Még csak most jön a java: továbbra is nehezíteni fogja a közlekedést a havazás

2023. december 06. 16:43

Helyenként akár 10-15 cm mély hótakaró is kialakulhat.

2023. december 06. 16:43

Szerda hajnaltól havazás kezdődött az ország dunántúli területein. Változó intenzitással, de gyakorlatilag folyamatosan esik a hó az ország nyugati részében. A legújabb meteorológiai előrejelzések alapján a havazás ezeken a területeken kitarthat a csütörtök reggeli órákig, sőt, átterjedhet az ország többi vármegyéjére is – írta közleményében a Magyar Közút. 

Kiemelték, hogy 80 mérnökségén keresztül továbbra is ütemezetten, folyamatosan fogják végezni a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat, egyúttal

arra kérik a közlekedőket, hogy az időjárásnak megfelelően, óvatosan és körültekintően vezessenek,

utazás előtt pedig tájékozódjanak a www.utinform.hu oldalon. A legújabb előrejelzések alapján szerda késő délutántól a havazás fokozatosan átterjed majd az ország többi részére is. Az északkeleti, magasabban fekvő területeken, vagyis Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is akár 10-15 centiméternyi friss hó hullhat. A havazás várhatóan a dunántúli területeken sem vesz vissza az erejéből csütörtök reggelig, így ott újabb, több centiméternyi, magas víztartalmú, úgynevezett tapadó hó hullhat. 

A közlemény kiemeli, hogy a Magyar Közút november 10-e óta folyamatosan téli üzemben végzi a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat. Azóta összesen több mint 24 ezer tonna sót és csaknem 1 millió liter kálcium-klorid oldatot juttatott ki az országos közúthálózatra a havazással, ónos esővel érintett területekre.

A következő napokban is 12 órás váltott műszakokban, 0-24 órában végzik majd ezeket a beavatkozásokat a szakemberek. Ugyanakkor az autósok figyelmét ismét felhívják arra, hogy a megfeszített munkavégzésük mellett is, amíg a havazás el nem áll, addig időszakosan téliesebb útviszonyok lehetnek.

Az országos, 31 ezer kilométeres közúthálózaton mintegy 700 munkagépet tudnak bevetni, tehát egy gépre átlagosan nagyjából 40 kilométernyi út jut, ekkora területet, a fel- és levonulásokkal, só- és üzemanyag feltöltésekkel együtt 2-4 óra alatt tesznek meg, ennyi idő alatt pedig intenzív havazás esetén újra megmaradhat a hó a burkolaton.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Magyar Közút Facebook-oldala 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. december 07. 02:56
Működik a Mészáros-Szíjj féle, az autópályák és gyorsforgalmi utak építését és kezelését, a 35 évre bebetonozott MKIF, a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Azonban, ha az út teljes egészében nem áll rendelkezésre, úgy a kormánynak (rendelkezésre állási) díjat sem kell fizetni utána. Ehhez van néhány ökölszabály. Az útszakasz akkor minősül rendelkezésre nem állónak, ha • a közlekedés nem biztosított legalább 60 km/óra sebességgel, • hó miatt nem járható, • az útfelület nem teljesíti az előírt minimális útburkolati követelményeket, • bármely okból sebességkorlátozás van érvényben.
Bi Tang Tomee
2023. december 06. 17:06
Az útak sózása merénylet a növényzet, fák ellen! Finnországban vagy Kanadában egyáltalán nem sóznak, még a városokban sem. Az emberek tudják, hogy tél van, és úgy közlekednek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik