Lázár elárulta: megvannak a budapesti gigaprojekt tervei, millenniumi városközpont épülhet

2023. december 04. 19:04

Repkednek a nullák: a világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője a század legnagyobb beruházását hajthatja végre Zuglóban.

2023. december 04. 19:04

Lázár János építési és közlekedési miniszter hétfőn teljes körű tájékoztatást adott a Rákosrendezőre tervezett gigaberuházással kapcsolatban, amelyben azt is elmondta, mivel bízta meg Orbán Viktor.

„A kormány áttekintette Budapest jelenlegi helyzetét és arra jutott, hogy a főváros és az ország további erősödése és gazdagodása érdekében újabb, nagy városfejlesztésre van szükség. Budapest az Európai Unió fejlettségének 156 százalékán áll, ahhoz, hogy minden magyar és Magyarország erősebb legyen, szükség van a magyar erőforrások mozgósítására, Budapest további fejlesztésére” – mondta a miniszter, ennek érdekében szeretnék megvalósítani a fővárosba tervezett gigaberuházást. Sajtóhírek szerint ugyan egy dubaji beruházásról lehet szó, Lázár mégis inkább új millenniumi városközpontként emlegetné a projektet, ami tulajdonképpen az Andrássy út meghosszabbítását jelentené.

Az építési és közlekedési miniszter azt mondta, hogy nagy ívű fejlesztés készül, ami meglehetősen komoly erőforrást igényel az államtól és a magánbefektetőtől is. Több részre bonthatják a 130 hektáros területet:

30-35 hektárt a MÁV használna tovább, mintegy 60-65 hektárt érintene a beépítés, 25-30 hektáron pedig Budapest legnagyobb és legmodernebb közparkja létesülne.

A megmaradó vasúti pályákat lefednék, és felé húznák a közparkot. Az állam egymilliárd euró, mai árfolyamon nagyjából 380-400 milliárd forintból fejlesztené az itteni közlekedési, vagyis vasúti, közúti, kerékpáros és gyalogos infrastruktúrát. A területszennyezés kezelésére önmagában 20 milliárd forintot szánnak.

Nagyot álmodnak: a beruházó akár 4, de az is lehet, hogy 8 milliárd eurónyi összeget tesz le asztalra, ráadásul állami támogatást sem kér a projekthez, mint Lázár fogalmazott: „nem a pénzért, hanem a lehetőségért választhatja Magyarországot”.

A miniszter elmondása alapján közvetlenül Orbán Viktortól kapta a feladatot, hogy foglalkozzon a feladattal és az 1,3 millió négyzetméteres területtel. A kormányfő azt kérte: ne középszerűt, hanem valami igazán nagyszerűt alkosson!

Fotó: Lakatos Péter/MTI

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BPeter1978
2024. január 30. 12:15
Elég már az óriás beruházásokbol ujitsatok fel utakat vasutakat amiket bezartatok...stb
BPeter1978
2024. január 30. 12:14
Csináljátok parkot vagy ilyesmit János olcsóbb is lesz
Lajoss
2023. december 06. 07:25
Seggfej.
llnnhegyi
2023. december 05. 13:42
Pelso j.! Több milliárd eurót takartottunk meg, hogy nem léptünk háborúba Ukrajnába! Dubaj békésebb....-:)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!