Kint is, bent is a Momentum – elemző a Mandinernek a közös ellenzéki fővárosi listáról

2023. december 20. 15:07

Kiszelly Zoltán elmondta, mi Gyurcsányék érdeke Donáth Anna pártjával kapcsolatban.

2023. december 20. 15:07
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Biztos, hogy lesz közös fővárosi ellenzéki lista a jövő évi önkormányzati választáson vagy a Momentum másképp dönt majd? – ezt próbáltuk körbejárni az előző napok nyilatkozatai alapján Kiszelly Zoltánnal, a Századvég politikai elemzési igazgatójával.

A DK még a választási törvény módosítását megelőzően állt elő azzal az ötlettel, hogy közös listán induljon az ellenzék a fővárosban. Ahogy megírtuk, több ellenzéki párt, elsősorban az MSZP és a Párbeszéd vevő volt az ötletre, a Jobbik-Konzervatívok azonban külön utas politikát folytatnak – nem véletlen, hogy Brenner Koloman személyében önálló főpolgármester-jelöltet is állítottak –, de az LMP sem lelkes. 

A Momentum egyelőre nem adott egyértelmű választ a DK ötletére, 

de Donáth Anna kardcsörtetése ellenére Soproni Tamás, a párt egyetlen fővárosi polgármestere november végén úgy fogalmazott, ha megvalósul a választási szabályok módosítása, akkor „nehezen lehetne a közös ellenzéki lista ellen érvelni”.

Ezzel együtt a Momentum továbbra is lebegteti a kérdést, legutóbb pár napja az ATV-nek küldött válaszukban azt írták, hogy a választási rendszer megváltoztatása miatt el kell gondolkodni, hogy az ellenzék külön listán induljon, mert az új rendszerben előfordulhat, hogy így több mandátumot tudnak szerezni. 

Kiszelly szerint lesz végül közös lista, de 

a lengyel ellenzék választási sikere megmozgatta a „dollárbaloldal” fantáziáját. 

A lengyelek ugyanis három külön blokkban – egy jobb-, egy baloldali és egy európéer, globalista formációban – indultak. A Momentum – és egy kicsit az LMP is – ennek a lengyel modellnek a lemásolásával kacérkodik, amelytől hosszabb távon több szavazatot remélnek. Azt várhatják ettől, hogy meg tudják ismételni Márki-Zay Péter tavalyi előválasztási sikerét, és be tudnak vonzani „ellenzékváltó voksokat”

A Momentum most ezt az ellenzékváltást próbálja elbábozni 

– fogalmazott az elemző.

A téma kapcsán Nagy Attila Tibor politikai elemző vetette fel a Hír TV-n, hogy amennyiben a Momentum önálló listát állítana, szükséges, hogy minimum három kerületben saját polgármesterjelöltet  állítson. Ennek kapcsán Kiszelly azt mondta: ez nem lenne probléma a Momentumnak, ezt már eljátszották többször is. Ha így adódna, valószínűleg ott indítanának jelöltet, ahol a Fidesz erős és mindegy, hogy hány ellenzéki jelölt indul. Az elemző ezzel együtt azt sem tartja még kizártnak, hogy ha a „cicaharc” folytatódik, akkor még rá is indíthatnak polgármester-jelölteket a DK-ra, például Újpesten.

Kiszelly ezzel együtt hangsúlyozta: „Gyurcsányék nem engedhetik meg maguknak, hogy a Momentum kimaradjon az összefogásból, hogy így esetleg egy potenciális alternatíva, egy ellenzékváltó pólus jöjjön létre a baloldalon belül. 

A DK-nak tehát nem érdeke, hogy a Momentum külön induljon.”

Ugyanakkor, ha végül így történne, akkor is csak egymással kompatibilisek, tehát így vagy úgy összefogás lesz a vége a történetnek – mondta Kiszelly Zoltán. 

Nyitókép: Donáth Anna momentumos politikusokkal. (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)
 

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2024. január 01. 01:34
Le kell válniuk Apró Antal tömeggyilkos komenista örökségéről . A DK MSZP ilyen. KÜLÖN KELL INDULNIUK! -:))) Márha Pankotai Lilut meg akarják tartani. Donáth Anna jó irányban indult el.
hegyaljai-2
2023. december 20. 16:23
Tudjuk, arra hivatkoznak, hogy a Kormány kifosztja a fővárost, nincs pénz. Leírva viszont nem látom sehol a programjukat, ha ők kerülnének hatalomra, tehát lenne pénzük mit csinálnának belőle. Méhlegelőt? Biciklisávot?
tapir32
2023. december 20. 15:30
A trágyadombon nem lehet megkülönböztetni az egyik szart a másiktól.
llnnhegyi
2023. december 20. 15:30
" MZP tavalyi választási sikere!!" No hiszen! ----------+++++++--------- Mindkettő választást bukják Június 09.- én.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!