Önérvényesítés kérdése

2023. december 01. 18:14

Az utóbbi idők számos globális fordulata nyomán megváltozott Európa szerepe az Egyesült Államok oldalán. Napjainkban a tét nem kisebb, mint kontinensünk önrendelkezése.

2023. december 01. 18:14
Bauer Bence
Bauer Bence
Magyar-Német Intézet

„Az Európai Unióhoz való csatlakozás után húsz évvel nem csak a kelet-közép-európaiak aggódnak az öreg kontinens jövőbeni kilátásaiért. A világrendben bekövetkező számos messzeható tektonikus változás közepette jelentős eltolódások figyelhetőek meg a globális hatalmi struktúrákban. Ezen átrendeződési folyamatok során Európa ötlettelennek, irányvesztettnek és vezető nélkülinek tűnik. Ebben a helyzetben kontinensünk „stratégiai autonómiájának” elérése nehezebb, mint valaha, noha az épp ezekben a rendkívül bonyolult időkben lenne releváns, aktuális és szükséges.

1989 tapasztalatai

A közép- és kelet-európai nemzetek 1989-ben lerázták magukról az elnyomó kommunista uralom igáját, visszanyerték függetlenségüket és békében, szabadságban kibontakoztathatták magukat. Ennek során szent fogalom volt számukra az állam és a nemzet, a szuverenitás és az önrendelkezés, a szabadság és a demokrácia. Az euroatlanti szervezetekhez történő csatlakozásukra úgy tekintettek, mint ami záloga a saját függetlenségi törekvéseiknek és szabadságvágyuknak, ellentétben a szovjet elnyomás idején szerzett sötét tapasztalataikkal. 

Számukra Európa modellje egyben a Szovjetunió nevű múltbéli diktatórikus hatalom ellentéte is volt. Ezzel szemben a nyugat-európai társadalmak soha nem élték át a kommunizmust első kézből, hiszen az őket védelmező Amerikai Egyesült Államok a szabadság és a demokrácia eszményképe volt. Így a nyugat-európaiak az Egyesült Államokkal előnyös szimbiózisban megvalósíthatták saját – gyakran a kereszténydemokrácia jegyeit magán viselő – szabadságukat. 

Míg a szovjetek brutálisan, katonai eszközökkel bitorolták és elnyomták az uralmuk alá tartozó területet, az amerikaiak a soft power kifinomult eszközkészletének segítségével építettek ki Európában számos bástyát és pozíciót – különösen a kultúra, a politikai döntéshozatal, az intézmények és a lobbicsoportok területén. A keleti birodalom összeomlásakor a Nyugat a hidegháború győztesének érezte magát, az USA eleinte közel s távol egyedüli vezető hatalomként maradt a porondon, emellett kulturális és politikai tekintetben is domináns maradt Európa és a világ formálásában. A diktatúra tapasztalatainak fényében és a pozitív csengésű nyugati ellenajánlatra tekintettel a rendszerváltás utáni években Európa valamennyi országa számára teljesen kívánatos és hasznos volt az amerikai hegemónia, és ebből adódóan az USA vezető szerepe nem is igen kérdőjeleződött meg.”

Fotó: Christopher Furlong/Getty Images

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 03. 20:55
Nem érti a szerző a történelmet. Tényleg egyértelműen hatalmas a változás 1989-hez képest. Csak a színvak nem látja. https://commons.wikimannia.org/images/Unterschied_zwischen_UdSSR_und_EU.png
egy genetikusanalattvaló
2023. december 03. 15:13
"A közép- és kelet-európai nemzetek 1989-ben lerázták magukról az elnyomó kommunista uralom igáját, visszanyerték függetlenségüket és békében, szabadságban kibontakoztathatták magukat." Tévedés! A kommunista uralom igáját a globalista pénz igájára cserélték. Jó, persze a retorika szintjén függetlenségről, meg szabadságról megy a hablatyolás, de valójában globál gyarmattartók mondják meg, hogy meddig tart a függetlenséged és szabadságod. Egész addig,amíg az ő narratívájukat hirdeted. Mindent privatizálni, mert az állam rossz gazda. A mindenható piac hatékony, mindent megold. A haszon magánzsebekbe. A terheket, különösen válság idején az államra, a társadalomra terhelni. Társadalmi szembenállások fenntartása, gerjesztése az oszd meg és uralkodj elv szerint. Ezek lehetnek, vallások közötti konfliktusok, rasszok, országok, nemzetek közötti viszályok, biológia nemek, stb. Mindegy, hogy mi csak egymás elleni küzdelemmel legyenek elfoglalva a társadalom csoportjai. A mindenható GDP nőjön.
Hangillat
2023. december 02. 12:47
Valóság egy van; a normalitás küzdelme folyik a pseudo -normalitással, utóbbi PC, jogok, gender stb. támogatással rombol mint 'nemesített társadalmi ruhamoly' a szociális szövet boltban. 3,14C, Gendero, Gendera, Gender0 + követel többlet 'egyenlőséget'. Önérvényesítés...'Ön én?' Ősz van, hullik a fa levele, tombol az ultraliberalizmus, balsevizmus- le vele!
Akitlosz
2023. december 01. 19:43
Európa önrendelkezéséhez először is ki kellene dobni Európából az afrikaiakat, az amerikaiakat és az ázsiaiakat. Közéjük értve természetesen az izraeli népséget is. Már ettől automatikusan meglenne az önrendelkezés. Nélküle viszont semmiképpen. Európai egyes országai amerikai katonai megszállás alatt állnak 1945. óta. A többi meg nem 1945. óta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!