Pénzügyminisztérium: A Magyar Államkincstár teljesen jogszerűen szedte be a főváros adótartozását

2023. december 22. 21:18

Karácsony Gergely szerint „ellopták a budapestiek pénzét”.

2023. december 22. 21:18

Karácsony Gergely pénteken arról írt a Facebook-oldalán, hogy délelőtt tíz óra után egy perccel a Fővárosi Törvényszék azonnali jogvédelem keretében megtiltotta az Államkincstárnak, hogy inkasszálja a Fővárosi Önkormányzatot. „Ehhez képest negyven perccel később a Kincstár mégis levett 4 milliárd 844 millió forintot a számlánkról, konkrétan ellopva ezzel a budapestiek pénzét” – írta. Ezt követően a főpolgármester leszögezte, hogy szerinte ez nyilvánvalóan bűncselekmény.

Karácsony Gergely üzenetével kapcsolatban az Index megkereste a Pénzügyminisztériumot. Varga Mihályék leszögezték: a főváros törvényi kötelezettsége a szolidaritási hozzájárulás megfizetése, aminek nyár óta nem tesz eleget. „Budapesten kívül 723 önkormányzat fizet szolidaritási hozzájárulást,

mégis kizárólag az ország leggazdagabb városának jelent ez indokolatlanul problémát.”

A tárca szerint fontos azt is hozzátenni, hogy a Kúria december 20-i végzésében teljes egészében elfogadta a Kincstár indokait a szolidaritási hozzájárulás inkasszálására, ezzel megerősítve:

a Magyar Államkincstár teljesen jogszerűen szedte be a főváros adótartozását.

Tehát az alacsonyabb szintű fővárosi törvényszék ezzel az új eljárásában szembemegy a legfelsőbb szintű kúria döntésével. A Kincstár az azonnali jogvédelemről szóló végzést december 22-én kapta kézhez, így a december 21-én érvényesített beszedési megbízás törvényes, minden jogszabálynak megfelelő volt – emelte ki a Pénzügyminisztérium.

A törvényeket mindenkinek – még Karácsony Gergelynek is – be kell tartania, az azonnali jogvédelem pedig nem szolgálhat egy törvényben meghatározott fizetési kötelezettség kikerülésére. Természetesen ebben az ügyben is a Kúria mondja majd ki az utolsó szót.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Trenka Attila/Mandiner

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2023. december 26. 21:11
TELJES VAGYONELKOBZÁST GYURCSANY ELVTÁRSSAL KEZDENÉM A PATKÁNYOK CSAK UGY MENEKÜLNÉNEK AZ ORSZÁGBOL!!!!!!!!!!!!
faramuci
2023. december 24. 11:22
A vármegye rendszer után én visszahoznám a karóbahúzás intézményét is,főleg az ilyen "tehetséges" városvezetők szankcionálására.
Derek Zoolander
2023. december 23. 17:38
Ez a magukat baloldalinak meg liberálisnak hazudó banda csak kritizálni tud. Amikor meg rájuk kerül a sor hogy megmutassák hogyan is kellene csinálni, akkor meg mindig csőd a vége. Így járt az ország is az ő idejükben, most meg Budapest. Remélem a fiatalabbaknak is leesik végre a tantusz hogy kik is ezek valójában.
bagoly-29
2023. december 23. 13:21
A fővárosi törvényszéken mindig akadni fog olyan érzékenyített bíró, aki a kedvetekre ítél, nem jogerősen! De időhúzásért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!