Mostantól az egyház megáldja a meleg párokat!

2023. december 19. 17:55

A világ és az egyház emberibb lett a döntés által.

2023. december 19. 17:55
null
Perintfalvi Rita
Perintfalvi Rita
Facebook

„Nagyon fontos, bár enyhe nyitás történt a Vatikánban az azonos nemű párok kapcsolatának elismerése tekintetében. Hétfőn megjelent a Fiducia supplicans (magyarul A hiányzó bizalom) című nyilatkozat, ami hivatalosan is lehetővé teszi a nem házas és az azonos nemű párok egyházi – vagyis klerikus személy általi – megáldását. Sokak számára ez a nyitás túl sok, mások számára pedig túl kevés. Mindenképpen mérföldkőről van szó azonban a világegyház tekintetében. Hiszen egyértelmű üzenet ez a nyilatkozat azoknak az országoknak és kormányoknak – mint a magyar is – , ahol a homoszexuális embereket és párokat megbélyegzik, jogi, sőt alaptörvényi szinten diszkriminálják, ellenük uszító kampányokat folytatnak, esetleg – például mint az afrikai országokban – törvényileg büntetik, akár halálbüntetéssel is sújtják.

(...)

A nyilatkozat hangsúlyozza azt is, hogy az azonos nemű pároknak szóló áldást nem szabad összemosni az egyházi házassággal, ami továbbra is kizárólagosan egy férfi és egy nő között lehetséges. Mégis, amikor a pap megáld két nőt vagy két férfit, hangsúlyozhatja azt, hogy az áldás azokra ez értékekre vonatkozik, amelyeket ez a kapcsolat is hordoz, vagyis az egymás kölcsönös segítésére, a hűségre, a türelemre, a békére vonatkozik.

Biztos vagyok benne, hogy a mostani nyilatkozat fontos előzménye mindaz, ami Németországban az elmúlt években a szinodális úton történt. Ahol már ez év márciusában a német püspökök többsége elfogadott egy cselekvési tervet, ami az azonos nemű párok megáldására vonatkozott. Novemberben pedig Karl-Heinz Wiesemann püspök a saját egyházmegyéjében kiadott egy rendelkezést, ami lehetővé tette az újraházasodottak és az azonos nemű párok megáldását.

Mostantól mindez világegyházi szinten is lehetséges. Vajon miként fog minderre reagálni a magyar püspöki kar, akinek elvárt feladat a kormányzati LMBT-ellenes propaganda legszélesebb körű támogatása? Pedig a Fiducia supplicans c. dokumentum nekik is üzenet, el kell végre dönteniük, hogy a saját pápájukhoz, a Hittani Kongregációhoz vagy a kormány felé tartoznak-e hűséggel?

Ami engem illet, nagyon örülök ennek a változásnak, mert sok olyan párt ismerek, akik már kérték tőlem, hogy áldjam meg a kapcsolatukat. Mostantól végre hivatalosan is megtehetem. És ez csodálatos. A világ és az egyház emberibb lett a döntés által.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BAJA
2024. január 09. 05:48
készülnek: kecskék, kutyák meg gyerekek?
egy genetikusanalattvaló
2023. december 31. 13:03
"sok olyan párt ismerek, akik már kérték tőlem, hogy áldjam meg a kapcsolatukat. Mostantól végre hivatalosan is megtehetem." Eddig is megtehetted. Ezután is ugyanazt jelenti. Semmit! Az egyház semmilyen joggal nem ruházott fel! Egy állítólagos teológus diplomával ezt minimum illene tudni. Azt a diplomát egyébként is egyetem adta, nem az egyház. A Perintfalvi által hivatkozott tejológus diploma csak azt bizonyítja, hogy milyen mélyre süllyedt a felsőoktatás azon intézménye, amelyik egy ilyen műveletlen, útszéli alaknak diplomát adott. Perintfalvival csókoltatom a hajdan volt tanárait! Remélem, ők legalább szégyellik magukat.
Sulammit
2023. december 31. 10:13
A Biblia és az Egyház szent hagyománya az azonosneműek között létesített szexuális kapcsolatot erkölcsileg helytelennek tartja (Ter 19; Róm 1,26–27; 1Kor 6,9–10; 1Tim 1,10; KEK 2357). Krisztus törvénye igényes, Isten irgalma nem olcsó irgalom, szeretete nem langyos szeretet.
Sulammit
2023. december 31. 10:08
Bizalomteljes kérés a magyaros fordítása a Fiducia supplicans. Most megint jól pofára estél. Biztos voltam benne, hogy a magyar papok nem követik Ferenc pápa ajánlását, mert Isten törvényét nem írhatja felül. A te áldásod semmiben nem különbözik bármely világi személy áldásától, hiszen nem vagy felszentelt pap. A magyar kormány NEM!!! üldözi és NEM!!! bélyegzi meg a homokosokat és élettársi kapcsolatban élőket. Miféle hűségről zagyválsz itt? A homoszexuálisok úgy váltogatják a partnerüket, mint más a fehérneműjét. Lásd Leonard Bernsteint. Akik élettársi kapcsolatban élnek azoknak mi az akadálya, hogy ezt hivatalossá is tegyék, ha "csak egy papír". Akik polgárit kötnek, mi az akadálya annak, hogy Isten színe előtt, Isten áldását kérjék a házasságukra? Úgyhogy elmész te mocskos szájú a jó fenébe!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!