donald Tusk évekkel ezelőtt az Európai Tanács elnökeként hirdetett. https://mandiner.hu/kulfold/2023/12/alkotmanyjogasz-jogtalanul-tisztogatnak-a-lengyel-kozteveben Megindulhat a politikai tisztogatás Lengyelországban https://magyarnemzet.hu/kulfold/2023/12/megindulhat-a-politikai-tisztogatas-lengyelorszagban
kőbaltás
2023. december 22. 19:40
Nálunk semmi jogállamisági probléma nincsen. Brüsszel azért büntet,mert nem támogatjuk Ukrajna háborúját. És ez mindaddig így lesz amíg az USA uralja az EU-t.
Revízió
2023. december 22. 19:22
Tele van a hócipőm ezzel a puhapöcs kormánnyal, puha, mint egy rohadt barack ! Már rég ki kellett volna lépni, van alternatíva !
MandariNER
2023. december 22. 18:38
Ajvékoltok birkák? Már a főni szavának sem hihettek, pedig azt monda most már tényleg itt a pénz! De a szellemi sötétségeteknél már úgyis minden, 3, 2, 1 kórusban: mocskos hazug brüsszel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!